Ekşiden sonra bir bardak ılık su...

Ekşi ve şekerli yiyecekler ile gazlı içecekleri tükettikten hemen sonra dişleri fırçalamak asit erozyonuna yol açar. Asit erozyonu da diş minesinde aşınmaya, dişlerde çürümeye sebep olur. En ideal olanı ise bu gibi besinleri tükettikten sonra dişleri fırçalamak için 30-60 dakika kadar beklemek!

Haberler 27.04.2018 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Taze meyve, baz bitkisel çaylar gibi salkl gdalarn yan sra, asitli içecekler, eki veya ekerli yiyecekler de di erozyonuna neden olur. Yaplan bir aratrmada, günde iki kereden fazla narenciye tüketenlerin, sk narenciye tüketmeyenlere göre 37 kat daha fazla di erozyonu riski ile kar karya olduu sonucu ortaya çkarld. Ayrca elma sirkesi veya sporcu içeceklerini haftada bir veya daha fazla tüketenler ile her gün gazl içecek tüketenler de risk grubunda yer alyor. Bu alkanlklar, dilerde asit erozyonu olasln 4-10 kat arasnda daha fazla artryor.

D MNESN YUMUATIR

Di Hekimi Pertev Kökdemir asit erozyonuna kar, Yemek yedikten hemen sonra dilerinizi frçalamayn diyor ve uyaryor: Dilerinizi özellikle asitli yemeklerden veya içeceklerden hemen sonra frçalamayn. Asitli içecekler, sporcu içecekleri, asidik gdalar, eki meyveler, turunçgiller; di minesini yumuatr.

YATMADAN ÖNCE FIRçALAYABLRSNZ

Di Hekimi Pertev Kökdemir, Bu besinleri tükettikten hemen sonra dilerinizi frçalamak, asidin di minesi üzerindeki etkisini hzlandrabilir ve alt tabakay andrabilir. çünkü yemekte dilere yapan artklar ksa süre içinde aside döner. Yemekten hemen sonra di frçalamak ise o asidin az içinde yaylmasna neden olur. Asit, di minesinin kalitesini düürür, dayanklln azaltr. Böylece diler çok daha kolay çürür. Dileri yemekten hemen sonra deil, 1-2 saat sonra frçalayn. Aslnda en ideal olan gece yatmadan önce frçalamaktr diyor.

BR BARDAK ILIK SU çN!

Di Hekimi Pertev Kökdemir, en basit çözümü ise öyle açklyor:

Basit çözüm, eki bir ey yedikten sonra asidi nötralize etmek için azmz suyla ykamamz gerektiidir. Dilerinizi frçalama ihtiyac hissediyorsanz, aznz çalkalayn ve sonra bir bardak lk su için.

Ana Sayfaya Git