El ağrınızın nedeni, duygusal olabilir

En sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan bel ağrısının depresyondan kaynaklanabildiğini belirten uzmanlar, depresif insanların daha fazla bel ağrısı yaşadıklarını vurguluyor. En iyi terapinin egzersiz yapmak olduğunu belirten uzmanlar, stresten uzak durmayı öneriyor.

Haberler 17.02.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzman Yrd. Doç. Dr. Yldz Erdoanolu, bel arsn tetikleyen faktörlerin her zaman omurga hastalklar, tümörler, kötü duru alkanlklar, ani hareketler, ar eyalarn kaldrlmas ve tanmas olmadn söyledi. Erdoanolu, bel arsnn ortaya çkt andan itibaren normalde birkaç hafta içinde kendiliinden geçmesi gerekirken insanlarn büyük bir ksmnda kalc hale gelebileceini söyledi.

Bel arlarnn nedeni depresyon olabilir

Arlarn pek çok faktörden etkilendiini ve uzun süreli arlarn olmasnda zihnin önemli bir rol oynadn söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yldz Erdoanolu, Duygusal veya sosyal yükleriniz fazla ise, depresif belirtiler gösteren bir kiiyseniz kronik bel ars gelime riski altndasnz uyarsnda bulundu.

Sadece ary düünmenin bile kiiyi arya daha çok yaklatracan söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yldz Erdoanolu, bel arsnn depresyona neden olabileceini belirterek Bilimsel aratrma sonuçlar bel arsnn sklkla depresyon ile ilikili olduunu desteklemektedir. Tüm kronik bel ars hastalarnn yaklak yüzde 80inde depresif belirtiler görülmekte, yüzde 20sinde ise gerçekten depresyon görülmektedir. Bel ars depresyonun fiziksel bir manifestosu mu, yoksa kronik ar m depresyona neden oluyor bilimde bu ksr döngü tartla dursun, her ikisinin de mümkün olabilecei söylenebilir diye ifade etti.

Stres ve memnuniyetsizlik bel arlarn tetikler

Psikosomatik denilen psikolojik kökenli fiziksel hastalkta bel arsn önlemek için iki faktörün özellikle önemli olduunu söyleyen Erdoanolu, ilk olarak vücudun gerginliini gidermek, formda ve güçlü kalmasn salamak için egzersiz ve spor yapmak gerektiini ikinci olarak ise yaam alkanlklarna daha yakndan bakmak gerektiini söyledi.

iyerindeki stresin, yaam ortaklklarndaki çatmalarn, iten memnuniyetsizliin ve yaam alglama eklinin bel ars için potansiyel tetikleyicileri oluturduunu ifade eden Erdoanolu, Kendinizi; bedeninize yeterince yatrm yapyor musunuz, kendinize ar yüklendiinizi hissediyor musunuz, yaamnzdan memnun musunuz ve dengeli misiniz diye sorgulamanz gerekir

önerisinde bulundu.

Egzersiz en iyi terapidir

Kökeni ne olursa olsun, bel arsna maruz kalm bir kiinin, ar sendromlarnn iyilemesi ve omurga salna tekrar kavumas için fizyoterapi ve rehabilitasyonun iyi bir yöntem olduunu söyleyen Erdoanolu, Egzersiz ya da yeterli fiziksel aktivite kronik bel ars için en iyi terapidir. çünkü egzersiz hem kaslarnz güçlü klar, duru düzgünlüünüzü salar hem de omurga arasnda bulunan disk denilen yaplarn beslenmesini salar diye konutu.

Uzun süre oturmayn!

Omurga disklerinin günlük hareketlerdeki normal basnç yüklerini azaltma ve yükleri eit datma gibi önemli ilevleri olduunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yldz Erdoanolu, disklerin omurgann hasar görmesini engellediini, öte yandan, omurga hareketliliini saladn belirtti. çok uzun süre oturduunuzda, diskleriniz güçlü bir basnç yüküne maruz kalr. Önemli besinler diskin iç tarafnda bulunan jelatinimsi çekirdein dna szar, disklerinizin metabolizmas bozulur diyen Erdoanolu, Omurga diskleri üzerindeki yük, yürürken ve ayakta durduunuzda, oturduunuz zamankinden çok daha düüktür dedi.

Egzersiz yapmann avantaj

Egzersizin, bel ars ile yakndan ilikisi olan depresyona kar da yardmc olduunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yldz Erdoanolu, ABDli aratrmaclar, beynin fiziksel aktivite srasnda VGF olarak bilinen doal bir antidepresan ürettiini gösterebilmitir. Spor yalnzca sizi fiziksel uygun klmaz, ayn zamanda mutlu eder diyerek stresle baa çkma stratejilerinin, günlük hayata kolayca ve hzl bir ekilde entegre edilebileceini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Yldz Erdoanolu, Güç antrenmanlar, özellikle srtüstü yüzme, yürüyü, hafif hzda koular, bisiklet binmek, trmanmak ve hatta kayak yapmak, doada yoga veya doa yürüyüü, geveme teknikleri, doru nefes teknikleri, arkadalarnzla vakit geçirmek veya kendiniz için biraz zaman ayrmak ve zamannda stresinizle yüzlemeniz önemlidir önerisinde bulundu.

Depresif olmak, arlara yatkn hale getiriyor

Ar ile ba etmenin örenilen bir yannn çocukluktan geçtiini belirten Yrd. Doç. Dr. Yldz Erdoanolu, ar belleini temizlemek için çou kez yeniden programlama yaplmas gerektiini belirterek vücut için kaybolmu bir hissi geri kazanmak için iyi stratejiler meditasyon, yoga ve dikkatlilik eitimi fizyoterapi ve rehabilitasyon olduunu ifade etti.

Hayat hüzünlü ve depresif alglayan herkesin arya daha yatkn olduunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yldz Erdoanolu, her kronik ar sebebinin depresyona balanmamas gerektiini söylerken uzun süren arlarda mutlaka bir salk profesyoneline bavurmak gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git