Elleriniz cebinizde yürümeyin!

Kar, buz, dondurucu soğuk derken bugünlerde acil servislerde çok sık yaralanma ve kırık-çıkık sorunlarıyla karşılaşılıyor. Kazaların bazıları hafif atlatılabilirken bazıları ise çok tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor hatta ölüme bile neden olabiliyor.

Haberler 26.02.2019 - 13:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Acil Servis Uzman Dr. Mediha Doanay, Her yl 5 bini akn kii kaza nedeniyle hayatn kaybederken, 100-200 bin kii de yaralanyor. K aylarnda ise bu say hzla artyor. Özellikle bugünlerde acil servislerde çok sk yaralanma, krk-çkk sorunlaryla karlayoruz. Bunlarn bir ksmn ciddi krklar, bir ksmn da yumuak doku yaralanmalar oluturuyor diyor. Alnacak basit önlemlerle k kazalarndan korunmann mümkün olduunu belirten Dr. Mediha Doanay, 7 etkili önlemi anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Trafikte k kurallarna uyun

Ülkemizde her gün yaklak 600, her saat 27 trafik kazas oluyor. Özellikle buzlu yolda kazalar ölüme bile neden olabiliyor. Ar hz, fazla yük tamak, alkollü araç kullanmak ve baz ilaçlar kullandktan sonra araç kullanmak gibi birçok nedenle pek çok kii hayatn kaybediyor. Bu nedenle özellikle kn sisli günlerde far ayarlarn kontrol etmek, tehlikeli sürü ve yakn takipten kaçnmak (buzlanmann etkisiyle aracn duru mesafe kontrolünü artrmak gerekiyor), bisiklet ve motosiklet kullanrken mutlaka kask takmak, kardan karya geçerken trafik klarna dikkat etmek ve trafikte hogörülü olmak gibi basit önlemler hayat kurtaryor.

Kaslarnz scak tutun

Havalarn buz kestii bugünlerde kaslarmz scak tutacak kyafetler giyinmek gerekiyor. Özellikle yüksek tansiyonu olanlarn burun, kulak, ba, eller, ayaklar ve parmaklardaki klcal damarlarn souktan büzümesi sonucu tansiyonlar yükselebilecei için bere, kaln atk, kar maskesi vb. kyafetler kullanmasnda fayda var. Kn dondurucu souunda kat kat giyilen kyafetler tercih ederek, scak ortamlarda terlememek için üzerinizdekilerden birini çkarabilirsiniz. Aksi takdirde terlemek, darya çkldnda üümeye ve kas tutulmalarna neden olabiliyor. Kn terlemeyi engelleyen ve slanmaya kar koruyucu özellikte kyafetler giyilmeli.

Küçük admlarla yürüyün

Özellikle buzlu ve kaygan zeminlerde bir anlk atacanz yanl bir adm bile ciddi kazalara yol açabiliyor. Örnein; basit bir kayma sonras kalça ya da srt üzerine dümeyle kuyruk sokumu kr veya omurga krklarna rastlanabiliyor. Bu dümelerin büyük bir ksm acil servislerde cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilirken bazlarnda cerrahi operasyon gerekiyor. Bu nedenle her türlü krn önlenmesi için admlarnza dikkat etmeniz, mümkün olduu kadar küçük admlarla ve yola bakarak yürümeniz önemli. Admlarn geni olmas kayma riskini artryor.

Ani dönülerden kaçnn

Kn, kötü yol artlarnda otomobillerin kontrolden çkmasnn en büyük faktörlerinden birisi de tutulan frenler. ster ani ister yava bir ekilde fren tutun, aracnzn her zaman kayma tehlikesi olacandan ani fren yapmaktan ve ani dönülerden uzak durun. Böylece servikal omurlar açsndan kendinizi riske atmam olursunuz.

Elleriniz cebinizde yürümeyin

Kn hava souk olduu için çoumuz kn ellerimizi ceplerimize sokarak yürüyoruz. Bu çok yanl bir hareket. çünkü dengemizi salamamz için ellerimize ihtiyacmz var. Üstelik düme srasnda çok daha ciddi yaralanmalarn önüne geçmek için de ellerin serbest olmas önemli. Karl zeminde yürürken ise hiçbir ekilde elleriniz ceplerinizde olmasn.

Ayakkabnn görüntüsüne aldanmayn

Ayakkab tercihinizi k aylarnda güzelliinden ziyade güvenli admlar atmanz salayacak özellikte olmasna göre yapn. Kaygan zemine uygun materyalden yaplm ayakkablar tercih edin. Ayakkabnzn altnn kaymaz dokulu, lastik ve trtkl olmas kayp düme olasln azaltabiliyor. Ayakkabnz ne kadar güvenli olsa bile ani dönü ve ani hareketlerden de kaçnn.

El çantas yerine srt çantas kullann

Acil Servis Uzman Dr. Mediha Doanay El çantas yerine srt çantas kullanmak ve kollar açarak yürümek denge salamada önemli. Yine eldeki yükleri de srt çantasna koyarak tamak kayma riskini azaltacaktr. çünkü ellerde arlk olduu zaman denge merkezi azalr. Eller serbestken kayma olursa denge korunarak düme engellenebilir diyor.

Ana Sayfaya Git