Elma ye hastalıklardan korun

Dünya üzerinde öykülere, şarkılara konu olmuş meyvelerin başında elma geliyor. Sağlıklı bir meyve olarak, Hipokrat’ın, milattan önce 400’lü yıllarda ilaç olarak elma, hurma ve arpa lapası kullandığı da biliniyor.

Haberler 25.03.2017 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elmann kanserden obeziteye, diyabetten Alzheimera kadar birçok hastalktan koruduunu söyleyen ç Hastalklar ve Geriatri Uzman Prof. Dr. çaatay Öktenli elmann doal bir antioksidan olduunu vurgulayarak Elmann ya içerii düük, karbonhidrat içerii yüksektir ve temel eker fruktozdur. C ve E vitaminleri, potasyum ve magnezyum mineralleri açsndan zengindir. 1 adet elma yaklak 50 kalori enerji salar. Bir kse sütlacn 350-400 kalori verdiini düünürsek çok da fazla olmad söylenebilir açklamasnda bulundu.

Elma, muzdan sonra, dünyada en çok tüketilen meyvedir. Yedi farkl Avrupa ülkesinde elma tüketim sklklar üzerine yaplan bir çalmada, en yüksek elma tüketiminin Polonyada, en az ise Hollanda ve spanyada olduunu aktaran Prof. Dr. çaatay Öktenli Amerikada yaplan aratrmaya göre elma tüketiminin tevik edilmesi, ulusal salk harcamalarnn potansiyel olarak azalmasna neden olabilir. Elma ve elmadan elde edilen elma suyu, elma posas gibi ürünler zengin fitokimyasal gruplar içerirler. Elma, kzlcktan sonra bilinen en yüksek ikinci antioksidan gücüne sahip meyvedir diyerek elma ile ilgili aratrmalara deiniyor.

Kalp hastalklarn azaltyor

Elmada bulunan polifenoller ve pektin gibi biyoaktif birçok bileim ve lifler, barsak floras bileim ve aktivitesini olumlu bir ekilde etkiliyor. Böylece kan yalar, kan basnc ve damar fonksiyonlarn iyiletirerek kalp-damar hastalklarnn önlenmesine yardmc oluyor. Finlandiyal bir grup kadnda yaplan bir çalmada, günde 71 gram ve üzerinde elma tüketenlerde hiç yemeyenlere göre koroner kalp hastalklara bal ölüm orannda yüzde 43 azalma olduu belirtiliyor. Erkeklerde risk azalmas yüzde 19 olmu. Hollandal yal erkeklerde yaplan benzer bir aratrmada ise günde ortalama 69 gram elma tüketenlerde yemeyenlere göre koroner kalp hastalklarna bal ölüm orannn azald görülmü.

Diyabet hastalklar

Aratrmalara göre haftada 2-6 adet veya günde 1 adet elma tüketimi ile hiç elma yemeyenlere göre yüzde 27-28lik diyabet riskinde azalma olduu görülüyor. Optimal risk azalmas için günde 47 gram üzerinde (orta büyüklükte bir elmann yaklak üçte biri) tüketim öneriliyor. 10 bin Finlandiyal hasta üzerinde yaplan bir aratrmada, elma tüketenlerde tip 2 diyabet riskinin daha düük olduu bildiriliyor.

Elma kilo verdiriyor

Salkl kilo verme ve verdikten sonra kiloyu korumak için lifli ve düük enerji younluklu gdalarn tüketilmesi öneriliyor. 100 gram elmada 2.3 gram lif içerirken, günde bir elma karn içinde ve hayati organlar çevreleyen yalar azaltmaya yardmc oluyor. Brezilyada 49 obez ve kolesterolü yüksek kadn hastada yaplan çalmaya göre hastalar 3 diyet grubuna ayrlm, 10 hafta boyunca orta derecede düük kalorili diyetlerine ilave olarak bir gruba günde 60 gram yulafl bisküvi, 1 gruba günde 300 gram elma ve bir gruba da 300 gram armut verilerek ve ayda 1 kg verilmesi hedeflenmi. Bu üç grup içinde en iyi sonuç ayda 1.32 kg kilo verme ile elma yiyen grupta gerçeklemi. Aratrmaclar, ikisinin de zengin lif içeriine ramen, yulaf bisküvilerine kyasla elma tüketen gruptaki kilo kaybnn ksmen diyetin enerji younluundaki azla bal olduunu ileri sürülmü.

Elma ve armut akcier kanserini önlüyor

Tüm kanser ölümlerinin üçte birinin; iyiletirilmi diyet, özellikle meyve, sebze ve tahl tüketimi art ile önlenebilir olduu tahmin ediliyor. Tp literatüründe meyve ve sebze arlkl diyetlerin; akcier, az boluu, yemek borusu, mide ve kolon kanserlerindeki azalma ile ilikili olduuna dair inandrc kantlar var. Kolon kanserinin obezlerde daha fazla ortaya çkt, yaygn olarak lifli gdalar, meyve ve sebze tüketenlerde daha az görüldüü biliniyor. Olgu kontrollü çalmalarda, elma tüketimi ile akcier kanseri riskinde azalma gösterilirken, 2007 ylnda 10 Avrupa ülkesinde 23 merkezde yaplan ve 478.590 kiinin katld hastalarn diyetlerinin sorguland bir çalmada, sert meyveler (elma ve armut) tüketimi fazla olan kiilerde akcier kanseri görülme oran düük olduu görülmü.

Hastalklara kar koruyor

Avustralyada yaplan bir çalmada, 70 ya üzeri 1456 kadn hasta, elma tüketiminin, tüm sebeplerden ölüm ve hastalk spesifik ölüm oran üzerindeki etkisini incelemek üzere 15 yl boyunca takip edilmi. Günde en az bir elma yiyenlerde ölüm orannn ve özellikle kansere bal ölüm orannn günde 1 dilimden az veya hiç elma yemeyenlere göre daha düük olduu gözlenmi. Ayrca, bolca meyve tüketen ve muz yiyen grupta kalp-damar hastalklarna bal ölüm oranlar daha düük bulunmu. Ayrca flavonoid içerii olan meyvelerin (elma, çilek, portakal gibi) tüketilmesi parkinson hastal riskini yüzde 40 azaltt görülürken, beyaz renkli meyve ve sebzelerin tüketiminin ise felç skln azaltt görülmü. Beyaz meyveler içinde en sk tüketilenlerin elma ve armut olduu saptanm. Elma suyu ayrca Alzheimer hastal için de koruyucu.

Ana Sayfaya Git