El, ayak, ağız hastalığı olan çocukların tedavisinde antibiyotik kullanılmamalı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasibe Uyğun Küçükapan; el, ayak ve ağız hastalığının suçiçeği hastalığına benzer özellikler gösterdiğini belirterek, hastalıkta antibiyotik kullanılmaması gerektiğini, yapılacak şeyin semptomatik tedavi olduğunu söyledi.

Haberler 28.08.2017 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Hasibe Uyun Küçükapan, el, ayak ve az hastalnn suçiçei hastalna benzer özellikler gösterdiini belirterek, Ayak, az hastal çocuklarda görülen bulac, viral (virüslerle ilgili) döküntülü bir hastalktr. Birden fazla virüs sebep olduu için bir kez geçiren çocuk tekrar bu hastala yakalanabilir. El, ayak hastaln tarif ederken, hastalk halk arasnda çok bilinmedii için suçiçeinin kardei diye tarif ediyoruz. çünkü hastalk ate ve boaz arsyla balyor daha sonra az içerisinde yaralar çkyor daha sonra el ve ayaklarda bazen popoda olabilecek ekilde suçiçeini andrr tarzda içi su dolu kabarcklar, kzarklklar, döküntüler meydana geliyor. Özellikle hastaln ilk gününde hekime bavurulmusa ate ve boaz ars yaknmas ile gidilmise ve fizik muayenede de boaz kzarkl tespit edilmise çok kez bu hastalara boaz enfeksiyonu düünülerek antibiyotik balanabiliyor. Oysaki viral bir hastalk olduu için antibiyotiin tedavi de yeri yok. 1-2 gün sonra döküntüleri ortaya çknca hastala tan koymak daha kolay oluyor ifadelerini kulland.

Hastalktan korunmak için temizlie dikkat edilmesi gerekiyor=

Uyun Küçükapan, hastaln damlack yoluyla, yakn temasla ve tükürük ya da dk yoluyla bulatn vurgulayarak, çocuklarn ayn oyuncaklar oynamas, ayn tabak, barda kullanmas ayn ortamda bulunmas hastalk için kolaylatrc ve bulatrc bir faktör. Hastalktan korunmakta her bir viral hastalkta olduu gibi el temizlii çok ama çok önemli. El ykamak koruyucunun önüne geçebilir ve hasta bireyin izole edilmesi gerekir. Hastalk kendi kendini snrlayan aslnda iyi huylu bir hastalk dedi.

Hastaln tedavisi antibiyotik deil

Küçükapan ayrca hastalkta antibiyotik kullanlmamas gerektiini belirterek, çok fazla komplikasyon (karmaklk) görmediimiz bir hastalk hastaln tedavisi antibiyotik deil hastalkta yaplacak ey semptomatik tedavi. Bunun için ate düürücü ar kesiciler az yaralar için az bakm ve ar azaltc spreyler bakl desteklemek amaçl kara mürver ekstresi içeren gda takviyesi gdalar kullanlabilinir. Doal ürün olarak dut pekmezi az yaralarna iyi gelmektedir. El ve ayakta ki döküntüler için kantl olabiliyor bunun için alerji uruplar ve yine kanty azaltc krem ya da losyonlar kullanlabilinir. Hastalk 1 hafta içerisinde kendini snrlayarak düzeliyor ama bazen çocuktan çocua, baklk sistemine göre hastaln bulgular da hafif ya da iddetli olabiliyor. Baz çocuklar bu dönemi daha zor atlatabiliyor. Azdan hiçbir ekilde beslenemeyen çocuklar oluyor. Bunlarn da o dönem hastaneye yatrlp sv tedavisiyle gda takviyesini yaplmas ve çocuun susuzlua gidiinin önlenmesi gerekiyor. Hastalk çok bulatrc olduu için hastal aslnda 5 ya alt çocuklarda görüyoruz ama daha büyük çocuklarda ergenlerde de görülebiliyor. Özellikle baklk sistemi basklanm olan kiiler gebeler ve kanser hastalaryla bu çocuklarn yakn temasnn önlenmesi gerekiyor. Hatal geçiren çocuklarn kree gönderilmemesi gerekiyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git