Egzersiz yaparken sakatlanmayın

Spor esnasında yanlış yapılan fiziksel aktiviteler sakatlanmalara yol açabiliyor. Fiziksel performans uzmanı Selçuk Değirmenci, doğru yapılmayan egzersizde sakatlanma riskinin yüksek olduğunu belirterek, bu nedenle spor yapacak kişinin mutlaka bir yaşam koçuyla çalışması gerektiğini söyledi.

Haberler 23.08.2019 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fiziksel performans uzman Selçuk Deirmenci, fiziksel egzersizlerde yanl yaplan hareketlerin sakatlanmalara yol açabileceine dikkat çekti. Deirmenci, doru yaplmayan egzersizin yüzde 100 sakatlamaya yol açtn söyleyerek, Bu sakatlanma riskini ortadan kaldrmak için kiinin mutlaka bir yaam koçuyla çalmas gerekir. Yaam koçu egzersizin her aamasnda doru hareket edebilmeyi kiiye öretebilir diye konutu.

Doru egzersiz, doru hareket açlaryla ve doru dinlenme aralklaryla yaplmal

Deirmenci, Türkiyede spor salonuna gidildiinde bireye özel bir program olmadn söylerken, Temel antrenman bilgisini yanstabilecek hazr programlar kiiye veriyorlar. Kii de o program yapmaya çalyor. Aslnda iin dorusu kiinin fiziksel uygunluk kriterlerine göre bir planlama çkartlmas gerekir. Bunun sonucunda doru egzersizi doru hareket açlaryla ve doru dinlenme aralklaryla yapmalarn salamaktr dedi.

Eksik bölgeye yönelik fiziksel aktivitenin yaplmas gerekiyor

nsann fiziksel olarak belli bal kriterlerinin olduunu aktaran Deirmenci, Kuvvet, dayankllk, esneklik ve mobilizasyon gibi kriterlerimiz var. Vücudumuzun proporsiyonunu kas gruplar tarafndan desteklenmesi gerekiyor. Gücümüz var ve kardiyovasküler bir dayankllmz var. Bunlarn hepsindeki eksiklii bilmemiz gerekiyor ki doru fiziksel aktiviteyi yapalm. Eksik bölgeye yönelik fiziksel aktivitenin yaplmas gerekiyor. Eer genel bir çalma yapld zaman sizin eksik kalan ksmnz tamamlanmyor. Bu durum hayatnz olumsuz bir ekilde etkilemeye devam ediyor ifadelerini kulland.

Doru yaplmayan egzersizde sakatlanma riski yüksek

Doru yaplmayan egzersizde sakatlanma riskinin yüzde 100 olduunu sözlerine ekleyen Deirmenci, Kiinin mutlaka bir yaam koçuyla çalmas gerekiyor. O koçun egzersizin her aamasnda doru hareket edebilmeyi kiiye öretmesi gerekiyor. Doru hareket etmekten kastm udur. Hepimiz merdiven çkyoruz. Doru merdiven çkmakla, yanl merdiven çkmak arasnda duru bozukluunu etkileyen bir durum var. Parmak ucuyla merdiven çkarsanz eer, diz eklemi ve omurilik yapnz zamanla büyük bir zarar görmü olur. Topuk tabanl merdiven çktnz zaman ise büyük kas gruplarn kullanm olursunuz. Bu sayede omurilik yapnza zarar gelmemi olur. Mutlaka doru hareket açsnda egzersiz yaplmal, bunu yapabilmek adna da bunu öretebilecek profesyoneller tarafndan çallmas gerekiyor açklamalarn kulland.

Kadnlar genel olarak bir fitness planlamas yapsnlar

Deirmenci sözlerine öyle devam etti: Pilates, aslnda bakldnda fitness destekleyen alt branlardan bir tanesidir. Genelde kuvvete devamllk, esneklik ve eklem hareket kabiliyeti gibi parametreleri destekliyor. Bunlar fitnessn genelini oluturmuyor. Sadece belirli bir bölümüne katk salyor. Türkiyede yaayan kadnlara bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Kadnlar genel olarak bir fitness planlamas yapsnlar. Tabi pilates baz konularda kadnlara yardmc olabiliyor. Ama salk açsndan da mutlaka unutmasnlar ve fitness alannda da vakit geçirsinler. Kardiyovasküler olarak da vakit geçirsinler. Bunlarn temelinde de bir salk olutursunlar.

Yapacaklar egzersiz türüne ve hedefine göre bir beslenme program lazm

Beslenmenin fitnessn içinde önemli bir konu olduuna da deinen Deirmenci, nsanlar beslenmelerini yaparken, unlara dikkat etmeliler. Kii kendisine ne kadar bir beslenmeye ihtiyac olduunu tespit etmesi gerekiyor. Yapacaklar egzersiz türüne ve hedefine göre bir beslenme çkarlmas lazm. Günlük ne kadar protein, karbonhidrat ve ya almas gerektiini bilmesi gerekir. Kii veya yaam koçu tarafndan aylk bir vitamin tablosu çkarlmas gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git