Emziren annelere "mastit" hastalığı uyarısı

Genel Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Aysun Şimşek, özellikle emziren annelerde memede kızarıklık, şişlik, ağrı şeklinde görülen "mastit" hastalığının tedavi edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Şimşek, erken tedavi süreci başlamadığı takdirde cerrahi müdahalenin gerekebileceğini de hatırlattı.

Haberler 29.05.2021 - 01:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mastit hastalnn memede kzarklk, ilik ve aryla ortaya çkan iltihaplanma olduunu belirten Doç. Dr. Aysun imek, En sk emziren kadnlarda görülmekle birlikte, emzirmeyen kadnlarda da görülebilir. Doumdan sonra emzirmeye bal olarak gelien mastit, puerperal (laktasyonel) olarak adlandrlr. Laktasyonel Mastit emziren annelerde herhangi bir dönemde görülebilmekle birlikte, en sk doum sonras ilk 3 ay içinde ortaya çkar. Meme bandaki yara ve çatlaklar mastit geliimi için risk faktörleridir. Bunlar hem arya neden olmakta hem de enfeksiyona neden olabilecek bakteriler için giri kaps oluturmaktadr dedi.

BU BELRTLERE DKKAT

Hastaln iki ekilde olabileceini anlatan Doç. Dr. Aysun imek, Meme içinde süt birikimi olmas durumunda, süt kanallarnn tkanmasna bal olarak geliebilir veya meme ucundaki çatlaktan bakterilerin meme dokusuna girmesi ve kalan süt içinde üremesi ile geliir. Sklkla görülen nedeni ise memede süt birikimi olmasdr. Belirtileri ise memede bölgesel veya tamamn tutan kzarklk, ilik, gerginlik hissi, emzirme esnasnda veya sürekli ar, ate, halsizlik, üüme ve titreme diye konutu.

MASTT ESNASINDA ANNELER EMZRMEYE DEVAM ETMEL

Emzirmeye devam etmenin tedavinin bir parças olduunu vurgulayan Doç. Dr. Aysun imek, Emzirmenin braklmas süt birikimini artraca için apse geliimine neden olabilir. Bebek tat deiiklii nedeniyle emmeyi reddedebilir. Bu durumda muhakkak memedeki süt boaltlmaldr. Emzirme öncesi memenin sütle ar dolmasn önlenmelidir. Emzirme aras süreyi ksa tutarak sütün birikmesini engellenebilir. Doru emzirme teknii ile meme banda oluacak çatlaklar önlenmeli, memenin yukarsndan meme ucuna doru masaj yaplmas, emzirme esnasnda süt akn kolaylatracandan mastit geliimini önlemede olumlu etki gösterebilir uyarsnda bulundu.

TEDAV OLUNMADII TAKDRDE APSE GELM LE SONUçLANABLR

Emzirme sonrasnda memenin tamamen boalm olduundan emin olunmas gerektiini altn çizen Doç. Dr. imek, Memenin tam olarak boalmad durumlarda pompa yardm veya el ile memedeki süt boaltlmal. Emzirme srasnda ilk olarak mastitli memeden emzirilmesi daha iyi olur. Bebek daha aç olacandan memeyi daha güçlü emer böylece sütün boaltlmas daha kolay olur. Mastit tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Genellikle sütün boaltlmas ile tedavi edilebilir. Tedavi olunmad takdirde apse geliimi ile sonuçlanabilir. Apse geliimi cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git