Eli titreyen herkes, muayene olmalı!

Genel olarak titreme, hareketlerde yavaşlama ve yürüyüş problemlerine yol açan Parkinson hastalığı, başlangıçta fark edilmeyerek, sinsi bir şekilde ilerliyor.

Haberler 06.04.2019 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yl 11 Nisan tarihi, toplumsal farkndalk ve bilinçlenme oluturmak adna, Dünya Parkinson Hastal Günü olarak anlyor. Nöroloji Uzman Dr. Celal alçini, Parkinson hastal hakknda önemli bilgiler verdi.

Uzm. Dr. alçini, Parkinson çok eski bir hastalktr ve hastal bulan kiinin ismini almtr. Genelde hareketlerde yavalama, düme, titreme ve yürüyü problemleri ile giden ve ilerleyici bir rahatszlk olan Parkinson, ilk bata çok sinsi balyor ve yavaça zor fark edilerek artyor. Hastalar doktora geldiinde, hastalk birkaç yl önce balam oluyor dedi.

2 önemli Parkinson tipi bulunuyor

ki önemli Parkinson tipinin olduunu belirten Uzm. Dr. Celal alçini, sözlerini öyle sürdürdü:

Biri yavalama, dieri de titreme ile ilerleyen Parkinson. kisi ayn anda da balayabilir; ama daha nadirdir. Hem titreme, hem yavalama hangi tip olursa olsun tek tarafl balar ve dier tarafa bir zaman sonra ilerleyerek, iki tarafl olur. Yavalama ile giden Parkinson, biraz daha tedaviye yantld ama titreme ile olan Parkinsonda titremeyi durdurmak biraz daha zordur ve daha yüksek dozda ilaç gerektirir. Parkinsonun yannda unutkanlk vb. belli bal problemler ileri safhalarda meydana gelebilir.

Parkinson Plus nedir?

Bir de Parkinson Plus dediimiz Parkinson ilave veya Parkinson art sendromlar var. Bunlarn genel özellii, Parkinson kadar yüz güldürücü deillerdir ve tedavileri zordur. Hastalar ilaçlara daha yantszlardr ve hastalklarn seyirleri Parkinson hastalna göre daha ardr. Daha hzl ekilde ilerleyicidir ve sadece Parkinson bulgularyla gitmez. Parkinson bulgularna ilave olarak, otonomik sistem bozukluu, yukar bak kstll, el kullanma problemleri, elde kaslmalar, dengesizlik, beyincik küçülmesi, erken dönemde beyindeki kabuk tabakann küçülmesi gibi problemler çkabilir.

Elinde titreme olan herkes muayeneden geçmeli

Nöroloji Uzman Dr. Celal alçini, Parkinson hastalnda öne çkan belirtilerden biri yavalama, dieri titreme. Elinde titreme olan herkesin muayeneden geçmesi gerekiyor diyerek,

kincisi yavalama; hastann yaknlarnn fark ettii, yürürken kolda görülen hareketsizlik. Yürürken kol-bacak paralel olarak giderler. Genelde aileler fark ederek, Kolunu sallamyorsun artk ve Arlatn diyorlar. Buna istinaden, hastalarda omuz ars ya da zihinsel süreçlerde yavalama olabilir. çünkü dopamin maddesi yalnzca hareketten sorumlu deil, düünce hzn da kontrol ediyor. Yani bu hastalarda zihinde yavalama da olabiliyor diye konutu.

Yüz mimiklerinde azalma, dengesizlik ve titreme görülüyor

Nöroloji Uzman Dr. Celal alçini, Parkinson hastalarnda dikkat çeken özellikleri öyle anlatt:

Parkinson hastalarn gördüümüzde dikkatimizi çeken baz eyler vardr. lk bata yüzleri donuktur ve yüzdeki mimikleri çok azalmtr. Göz krpma says azalm, yüz derisindeki yalanma ve kabuklanma artm bir vaziyettedir. Genellikle öne eik ve küçük admlarla yürürler. Dengesizlikleri vardr ve olur olmaz dümeler meydana gelebilir ve tabii ki elde titreme ve/veya yavalama olur.

Tedavi yöntemleri neler?

Parkinson tedavisinin mümkün olmadn ifade eden Celal alçini,

Fakat verdiimiz ilaçlar hastann hayat kalitesini artryor. En azndan hastann titremesini ve yavalamasn belirli bir seviyede düzelterek, hastann hayatnn uzun bir süre normal olarak ilerlemesini salyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git