Egzamaya karşı 8 önlem

Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan egzama, cildi kurutarak kaşıntıya ve su kabarcıklarına yol açabiliyor. Kış aylarında nem oranının düşmesi ve soğuk hava nedeniyle daha sık görülen egzamanın tedavi edebilmesi için sorunun kaynağının belirlenmesi önem taşıyor. Egzamanın oluşmaması için bazı pratik önlemlerin de alınması gerekiyor.

Haberler 23.02.2022 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji uzman Dr. Aye Gökçe Tümtürk, egzama belirtileri ve korunma yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Uygun olmayan sabunlar egzama nedeni

Tbbi ad dermatit olan egzama cildi kurutan, kant ve kabarcklarla kendini belli eden bir deri hastaldr. Toplumda çok sk görülen ve deiik tipleri olan egzama, birden fazla sebebe bal olarak görülebilmektedir. Egzamann en önemli nedenleri alerjik reaksiyon, ciltteki kuruluk ve strestir. Ayrca uygun olmayan sabunlarn kullanlmas, ortamdaki toz ve baz kimyasallarn deriyle temas egzamaya neden olabilmektedir. Ancak egzamann kesin nedeni tam olarak bilinmemekte, bünyesel uygunluun da etkisi olduu düünülmektedir. Ev kadnlar, kuaförler, temizlik iiyle uraanlar ile meslekleri gerei ciltleri kimyasallara maruz kalan kiilerde daha çok görülmektedir.

Egzamann 5 önemli belirtisi

Vücudun çeitli yerlerinde orta çkan kzarklklar.

Cildin kurumas nedeniyle belirginleen kant.

Bölgenin özellikle geceleri kanmas sonucunda cildin gerginleerek çatlamas.

Zamanla ortaya çkan küçük ve içi sv dolu kabarcklar.

Ciltte balayan döküntüler ve kabuklar.

Egzama eller, ayaklar, bacaklar ve saç diplerinde; kzarklk, kant, pullanma, yanma hissi gibi belirtilerle ortaya çkar. Derideki kuruluk ilk belirtilerdendir. Egzamal bölge kandkça tablo daha da arlamaktadr. Belirtilerin birbirini takip etmesi kamaya bal olarak devam etmekte, ksrdöngü nedeniyle ikayetler yenilenmektedir.

Egzamann tehisi için yama testi yaplmal

Egzamann tehisi dermatoloji hekimlerinin fiziki muayenesiyle konulabilmektedir. Tany netletirebilmek için yama testi( patch) yaplr. üpheli hastalarn srtna alerjen maddelerin düük konsantrasyonlar yaptrlr. 48 ile 72 saat arasnda deriyle temas eden alerjen maddelere cildin verdii tepki ölçülür. Test süresince kiinin du almamas ve terlemeye neden olabilecek aktiviteleri yapmamas gerekir. Alerji ilac bu dönemde kullanlmamaktadr aksi halde test negatif çkar. Bu sürenin sonunda test yaplan bölgede kzarklk, kabarma ve sulanma varsa sürülen maddenin alerjik etkisi olduu ortaya çkacaktr.

Risk faktörlerinden kaçnmak önemli

Egzamann kesin bir tedavisi bulunmamaktadr. Egzamann tedavisinde bu soruna neden olan etkenlerden uzak durmak çok önemlidir. Cildin hangi maddeye kar reaksiyon gelitirdii belirlenmeli, kaynaa yönelik tedavinin ilk adm atlmaldr. Tedavide kortizon d baklk sistemini basklayc ilaçlar, cildi rahatlatan pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanlmaktadr. Nötral sabunlar, bariyer kremleri, nemlendiriciler ve egzama ampuanlar rahatlama salayacaktr.

Egzamadan koruyan önlemler

Egzamaya aday olan kiilerin bulunduklar ortam yeterli nem ve s oranna sahip olmaldr.

Bulunulan ortamlar sk sk havalandrlmaldr.

Du alma skl mevsime göre ayarlanmal, günlük banyo yaplmamaldr. Banyoda cildi tahri edecek kese ve lifler kullanlmamal, su kesinlikle çok scak olmamaldr. Banyodan sonra uygun nemlendirici ürünler ile tüm vücut nemlendirilmelidir.

Duta ve günlük el-yüz ykamada nötr sabunlar kullanlmaldr.

Baklk sistemini destekleyen gdalar tüketilmeli ve düzenli spor yaplmaldr.

Egzamaya neden olan alerjenin mutlaka kullanlmas gerekiyorsa, temas engelleyen eldivenler kullanlmaldr.

çinde toz barndran hal ve battaniye gibi eyalar uyuma saatlerinde yatak odasnda bulundurulmamaldr.

Günlük olarak yeterli miktarda su içilmelidir.

Ana Sayfaya Git