Egzamalar Alerji ve Astıma Sebep Olabilir!

“Egzamada deri bütünlüğünün bozulması, alerjenlerin deri yoluyla vücuda girmesine neden olur. Bu da vücutta alerjik yanıtı arttıran hücreleri çoğaltarak, diğer alerjik hastalıkları başlatır.

Haberler 23.02.2019 - 12:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Egzama ile balayan bu durum; besin alerjisi, astm ve alerjik rinit gelimesine neden olabilir diyen çocuk Alerjisi ve mmünoloji Hastalklar Uzman Doç. Dr. ule çalayan Sözmen, açklad!

Derimiz birçok farkl katmandan oluur. Özellikle derinin en d tabakasn oluturan hücreler, tula ve alç benzeri bir görünümle birbirine baldr. Tulalarn bir arada durmasn salayan alç gibi, derideki hücreleri de bir arada tutan hücreleraras balantlar vardr. Kaltmsal olarak bu hücreler aras balantlar salayan maddelerdeki yetersizlik deride; kurumaya ve dökülmeye neden olur. Normalde derinin en üst katmann salayan bu hücrelerin, mikroplara kar koruyucu ve nemlendirici özellikleri vardr. Normal deride hücrelerin etrafnda, ya asitleri ve seramid olarak adlandrlan ve deriyi nemlendiren maddeler bulunur. Ancak egzamas olan deride bu kaltmsal olarak bu maddelerin üretimi de azalmtr.

Filaggrin Cildin Doal Nemlendiricisi!

Egzama geliimine neden olan bir dier önemli faktör ise, Filaggrin (deride üretilen protein) olarak adlandrlr. Filaggrin, derinin doal nemlendiricisidir, ayrca deri pHnn salanmasnda ve mikroplara kar korunmada önemlidir. Filaggrinde kaltmsal bir eksiklik olmas durumunda derinin yaps bozularak mikroplarn daha kolay üreyebilecei bir ortam oluur. Deri suyu tutamaz ve kurur, en dtaki deri tabakasnn yaps bozularak alerjenlere ve kimyasallara geçirgen hale gelir. Filaggrin eksikliinde; daha erken yalarda balayan, daha ar egzama görülür ve hastann, alerjik hastalk özellikle de astm gelitirme riski yüksektir. Normal deride asidik pH (4-6) vardr. Bu asidik ortam mikroplara kar korunmak ve hücre yenilenmesi için önemlidir. Egzamal hastann cildinde görülen alkali ortam, bakterilerin üremesine neden olur.

Uygun Nemlendiriciler ile Egzama Önlenebilir!

Derideki tüm bu bozukluklar deri yoluyla alerjenlerin vücuda girmesine neden olarak vücutta alerjik yant balatr. Yani alerjik hastalklarn ortaya çkmasna neden olan hücrelerin üretimini arttrr. Bu hücreler kan yoluyla tüm vücutta etki göstererek besin alerjisi, astm ve alerjik rinit gelimesine neden olur. Bu durumdan kaçnmak için, ailede doktor tanl egzamal kii var ise bebek doduktan sonra, uygun nemlendiricilerle deriyi güçlendirmek egzama geliimini önleyebilir. Egzama gelitiyse; bebeklik döneminden itibaren neden olan alerjenden kaçnlmas (besin, ev tozu), deri bariyerini güçlendiren özellikle seramidden zengin nemlendiriciler ve topikal kortikosteroidler ile egzamann daha da alevlenmesini önlemek, dier alerjik hastalklarn geliimini durdurmak açsndan önemlidir.

Ana Sayfaya Git