Ekonomik Kaygılarınız Umutsuzluğa Dönüşmesin!

İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır. Dolayısı ile hem biyolojik hem psikolojik hem de sosyal olarak bu üç alanda sağlıklı olmak, insan mutluluğunun da temelini oluşturur. Yaşadığımız bu dünyada insan her zaman kendisi için en iyiyi ya da en güzeli arzu eder ancak hayat bazen istenildiği gibi devam etmez ve insan kendisini bazı kaygıların içinde bulabilir. Bu kaygılardan biri de ekonomik kaygılardır. Psikolojik Danışman Mehmet Dalkıran, psikolojimizi etkileyen ekonomik kaygılarla mücadele etme yöntemlerini paylaşıyor.

Haberler 26.06.2018 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomik kayglarn hem insann kendisine hem de çevresine olumsuz etkileri kaçnlmazdr. Psikolojik Danman Mehmet Dalkrana göre bu etkilerin belli ballar içe kapanma, agresif ve öfkeli davranlar, itah azalmas ya da artmas, fevri çklar ve bel, boyun, ba arlar, mide-barsak rahatszlklar gibi somotik rahatszlklar Özgüven eksiklii, huzursuzluk, iten ayrlma eilimi, ite verimlilik düüklüü ve yapt ie balanamama da ekonomik kaygnn neden olaca sonuçlar olarak karmza çkyor. Ekonomik kayglarn aile içi ilikileri ve sosyal ilikileri de olumsuz yönde etkilediine dikkat çeken DoktorTakvimi.com Uzmanlarndan Psikolojik Danman Mehmet Dalkran, kiinin yaad kayg durumunun umutsuzluk ya da motivasyon eksiklii gibi baka olumsuz duygular da tetikleyebileceini belirterek bu kaygyla ba etme yöntemlerini anlatyor.

Kim korkar kaygdan!

nsan hayatn içerisinde nasl ki herhangi bir olay-durum karsnda farkl kayg durumlar yayorsa ekonomik kayg da bu durumlardan bir tanesi aslnda.Öncelikle kiinin yaad ekonomik kaygy ortaya çkaran ve kiinin kaygsn tetikleyen düüncelerini belirlemesi gerekiyor. Bu durum problem çözme basamaklarnn ilk basama olan problemin tanmlanmas basaman oluturuyor. Ekonomik kaygy ortaya çkaran ve kiinin olay ya da duruma balad düünce süreçleri belirlendiinde ne kadar salkl düündüüyle ilgili fikri de oluyor. Ekonomik kaygy ortaya çkaran düünceler tespit edilir ve salkl düüncelerle yer deitirilirse kayg duygusu yerini umut etme, azim, kararllk, motivasyona brakmaya balyor.

çk yolu hep var!

Örnein;iki esnaf düünün.kisi de ayn ii yapyor ve ikisi de müteri azlndan dolay borçlarn ödemekte zorlanyor. Böyle bir durumda esnaflardan bir tanesi unu diyor, bu i böyle gitmez, gelecekte ne yapacam, iim çok zor. Dieri de diyor ki, evet bu sralar iler yolunda gitmiyor olabilir ancak benim de yapabileceim bir eyler olmal, farkl yöntemler denemeliyim. Bu iki esnafn düündükleri sonrasnda hissettikleri duygu ayn olmayacaktr. Olumsuz düünen esnafn ekonomik kayglar üst seviyede ve pes etmi durumda. kinci esnaf ise daha rahat ve motivasyonu var. Olumlu düünen esnafn motivasyonunun yükseklii ayn zamanda onun sebat etme, sabr gibi duygularn da perçinliyor. nsann yaad ne olursa olsun her zaman bir çk yolu olduunu bildiinde hareket kabiliyetinin arttn, memnun olduunu, huzurlu olduunu ve dünyasn yaanabilecek bir hale getirdiini unutmayn.

Ana Sayfaya Git