Emzirme sırasında anne “sevgi” hormonu salgılanıyor

Emzirme, hamilelik macerası sonrasında merakla beklenen doğumun ardından anne ve bebeğin birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan çok özel ve tarif edilemeyen bir andır. Anne sütü gibi eşsiz bir besinin bebeğe doğumundan itibaren sağlanması için emzirmenin teşvik edilmesi ve her koşulda desteklenmesi hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Ama yalnızca fiziksel sağlığı için değil, ruhsal yönden de anne ve bebek emzirme sürecinin çok özel olduğunu söyleyen Kadın Doğum Sorumlu Hemşiresi Müge Pelin Düzgün anlattı.

Haberler 06.11.2020 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk 6 ay anne sütü ile beslenme salanmal

Bebein hem ruh hem de vücut sal için en uygun besinin anne sütü olduunu söyleyen Müge Pelin Düzgün Eer annenin sütü bebein geliimi için yeterli ise ilk 6 ay anne sütünden baka bir gdann verilmesine gerek yoktur. Özellikle doumdan sonra gelen kolostrum (az sütü) bebein ilk as niteliinde olup zatürre, ishal ve alerjik hastalklar kolostrum ile beslenen bebeklerde daha az görülür. Anne sütü her zaman ve her yerde kullanma hazrdr. Temiz ve uygun sdadr. Sindirimi oldukça kolay ve rahattr. Anne sütü her bebee özeldir, bu nedenle bebein bütün ihtiyaçlar rahatça karlanabilir. Anne sütü ile beslenen çocuklarda eker hastal, obezite, damar sertlii, ishal, astm gibi hastalklarn görülme skl oldukça azdr açklamasnda bulunuyor.

Emzirmek ruhsal geliim için büyük önem tayor

Emzirme ayn zamanda anne ile bebek arasnda sevginin güçlü bir ban kurulmas açsndan da önem tayor ifadelerini kullanan Düzgün sözlerine öyle devam ediyor: Emzirme bebein ruhsal geliimi için önemli bir unsurdur. Anne bebek arasnda sevgi bann gelimesi, bebekte güven duygusunun olumasna çok olumlu olarak katk salar. Bebek emzirme srasnda annesinin scakln hisseder, acktnda kendisinin beslenmesinden huzur bulur. Emzirme srasnda annesine bakar ki yeni doan bebekler yaklak 20 cm uzakl görür ki, bu da emzirme pozisyonunda annesinin yüzünü görebilmesi anlamna gelir. Anne ise bebei emzirmeye baladnda oksitosin hormonu dier adyla sevgi hormonu salglanr. Böylece annenin emzirme sürecinde ald keyif de artar

Bebeinizi ne sklkla beslemelisiniz?

Bebein emzirme düzeniyle ilgili de önerilerde bulunan Düzgün emzirmede zaman snr olmadn belirtiyor. Gelen süt miktarnn artmasnn emzirme skl ile doru orantl olduunu söyleyen Müge Pelin Düzgün Yeni doan bebekler genellikle günde 8-10 öün emmek isterler. Sk emzirme, bol süt gelmesini salad gibi göüslerin imesini ve acmasn da önler bilgisini paylayor.

Ana Sayfaya Git