Emzirirken En Sık Yapılan hatalar

Çiçeği burnunda annelerin çoğunlukla doğum sonrası en büyük isteği, minik yavrularını anne sütüyle besleyip onu bu mucizevi besinden bolca faydalandırmak. Ancak kimi zaman gerek hurafeler, gerek zorunluluk gerekse bilmeden yaptıkları bazı yanlış davranışlar nedeniyle istemeden de olsa bunu gerçekleştiremeyebiliyorlar.

Haberler 07.10.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 07.10.2017 - 10:18

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Demet Matben Anne sütü bebein psikolojik, fiziksel, motor ve zihinsel geliimi için en uygun besindir. lk 6 ay bebein tüm ihtiyaçlarn karlayacak içeriktedir. Emzirme ve anne sütü, fiziksel ve zihinsel olarak bebei büyütüp gelitirmesinin yan sra psikolojik olarak anne- bebek ban kuracak ve böylece duygusal doyumu da salayacaktr diyor. Dr. Demet Matben, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftas kapsamnda yapt açklamada, emzirirken en sk yaplan 9 hatay anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

HEMEN ZAYIFLAMAYA çALIMAK

Yaplan en büyük yanllardan biri annelerin emzirme döneminde, hamilelikte aldklar fazla kilolardan kurtulmaya çalmalar. Elbette diyetinize dikkat edin ama hzlca zayflama çabasna girmeyin. çünkü emzirme srasnda annenin beslenmesi ve sv tüketimi süt üretimini dorudan etkiliyor. Dengeli ve salkl beslenme, süt, et, protein, sebze meyve tüketimi hem annenin sütünün miktarn hem de kalitesini belirtiyor.

BEBE HER 3 SAATTE BR EMZRMEK

Her bebein emme ritmi farkl. O nedenle bebeiniz her meme emmek istediinde mutlaka emzirin hatta istiyorsa saat ba bile emzirebilirsiniz. lle de 3 saatin dolmasn beklemeyin. Ancak ilk bir ayda, uyuyor olsa bile en geç 3-3.5 saatte bir mutlaka emzirin.

BEBEE SU çRMEK

Anne sütü alan bebein ilk 6 ay su içmeye ihtiyac yok. çünkü anne sütünün yüzde 80i sudan oluuyor ve bebein su ihtiyac anne sütü tarafndan karlanyor. O nedenle ya susuz kalrsa endiesine kaplmayn ve özellikle ilk 6 ay bebeinizi bol bol emzirin.

AIR EGZERSZ YAPMAK

Emziren anneler ar egzersizden mutlaka kaçnmal. çünkü ar spor ve egzersiz sütte laktik asidi artrd için bebek anne sütünü reddedebiliyor. Emziren anneler için; yoga, pilates, yürüyü ve hafif egzersiz daha uygun.

SÜTÜM YETMYOR ENDESYLE MAMA VERMEK

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Demet Matben Doum sonras ilk gelen süt (kolostrum) bir tatl ka kadardr ve bebee yeter. Düzenli emzirme denemeleri ile süt, 3-4 günde yeterli miktarda gelmeye balayacaktr, kayglanmayn. Bebeiniz yeterli kilo alyor ve yana uygun miktarda idrar ve dk çkaryorsa bu, sütünüzün yeterli olduunu gösterir. Bebek bazen açlktan deil duygusal ve fiziksel temas isteiyle de sk emmek isteyebilir. Doktorunuza danmadan, 5 aydan önce sütüm az kaygs ile ek gdaya balamayn diyor.

BEBEE VTAMN TAKVYESNDE BULUNMAK

Anne sütü ile beslenen bebein vitamin ihtiyac bulunmuyor. Sadece ilk bir yl güneten almas gereken D vitaminini kullanmas yeterli. Dier vitamin ihtiyaçlar anne sütü ile karlanyor.

KLO ALIRIM DYE EMZRMEMEK

Yaplan yanllardan biri de kilo alacam endiesiyle emzirmeyi erken kesmek. Oysa emzirme rahmin daha iyi toparlanmasna, vücudun sklamasna yardmc oluyor. Salkl ve dengeli beslenmek kouluyla emzirme, kilo aldrmaz.

PARFÜM VEYA KOKULU SABUN KULLANMAK

Emzirme sürecinde anneler için; vücudunun kokusunu deitirecek deterjan, kokulu sabun veya parfüm kullanm doru deil. Bebek, annenin kokusunu yabanclayp memeyi reddedebilir.

CANIM YANIYOR DYEREK EMZRMEY BIRAKMAK

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Demet Matben Emzirirken cannzn yanma nedeni; bebein meme ucunu doru ekilde alamamasdr. Sadece en ucunu alrsa ilem acl olur. Emme pozisyonunuzu deitirip, meme ucundaki kahverengi ksm bebein azna vererek doru pozisyon ve acsz emzirme salanabilir diyor.

Ana Sayfaya Git