"Elektronik sigara" ağız içinde yara yapıyor

Sağlığa Evet Derneğince yürütülen çalışmada, elektronik sigara kullanımının artırılması amacıyla oluşturulan ve üye sayısı 60 bine ulaşan sosyal medya forumları konusundaki tehlikeye dikkat çekildi.

Haberler 02.07.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sala Evet Derneince yürütülen çalma, elektronik sigarann da en az dier tütün ürünleri kadar zararl olduunu ortaya çkard.

Elektronik sigara kullanmnn artrlmas amacyla oluturulan sosyal medya forumlar ile gelen tehlikeye dikkat çekilen çalmada, bunlarn kapatlmasnn önemi vurguland.

Sala Evet Dernei Bakan Prof. Dr. Elif Dal, son dönemlerde kullanm skl artan elektronik sigarann, tütün ürünü olarak kabul edildiini belirterek, bunun da ayn sigara ve nargile gibi kapal yerlerde içilmesinin yasak olduunu anmsatt.

Türkiyede elektronik sigarann internet yoluyla yasa d temin edildiine dikkati çeken Dal, Kullanmn artmas için destek gruplar oluturulmakta, elektronik sigaraya bal salk etkileri site içinde öneriler ile çözülmeye çallmaktadr. dedi.

Dal, elektronik sigara konusunda kurulan bir sosyal medya forumunda Ocak 2013-Aralk 2016 döneminde elektronik sigara ve salk bal altnda açlan konular ve mesaj içeriklerini taradklarn aktard.

nceleme sonucunda, Elektronik sigara sosyal medya forumu raporunu yaymladklarn belirten Dal, çarpc sonuçlar ortaya konduuna dikkati çekti.

Elif Dal, Aralk 2012de açlan forumun, Ocak 2016da 12 bin üyesi varken, bu saynn 2016 Eylülde 23 bin ve yl sonunda ise 60 bine ulatn ifade ederek, üyelerin yüzde 74,8inin erkek, yüzde 43,9unun 20-40 ya aralnda, yüzde 52,2sinin ise hala klasik sigara tüketicisi olduu bilgisini verdi.

Sosyal forumun, ana balklar ve kullanclarn arama kriterlerine uygun alt balklar halinde düzenlendiini anlatan Dal, unlar kaydetti:

Forum, elektronik sigaraya yeni balayanlar için hazrlanm ana konu bal altnda, e-sigara nedir, nasl kullanlr, ürünler ve markalar nelerdir? gibi bilgiler içermekte ve önerilere yer verilmektedir. Elektronik sigara yedek parçalar, satn alma mecralar, marka tavsiyeleri, kullanc yorumlar, parçalarn kullanm, bakm hakknda ayrntlar içermektedir. Likit temin yerleri bulunmaktadr. Hatta, bir bakan önderliinde destek gruplar belirli aralklarla buluma ve toplantlar hazrlamakta, ücretsiz e-sigara, likit yardm, talep ve sorunlar dorultusunda grup destei verilmektedir. e- sigara kardelii bal altnda ise üyelere bedelsiz numuneler datlmakta, hediye, çekili ve kampanyalar düzenlenebilmektedir.

- Elektronik sigaraya bal ikayetlerde ilk srada aft geliyor

Forumdaki elektronik sigara ve salk bal altnda 565 konuyu, 20 bin 779 mesaj taradklarn aktaran Dal, 135 konu bal altnda 966 üyenin bu maddenin kullanma bal sorunlarnn bildiriminin yapldn söyledi.

Buna göre, elektronik sigara tüketimine bal ortaya çkan bulgularn, kullanmn ilk 3 gününde baladnn ve üç aya kadar devam ettiinin belirtildiini anlatan Dal, u bilgileri verdi:

Kullanclarda yüzde 33,6 orannda az, dudak, yüzde 33,2 orannda boaz, yüzde 30,2 solunum yolu, yüzde 28,3 di ve di eti belirtileri beyan edilmitir. Az ve dudak belirtileri bildiren elektronik sigara kullanclarnda ilk srada yüzde 34,5 ile aft ikayetleri olurken, yüzde 14,5 az kuruluu, yüzde 13,5 azda metalik tat, yüzde 12,3 tat alamama, yüzde 5,2 az kokusu, yüzde 4,9 azda yara, yüzde 3 dudakta yara ve geniz aknts, yüzde 2,8 dudak kuruluu, yüzde 2,5 dudakta yank ve yüzde 0,9 tükürükte kahverengi ve siyah lekeler bildirmitir.

Kullanclarn sklkla boaz yanmas ve boaz kuruluundan ikayetçi olduunun altn çizen Dal, Bunu boaz ars, boazda tahri, yutkunma güçlüü almaktadr. Alt solunum yolu ikayetleri bildiren elektronik sigara kullancs, en sklkla nefes darl, öksürük ile karlarken, bunu balgam, gck, solunum sknts, göüs ars ve hrlt almaktadr. dedi.

Dal, di ve di eti ikayetleri bildiren kullanclarn ise en sklkla di eti kanamas, di eti szlamas, di eti çekilmesi sorunlar yaadklarn belirterek, daha az sklkta rastlanan yaknmalarn cilt ve sinir sisteminde olduunu söyledi.

- Tütün, nikotin ve aroma içeren hiçbir ürün güvenli olamayacaktr

Bildirim yapan kullanclarn mide yanmas, ars, mide bulants, reflü/mide ekimesi, mide ve barsak gaz ile karlatklarn anlatan Dal, bunu ishal, ikinlik, karn arsnn takip ettiini aktard. Dal, cilt ikayetlerinde de en sk alerji ve kant görülürken, bunu sivilce veya yarann, sinir sistemi ikayetlerinde de ilk sray ba ars, ba dönmesinin aldn, bunu sersemlik, tansiyon yükselmesi, anksiyete ve panik hissinin takip ettiini kaydetti.

Söz konusu forumda, ikayetlerin giderilebilmesi için hiçbir ekilde tbbi geçerlilii olmayan yöntemlerin tavsiye edildiine dikkati çeken Dal, u uyarlarda bulundu:

Önerilerin yüzde 14,5i ilaç dahil çeitli tbbi tedavi içermektedir. Belirtilerin tedavisi için tp kurumlarna bavurmayanlara, muhtemelen elektronik sigara kullanmnn devamn salamak için yetkisiz salk önerilerinde bulunulmaktadr. Bu ve benzeri forumlardan uzak durulmas ve buralarn kapatlmas için gerekli çalmalarn yaplmas gerekmektedir. Ayrca ister çok uluslu sigara firmalar tarafndan üretilmi olsun, ister ev yapm olsun, elektronik sigara içeriklerinin akcierde iltihaplanma ve hasara yol açt son bilimsel aratrmalar ile ortaya konmutur. Tütün, nikotin ve aromalar içeren hiçbir ürün güvenli olamayacaktr.

Dal ayrca, raporun sonuçlarnn gereinin yaplmas için yetkililerle de paylaldn bildirdi.

Ana Sayfaya Git