Elle meme muayenesini ihmal etmeyin!

Ülkemizde her 8 kadından birinin karşı karşıya kaldığı meme kanseri, erkeklerin de kapısını çalıyor. Her yüz meme kanserinden biri erkeklerde görülüyor. Erkeklerde sayı az görünse de, hastalık daha agresif seyrediyor. Bu nedenle hem kadınların hem de erkeklerin meme kanserine karşı bazı önlemleri almaları şart!

Haberler 01.10.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erken tehisin hayat kurtardn vurgulayan Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Cihan Uras Erken tan tedavi baarsn yüzde 85lere çkaryor. Bununla birlikte baz önlemlerle meme kanserinden korunmak mümkün. Ancak tüm önlemler alnsa bile, gerek genetik faktörler, gerekse henüz bilmediimiz birçok genler nedeniyle yine de meme kanseriyle karlaabiliyoruz. O nedenle mutlaka doktor kontrolleri ve tarama testleri ihmal edilmemeli diyor. Prof. Dr. Cihan Uras, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkndalk Ay kapsamnda yapt açklamada, meme kanserine kar 8 etkili önlemi anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

SGARA VE ALKOLÜ BIRAKIN

Sigara ve alkol kullanm riski artran balca faktörler arasnda yer alyor. Günde bir buçuk kadeh ve ya daha çok alkol tüketimi meme kanseri riskini alkol kullanmayan kadnlara göre iki kat artryor.

HORMON LAçLARINI DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANIN

Menopoz döneminde uzun süre hormon tedavisi görmek meme kanseri riskini artrrken, risk art hormon kullanmn braktktan 5 yl sonra kullanmayan kadnlarn seviyesine iniyor. Doum kontrol ilaçlar da 10 yl kullanldnda riski artrrken, ilac braktktan sonra risk geriliyor. Hormon kullanmanz zorunluysa meme uzman tarafndan memeniz deerlendirildikten sonra tedaviye balayn ve kontrol altnda olun.

HER AY KENDNZ ELLE MUAYENE EDN

Hastaln erken tehisinde en önemli unsur; her ay kendi kendinizi elle muayene etmeniz. 18 yan geçmi her kadn kendi kendine meme muayenesine balamal. Böylece memelerde yumru, ilik, büyüme gibi kanser belirtisi olabilecek bulgular fark edebilirsiniz. Meme kanserinin temel belirtileri arasnda; meme derisinde çekinti, renk deiiklii, meme banda çekme, kanl ve ya sulu meme ba aknts, memede ele gelen sertlikler ve koltukaltnda lenf bezi büyümeleri geliyor. Elle muayenenizde normalin dnda bir belirti fark ederseniz mutlaka hekime görünün.

ULTRASON VE MAMOGRAFY HMAL ETMEYN

Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Cihan Uras Her yl bir kez düzenli hekim muayenesine gidin. 30 yandan itibaren meme ultrasonu ve 40 yandan sonra düzenli olarak ylda bir kez mamografi yaptrn. Mamografi, hastaln tehisinde kullanlan altn standart. Gerekli durumlarda meme MR gibi daha ileri inceleme yöntemleri de uygulanyor. Birinci derece akrabalarnda meme kanseri öyküsü olan kadnlarn ise BRCA1 ve BRCA2 gen testlerini yaptrmas gerekiyor diyor.

DÜZENL EGZERSZ YAPIN

Düzenli egzersiz salkl olmann önemli bir parças olduu gibi, kilo kontrolü salayp vücudun baklk sistemini kuvvetlendirerek meme kanseri riskini de azaltabiliyor.Amerikan Kanser Dernei günde 30 dakika yürüyüün meme kanseri riskini azaltmakta etkili olduunu bildiriyor.

AIRI KLODAN KAçININ

Ar kilo özellikle meme kanserinin hormona duyarl tipleri için kabul edilmi bir risk faktörü. Özellikle menopoz sonras kadnlar için daha fazla olumsuz etkiye sahip. Meme kanseri oluumunda etkili olan östrojen hormonu üretiminin ya dokusu arttkça artt biliniyor. Ya dokusunun kayb ile meme kanseri riski de azalyor.

STRES YÖNETMEY ÖRENN

Meme kanseri ve stres arasndaki ilikiyi aratran birçok çalmada stres ve kanser arasndaki ilikiye dikkat çekiliyor. Strese düzenli maruz kalmann vücut dengesinde ve baklk sisteminde olumsuz deiikliklere yol açt stresi yönetebilmenin ise kanser riskini azaltc faydas olduu belirtiliyor.

DÜZENL VE DENGEL BESLENN

Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Cihan Uras Aratrmalara göre dengeli, az yal bir diyet, günlük yeterli düzeyde sebze-meyve-tahl tüketen kadnlarn meme kanserine yakalanma oranlar dier kadnlara oranla düük bulunmutur. Beslenme alkanlklarnda yaplacak olumlu deiiklikler, Akdeniz tipi beslenme önem kazanmaktadr diyor.

Ana Sayfaya Git