Emzirmenin 10 kuralı!

Her geçen gün daha fazla kişide görülen Covid-19 enfeksiyonunun yüksek bulaş riski özellikle hamileleri ve emziren anneleri bir başka endişelendiriyor. Bir yandan kendi sağlıklarını bir yandan bebeklerini düşünen anneler virüsü bulaştırabileceklerini düşünerek bebeklerini emzirmekten vazgeçebiliyor! Ancak anne sütünün koruyucu özelliği nedeniyle tam da bu süreçte bebeklerin bu hazineden mahrum bırakılmaması gerekiyor.

Haberler 12.01.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Elif Köeli ahin, Covid-19 enfeksiyonunun doum srasnda ya da anne sütünden bebee geçtiini gösteren bir kant olmadn belirterek Anne el hijyenine dikkat ederek ve maske takarak bebeini emzirebilir. Bu sayede bakln güçlendiren önemli emzimleri bebeine salad için onu dier virüslere kar olduu kadar Covid-19a kar da korumu olur diye konuuyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Elif Köeli ahin, pandemide emzirmenin önemini ve güvenli bir emzirmenin kurallarn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

ANNE SÜTÜ BEBE HASTALIKTAN KORUR!

Dünya Salk Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin yaamn ilk alt aynda sadece anne sütü ile beslenmesini, sonrasnda da iki yaa kadar ayna uygun ek gdalar eklenerek anne sütüne devam edilmesini öneriyor. Bakl destekleyici bileenleri sayesinde anne sütünün bebekleri birçok enfeksiyondan koruduunu belirten çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Elif Köeli ahin u bilgileri veriyor: Covid-19un hamilelerde anne karnndan direkt olarak, doum srasnda kan yoluyla veya doumdan sonra anne sütü aracl ile bebee bulatn gösteren bir kant bulunmuyor. Mevcut vakalara bulamann solunum yoluyla gerçekletii düünülüyor. Yaplan çalmalarda enfeksiyon geçiren annelerin sütünde koronavirüs antijenleri tespit edilmedi, aksine koronavirüse kar oluan (koruyucu) antikorlar saptand. Bu nedenle Dünya Salk Örgütü ve Amerikan Enfeksiyon Kontrol Merkezi bata olmak üzere birçok salk kuruluu Covid-19 enfeksiyonu geçiren annelerin bebeklerini anne sütüyle beslemeye devam etmesini öneriyor.

GÜVENL EMZRME çN 10 KURAL!

Covid-19 virüsü tayan ya da tama üphesi olan annelerin bebeklerini emzirirken dikkat etmesi gereken noktalar unutmamak gerektiini vurgulayan Dr. Elif Köeli ahin; annenin düzenli beslenmesi, yeterli sv tüketmesi ve yeterli/kaliteli uyumasnn hem enfeksiyonla mücadele hem de anne sütünün devamll açsndan önem tadn söylüyor. Bu nedenle hamilelii pandemiye denk gelmi ve bu süreci stresle geçirmi, doum sonras bebekli yeni bir hayata adapte olmaya çalan annelere destek ve özen salanlmas gerektiini vurgulayan Dr. Elif Köeli ahin, emzirme sürecinde uyulmas gereken kurallar öyle sralyor:

Covid-19 bulama riskine kar emzirme srasnda alnabilecek en iyi önlem, az ve burnu kapatan bir maske takmaktr. Standart 3 katl cerrahi maske kullanlmaldr, koruyuculuu artrmak için çift maske kullanmak tercih edilebilir.

N95 maskeler hastalar ve hastalk üphesi olanlar için solunum güçlüü nedeniyle uygun deildir. Özellikle de hastalk üphesi olan kiilerin ventilli (kapakl) maskeleri kesinlikle takmamas gerekiyor. Bu kapakçklar nefesi olduu gibi dar verdii için virüsün çevredeki yetikinlere ya da bebee bulamasna neden olabiliyor.

Evdeki bireylerin tüm giysileri 60-90 derecede ykanmal ve annenin bebei emzirdii oda sk sk havalandrlmaldr.

Annenin, bebeini kucana almadan önce 20 saniye boyunca ellerini, parmak aralarn da içerecek ekilde tercihen sabunlu su ile ykamas, sabun yoksa alkol bazl el dezenfektan kullanmas gerekir. Hasta iken el temizliinin daha etkili olabilmesi için yüzük-bilezik gibi taklar kullanlmamaldr.

Memenin üzerine direkt olarak haprlp öksürülmemise her emzirme öncesi memenin ykanmasna gerek yoktur.

Gün içince sürekli dokunulan yüzeyler rutin temizlenmelidir.

Anne emziremeyecek kadar halsizse anne sütü özel bir pompa ile salmal, hasta olmayan birinin yardmyla çocua verilmelidir. Pompa, süt saklama kaplar ve kullanlan aparatlar her samdan sonra dezenfekte edilmelidir.

Emzirme saatleri dnda annenin evdeki salkl bireylerden ve bebekten ayr bir odada tutulmas, bebein alt deitirme, giydirme, banyo ve uyku gibi ihtiyaçlarnn da bakas tarafndan giderilmesi gerekir.

Anne Covid-19 testi pozitif çkmasna ramen semptom göstermiyorsa ilaç kullanm gereklilii iyi hesaplanmal, ilaç tedavisi balanacaksa mümkünse süte geçmeyen emzirme ile uyumlu alternatifler tercih edilmelidir.

Hastanede tedavi görmekte olan anneler maske ve önlük giyerek emzirmeye devam edebilir veya süt salarak bebee salkl bir bakm veren tarafndan verilebilir.

Ana Sayfaya Git