"Eforla ortaya çıkan göğüs ağrısında hastaneye başvurulmalı"

Uzmanlara göre, tıkanıklığı halinde ölümcül sonuçlar doğurabilen sol ana koroner damarda rahatsızlığa neden olan etkenlerin başında sigara, diyabet, hipertansiyon, kilo ve stresli hayat geliyor

Haberler 04.07.2018 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp damar cerrah Prof. Dr. Ahmet Fatih Özyazcolu, kalbin beslenmesini büyük oranda salayan damarda meydana gelen tkankln ölümcül sonuçlar dourabileceini belirterek, Damar ve özellikle kalbi korumak için sigaradan, fazla kilodan, stresten uzak durulmas ve beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Özellikle eforla ortaya çkan göüs arlarnda derhal hastaneye bavurulmaldr. uyarsnda bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Özyazcolu, kalp krizinden ölümlerin çocuklarda bile görülebildiini ancak damar sertlii hastalklarnn genellikle ileri yalarda ortaya çktn söyledi.

Kalp krizinde genetik faktörlerin de önemli olduunu belirten Özyazcolu, Salna dikkat eden, kilosu yerinde, sigara içmeyen genç yata hastalara bile kalp ameliyat yaptmz oluyor. Bunu da genetik olarak deerlendiriyoruz. dedi.

Kalbin beslenmesinin iki delikten gerçekletiini anlatan Özyazcolu, öyle konutu:

Bu iki delikten çkan damarlardan biri çok önemli çünkü tek bana kalbin yüzde 80ini bu delikten çkan damar besliyor. Böyle olunca da bu damar tkankl ölümcül sonuçlar ortaya koyuyor. Bu yüzden bu damardaki tkanklklar bizi çok heyecanlandrr. Hastaya acil tedavi gerektiren bir durum var. deriz ve müdahaleye balarz. Bu, sol ana koroner dediimiz damardr. Bu damarda meydana gelebilecek bir hadise ölümcül sonuçlar dourabilir. Bu yüzden halk arasnda dul brakan damar olarak adlandrlyor.

Erkeklerde daha fazla

Prof. Dr. Özyazcolu, söz konusu damarn tkanmas halinde hasar gören kas kitlesi çok büyük olduu için ölüme neden olma ihtimalinin yüksekliine dikkati çekerek, Genelde bize gelen hastalarn büyük çounluunu bu damarn tkankl sebebiyle ameliyata alyoruz. Bu hastalk hem erkeklerde hem de kadnlarda görülebiliyor ama erkeklerde görülme olasl daha fazladr. Bunda sigara, diyabet, hipertansiyon, kilo ve stresli hayat etkili oluyor. bilgisini aktard.

Damar ve özellikle kalbi korumak için sigara ve stresten uzak durulmas, fazla kiloya dikkat edilmesi ve beslenmeye özen gösterilmesi gerektiini belirten Özyazcolu, Damar tkanklna kar tüm bu saydklarm dikkate alrsak kalbi korumak mümkündür. Özellikle eforla ortaya çkan göüs arlarnda derhal hastaneye bavurulmaldr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git