Ellerde oluşan çatlaklara 12 etkili çözüm!

Son zamanlarda çoğumuzun dert yandığı bir sorun var; ellerimizde oluşan çatlaklar! El hijyeninin koronavirüsten (Covid – 19) korunmamızda kilit rol üstlendiğini artık hepimiz biliyoruz. Ancak dikkat! Hatalı uygulamalar nedeniyle ellerimizde oluşan çatlaklar pek çok enfeksiyona adeta davetiye çıkartıyor!

Haberler 21.04.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi altna alan koronavirüsten (Covid-19) korunmamzda ellerimizi 20 saniye boyunca ykamamz, bunun mümkün olmad durumlarda ise dezenfektan veya kolonya ile temizlememiz yaamsal öneme sahip. Ancak ellerimizi gereinden sk ve uzun süreli ykamak, dezenfektan veya kolonya kullanmn abartmak; ellerde kurumaya ve buna bal olarak da çatlak oluumuna neden olabiliyor. Eer ellerimizi korumazsak bu çatlaklar zamanla hem çoalyor hem de giderek büyüyüp, derinleiyor. Üstelik acma, ar, sz ve kzarklk gibi sorunlar oluturmasnn yan sra çeitli enfeksiyon hastalklarnn gelime riskini de artryor.

Dermatoloji Uzman Dr. Serpil Prmt ellerde çatlama ve yarlma gibi deri bütünlüünün bozulduu durumlarn bakteri, mantar ile virüs gibi her türlü enfeksiyon etkeni için giri kaps oluturabilecei uyarsnda bulunarak, Bunun sonucunda bakteriyel deri enfeksiyonlar, mantar, siil gibi sorunlar ve deride bariyer özelliinin kaybna bal olarak egzama oluabiliyor. Dolaysyla evden dar çkarken bu tarz yaralarn yara band veya pansumanla kapatlmas çok önemli diyor. Peki ellerimizi korumak için neler yapmal, nelerden kaçnmalyz? Dermatoloji Uzman Dr. Serpil Prmt el çatlaklarna kar 12 etkili çözümü anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

Su ve sabunla temizleyin

Ellerinizi cilt pHna uygun, renksiz ve kokusuz (klasik beyaz sabun) veya nemlendirici özellie sahip (gliserinli/zeytinyal vb) kat sabunlarla ykayn. Dermatoloji Uzman Dr. Serpil Prmt, daryla temasnz yoksa ellerinizi su ve sabunla ykamanzn dezenfeksiyon için yeterli geleceini belirterek, Bu ürünler cildin doal ya içeriini daha etkiledikleri için cilde nem salyor, daha az kuruluk oluturuyorlar. Sv ve antibakteriyel etkili sabunlar ise daha fazla kimyasal içerie sahip olmalar nedeniyle ellerde kurumay, dolaysyla çatlak oluumunu artrabiliyorlar. Bu nedenle sv sabun kullanmnda dikkatli olmanzda fayda var diyor.

Bebek ürünlerini kullann

Cildiniz zaten hassas veya çok kuruysa ya da egzama ile sedef gibi cilt sorunlarnz varsa, klasik sabunlar yerine; eczanelerde satlan ve deterjan özellii olmayan cilt temizleyiciler ya da bebek ürünlerini kullanmanz daha doru olacaktr.

Her ykama sonras mutlaka nemlendirin

Ellerinize her ykama sonrasnda nemlendirici uygulamanz, el ykamann sebep olduu kuruluu, dolaysyla çatlama riskini önemli derecede azaltyor. El ykama dnda ellerinizde kuruluk hissettiiniz zamanlarda da nemlendirici uygulamanzda fayda var.

Dezenfektan ve kolonyaya dikkat!

Dezenfektan veya kolonya gibi ürünleri ev dnda ellerinizi ykayamayacanz zamanlarda kullanmanz daha doru olacaktr. çünkü bu ürünlerin sk kullanm ciltte kurulua, dolaysyla zamanla çatlaklara yol açabiliyor. Ellerinizi dezenfektan veya kolonyayla temizlerken, bu ajanlarn kurutucu etkisini azaltmak için nemlendirici krem kullanmay ihmal etmeyin.

Cilt yapnza uygun ürün seçin

Eer ek bir cilt hastalnz yoksa gliserin ve saf vazelin gibi basit içerikli nemlendiriciler ciltte kurulua kar yeterli gelecektir. Dermatoloji Uzman Dr. Serpil Prmt ancak ellerinizde ar kuruma eilimi, egzamaya yatknlk veya sedef gibi hastalklar varsa, cilt bariyerini onarc özellie sahip ürünleri tercih etmeniz gerektiine dikkat çekiyor.

Ellerinizi kurularken ovuturmayn

Ykama sonrasnda ellerinizi daha hijyenik olmas nedeniyle tek kullanmlk kat havlu veya yumuak pamuklu bir havluyla, ovuturmadan kurulamaya dikkat edin.

Bol su tüketin, meyve ve sebzeye arlk verin

Cildinizin nemli kalmas için bol su içmeniz ve beslenmenizde meyve ile sebzeye de arlk vermeniz gerekiyor. Vücudumuz günlük olarak kilo bana 30 ml suya ihtiyaç duyuyor. Bu da 60 kilo arlndaki bir kii için yaklak 2 litre su anlamna geliyor.

Scak deil, lk suyla ykayn

Ciltte çatlaklarn olumamas için el ykama suyunun scakl da önemli. Ar scak veya souk suyla ykamak ciltte kuruluu artrabilecei için ellerinizi lk suyla ykamay alkanlk haline getirin.

Eldivensiz olmaz!

Bu dönemde hemen herkesin temizlik ürünleriyle temas fazlasyla artt. Evinizde bulak ykarken ve tüm yüzeyleri temizlerken eldiven kullanmay asla ihmal etmeyin. Eldivenin içine pamuklu eldiven giymeniz, ellerinizi korumanza yardmc olacaktr.

Daha yal nemlendirici kullann

Ellerinizde çatlaklar olutuysa kullandnz nemlendiriciyi daha yal olan saf vazelin gibi merhem tarz nemlendiricilerle deitirmenizde fayda var. Nemlendiriciniz yeterli gelmezse, cilt bariyerini onarc özellie sahip dekspantenol, hamamelis, madecossid ve çinko gibi içeriklere sahip kremlerden yararlanabilirsiniz.

Renksiz ve parfümsüz olsun

Renksiz ve parfümsüz kremleri tercih edin. çünkü parfüm ve renk vericiler hasarlanm deriden nüfuz ederek egzama geliimine neden olabiliyor.

Gece streç filmle sarn

çatlak oluumunu azaltmak veya yeni balayan çatlaklar iyiletirmek için saf vazelin içerikli kreminizi gece ellerinize sürdükten sonra üzerini streç filmle sararak birkaç saat bekletin. Bu yöntemle kremin emilimi artarak çatlaklarn iyilemesi hzlanacaktr.

Ana Sayfaya Git