Eczanelerde ilaç tedarik sıkıntısı devam ediyor

Soğuk algınlıklarının arttığı bu süreçte başta çocuklar olmak üzere yetişkin ilaçlarındaki tedarik sorunu devam ederken eczacılar, mevcut sorunun üretici firmaların fırsatçı yaklaşımlarından kaynaklandığını söylüyor.

Haberler 26.11.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz aylardan itibaren döviz kurundaki hareketlilii frsat bilen ilaç firmalarnn mevcuttaki ilaçlar yüksek fiyattan satmak

Doktorlarn hastalara önerdii ilaçlar almak isteyen hasta ve hasta yaknlar tedarik konusunda skntlar yaarken eczac ve ecza depolar taleplerin artt yaklak 650 ilaca ulaamadklarn dile getiriyor.

laçlarn bulunmamasnn temel sebebinin kur fiyatnn yüksek olmasndan kaynaklandn söyleyen Eczac Faruk Dinç, laçlarn bulunmamas için bir zaman dilimi var. Genelde yl sonuna doru, ubat ayna yakn dönemde ilaçlarn bulunma sknts yaanlyordu. Kur yükselince doal olarak ilaç fiyat da yükselecek veya ne kadar ham madde stoklanabilirse ilaçlar o kadar pahalya satlacak zihniyetine sahip olan insanlar maalesef ilac durduruyorlar. dedi.

TEK çARE YERL ÜRETM

Dinç, Döviz kurunun yükselmesiyle ilaçlara yansyacak farktan dolay özel ecza depolar ya da ilaç firmalar ilaçlar stokluyor. Ne zamana kadar? Salk Bakanl bu firmalar anlaana kadar bu ilaç yokluu devam ediyor. Kur fiyat belirlendikten sonra ilaçlar piyasada kaynamaya balyor. eklinde konutu.

Yetkili mercilerin izlemesi gereken yol ve yöntemleri dile getiren Dinç, tek çözümün da bamllktan kurtularak yerli üretimin olmas ve gerekli denetimlerin arttrlmas olduunu söyledi.

Yerli üretimin kaçnlmaz boyuta ulatna vurgu yapan Dinç, Sorun kur fiyat ise her eyden önce yerli ilaç üretmemiz lazm. Yani yerli firma olmakla yetmiyor. çünkü hammaddeler yurtdnda kur üzerinden alndndan dolay bu sorun yine çözülmez. Bu sorunun çözümünün temelinde yerli ve milli firmalarn ve etken maddelerin olumasdr. Da bamllktan kurtulmamz gerekiyor. Da bamllktan kurtulmadmz müddetçe ilaç fiyatlaryla ilgili hem halk salyla sorun yaayacaz hem de ilaç üzerinde ülkemiz sömürülecek. diye belirtti.

HAYAT MESELELER, SERMAYE SAHPLERNN çIKARLARINA KURBAN EDLMEMEL

Diyabet, epilepsi ve özellikle çocuk ilaçlarnda sknt yaadklarn belirten Dinç, Hayati meseleyi ilgilendiren ve önem arz eden ilaçlar u an yok. Hiçbir ekilde halkn sal, sermaye sahiplerine veya çkarlara kurban edilmemeli ve ilaçlar bir kar olarak görülmemelidir. nsann ve toplumun sal üzerinden bir çkar gözetilmemeli ve ilaçlar stok edilmemelidir. Bu yönüyle Salk Bakanl hzl bir adm atlmaldr. Bunun takibi zor bir ey deildir. Stok yapanlar biliniyor! laçlar kimler stokladn yetkililer biliyor ve onlara müdahale etmesi lazm. ifadelerini kulland.

ECZANELERDE LAç TEDARK SIKINTISI DEVAM EDYOR

Özellikle çocuk ilaçlarnda sknt yaadklarn dile getiren Ramazan Dan, Bunun sebebi ilaç depolarnda olup da eczanelere vermemeleridir. Onlar zamlar bekliyor. Bundan dolay ilaçlar eczanelere vermiyorlar. Salk Bakanl kesinlikle ilaç depolarn denetlenmesi lazm. Denetleme olmad için bu sorunlar yayoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git