El egzaması ev kadınlarının korkulu rüyası

Uzmanlar, temizlik işçileri, ev kadınları, aşçı ve sağlık personellerinde sık sık el egzaması görüldüğünü söyledi.

Haberler 11.09.2017 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar su, sabun, deterjan ve hatta havada uçuan partiküllerin bile el egzamasn ortaya çkardn ifade eden Cildiye Uzman Uzm. Dr. Gökçen Alyamaç, Su ile ar temas, havann ar kuru olmas, sabun, deterjan, çeitli çözücü kimyasallar, temizleme ürünleri, lastik eldiven, hatta deriye uygulanan kiisel bakm ürünleri bile deriyi tahri edebilir. Kat, sv maddelerin yan sra, havada uçuan partiküller bile el egzamasna sebep olabilir. El egzamas genellikle el srt ve parmak aralarnda olup, el bileini amaz. Deride kuruluun yan sra kzarklk, kant ve gittikçe yaylan kabuklu döküntüler ortaya çkabilir. Ellerde çatlaklar ve ar olabilir dedi.

EV KADINLARININ KORKULU RÜYASI

El egzamasndan korunmak için elleri lk suyla ve paraben, alkol, parfüm içermeyen bir likit bir temizleyiciyle ykamak gerektiini ifade eden Alyamaç, Eller ykand zaman nazikçe kurulanmal ve hemen nemlendirici sürülmeli. Kuru ev ileri yaparken de korunmak için pamuklu eldiven giyilmelidir. çamar katlarken bile hassas ciltler tahri olabilir. Yemek yaparken, slak ev ileri ile urarken de penye eldiven giyilip üzerine pudrasz vinil eldiven giyilmeli. yaparken ve eller ykanp kurulanmadan önce yüzük çkarlmal. Darya çkarken kaln, dikisiz deri veya kuma eldiven giyilmeli, yün eldiven kullanlmamal. çünkü yün kant ve tahrii artrabilir. Endüstriyel el ykama ürünlerinden, susuz ve antibakteriyel temizleyicilerden tahri yapma riski nedeniyle kaçnlmal, eldeki küçük yaralar bandajlanmal. çalma kyafetleri, koruyucu örtüler, alet ve çalma alanlar temiz tutulmaldr eklinde konutu.

SEDEF HASTALIININ NEDENLER?

Uzm. Dr. Gökçen Alyamaç, son olarak ise bu hastaln sedef ile kartrlmamas gerektiini belirterek, Eer enfeksiyon varsa azdan antibiyotik verilebilir. Kortizonlu merhemler ve bariyer oluturan kremler önerilebilir. El egzamas, mantar enfeksiyonu ve sedefle kartrlabilir. üpheli durumlarda alerji testi ve gerekirse biyopsi alnarak tan kesinletirilmeli. D faktörlerden üpheleniliyorsa, alerjik yama testi yaplmal diye konutu.

Ana Sayfaya Git