Elektrolit dengesinin önemi

Vücudun elektrolit dengesinin önemi sinirlerin işlevlerini yerine getireblmesi için oldukça önemlidir. Peki, aksilik durumunda neler meydana gelir?

Haberler 17.04.2017 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrolitler, kalbin, kaslarn ve sinirlerin ilevlerini yerine getirebilmeleri için elektrik sinyallerini tamaya yardmc olan ve vücut svlarnda bulunan yüklü parçacklardr. Vücutta bulunan elektrolitler sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyumdur. Vücutta elektrolit dengesi, yap talarmz olan hücrelerin normal ilev gösterebilmeleri için önemlidir. Dengelenmeyen elektrolit seviyeleri kalp damar, mide barsak ve merkezi sinir gibi sistemleri tehlikeye sokar. Vücutta elektrolit dengesi yokluunda felç, nöbet, kalp krizi ve hatta ölüm gibi durumlar görülebilir.

POTASYUM SEVYELER

Potasyum sinir, kan damar ve kalp ilevlerinde önemli rol üstlenir. Potasyum seviyelerinin yüksek olmas (hiperkalemi), tedavi edilmedii durumlarda kalp krizine kadar ilerleyebilir. iddetli hiperkalemi hiç vakit kaybedilmeden kalsiyum klorür veya kalsiyum glukonat ile tedavi edilmelidir. Potasyum seviyelerinin düük olmas kas güçsüzlüüne ve bacak kramplarna, kafa karklna, itah kaybna ve anormal kalp atlarna yol açabilir. Potasyum seviyeleri düükse, azdan alnan takviyeler veya damar içinden alnmas seviyelerini normal düzeye çekebilir.

Sodyumun öncelikli görevi sinir sinyallerinin iletimidir. Su, vücutta tuzu takip eder, dolaysyla sodyumun fazlas veya eksiklii, su tutulumuna veya kaybna sebep olur. çok fazla sodyum hücrelerin susuz kalmasna yol açar, kalp atlar hzlanr ve bitkinlik görülür. Durum kötületikçe kafa karkl, kas seirmesi ortaya çkar. Eer tedavi edilmezse sodyum fazlal nöbetlere, komaya veya ölüme sebep olabilir. Düük sodyum seviyeleri ise bitkinlie yol açabilir.

KAS LEV, ENERJ ÜRETM

Magnezyum kas ilevi, enerji üretimi, karbonhidrat ve protein metabolizmasyla ilgili ilevlere sahiptir. Magnezyumun yüksek seviyeleri solunum depresyonuna, düük tansiyona ve kalp atlarnn yavalamasna sebep olabilir. Böbrek yetmezlii ar magnezyum seviyelerinin ana nedenidir. Magnezyum eksiklii ise kalp kasn etkileyerek kalp atlarnn anormal olmasna sebep olabilir.

SNR SNYALLERN TAIMAKLA

Sadece sinir sinyallerini tamakla kalmaz, ayn zamanda vücudun kan phtlamas mekanizmasn da etkiler. Güçlü kemik ve dilerin yapsna katlr. Kalbin ve yumuak kaslarn kaslmasnda görevi vardr. Hem düük hem yüksek seviyeleri kemik arsna, ani nöbetlere sebep olabilir. Kalp kasnda ve yumuak kaslarda kalsiyumun anormal seviyeleri, kalbin, arterlerin ve damarlarn çökmesine yol açabilir.

Elektrolitlerin düzenlenmesi birçok vücut sistemini etkiler ve kiinin sal için çok önemlidir. Vücutta elektrolit dengesini salamakta ana sorumluluk böbreklerin üzerindedir.

Ana Sayfaya Git