Elleriniz mi uyuşuyor? işte nedeni!

Yaşınız ve işiniz ne olursa olsun elleriniz sürekli olarak çalışmaktadır. Bu nedenle elde oluşabilecek sorunlar kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyebiliyor.Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.İbrahim Rızvanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberler 19.12.2019 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karpal Tünel Sendromu, 1 veya her 2 elin ilk üç parman tutan ilerleyici özellik gösteren hastalktr. El bileinin ortasnda bulunan ve ilk 3 parmaa dalan medyan sinirin bas altnda kalmas sonucu ar, uyuukluk ve güçsüzlükle kendini belli eder.

Hastal belirtileri ; Özellikle gece art gösteren elde uyuma ve elektriklenme , elin veya parmaklarn güç gerektiren iler esnasnda his bozukluu olumas, bazen omuza kadar uzanan ar olarak özetlenebilir. Anatomik olarak anlatlacak olursa; el bilei ve avuç içinin birletii bölgede yaklak 3 cmlik bir tünel bulunur. Bu tünel içerisinden parmaklar hareket ettiren kaslar (tendon) ve bu parmaklarn hissini alan median sinir geçer. Baz durumlarda tendonlar sinire bask yapar ve siniri sktrr.

Karpal Tünel Sendromu Nedenleri ve En Sk Kimlerde Görülür ?

Temelde üç sebebi olur. Bahsetiimiz tünel içerisinden geçen tendonlarn fazlaca çalmas sonucunda tendonlar sinire bask yapabilir. Uygunsuz pozisyonda bileini hareketsiz tutan kiilerde tünel içinde sinir bask altnda kalabilir. Son olarak bu tünel üzerine alnan darbe sonucunda tünel içinde ödem (sv toplanmas) oluur ve sinir bu ödem altnda skr.

Elini sk kullanan kiilerde;

ü çiftçilerde

ü Skça ev ii yapan ev hanmlarnda

ü Titreimli el aleti kullanan kiilerde

ü Sk bilgisayar kullanan kiilerde

ü Avuç içine darbe alan kiilerde

ü El bileini bükülü pozisyonda uzun süre tutan kiilerde (yanl pozisyonda uygulanan alç vs.)

daha sk görülür.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi Nedir ?

Hastaln erken dönemlerinde sinir skmas hafif düzeyde ilaç tedavileri, bilei sabit tutan el bileklikleri (el bilek ateli), fizik tedavi ve istirahat çou zaman yeterli olmaktadr. Eer orta veya ileri düzeyde sinir skmas varsa bu durum genelde cerrahi tedavilerle çözülebilir. Ameliyat lokal anestezi altnda yaplr, yat gerektirmez ve yaklak 15 dakika sürer.

Ana Sayfaya Git