En fazla şiddet ve 'doktor hatası' davası kadın doğumculara

ULUSAL Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, hekime yönelik şiddet ve malpraktis (doktor hatası) davalarının en çok kadın doğumcuları mağdur ettiğini söyledi. Karateke, hasta ile hekimler arasında oluşabilecek uyuşmazlıkların tüketici mahkemelerinde veya 'Borçlar Kanunu'na göre değil; oluşturulacak ihtisas mahkemelerinde görülmesini istedi.

Haberler 12.05.2018 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneince bu yl 16ncsn düzenlenen Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi, Antalyada balad. 2 bine yakn uzmann katld kongrede gazetecilerin sorularn yantlayan TJOD Bakan Prof. Dr. Ate Karateke, bu yl bilimsel çalmalarn yan sra giderek artan sorun haline gelen salk çalanlarna yönelik iddetin sona ermesi için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

DDET TOPLUM SALIINI ETKLYOR

Salk çalanlarna iddetin, en çok hasta ve hasta yaknlar tarafndan gerçekletirildiine dikkat çeken Prof. Dr. Karateke, son 5 ylda salk çalanlarna yönelik sözlü ve fiziki iddet saysnn yaklak 46 bin olduunu kaydetti. Prof. Dr. Karateke, Salkta iddet ksa ve orta vadede yalnzca salk çalanlar ve onlarn yaknlarna zarar veriyor gibi görünse de uzun vadede toplum saln tehdit edebilecek en önemli sorunlardan biridir. Konuya bu ekilde yaklamak yasal ve toplumsal çözümlerle salk çalanlarnn hak ettii güvenli ortamda mesleklerini icra etmesini, vatandalarn ise hak ettii kaliteli salk hizmetini alabilmesini salayacaktr dedi.

KADIN DOUM UZMANLARI EN çOK DDET MADURU

çalma alanlar nedeniyle gerek salk çalanlarna yönelik iddet gerekse dava konusunda en çok kadn hastalklar ve doum uzmanlarnn madur olduunu kaydeden Prof. Dr. Karateke, unlar söyledi:

Tazminat davalarnda kazanç ile orantl olmayan cezalar meslektalar arasnda ehir efsanesi gibi yaylmakta ve ülkemizdeki tüm hekimlik uygulamalarn etkilemektedir. Tüm bunlarn sonucu olarak yaplmas gereken tbbi müdahaleler korkularla geç yaplmakta veya yaplmamaktadr. Sonuç olarak hem sosyal güvenlik sistemi kaynaklarmz hem de özel sigorta geri ödeme sistemine ilave önemli yükler gelmekte ve yan sra toplum sal olumsuz etkilenmektedir. Vatandamzn bu konuya sahip çkmasyla ve bunun yan sra Türk hekimlerinin ypranan itibarlarnn Salk Bakanl ve yöneticilerimizin hekimlerin itibar yönetimlerini gündeme alarak iyiletirilmesi konusunda çalma yapmalarn srarla bekliyoruz.

HEKMLERE AçILAN DAVALAR HTSAS MAHKEMELERNDEN GÖRÜLMEL

Hasta ve hekimler arasnda oluabilecek uyumazlklarn tüketici mahkemelerinde veya Borçlar Kanununa göre deil; oluturulacak ihtisas mahkemelerinde görülmesini istediklerini dile getiren Prof. Dr. Karateke, malpraktis davalarnn sonuçlarnda uygulanan milyonluk tazminatlar yerine günün koullarna uygun olmasn talep etti.

ANNE ÖLÜMLER HALA ÖNEML SORUN

Prof. Dr. Ate Karateke, anne ölümlerinin Türkiye için hala önemli sorun olduunu belirterek, bu konuda ülke genelinde youn çalma yürüttüklerine dikkat çekti. Anne ölümlerinin belki de en trajik yönünü, bu ölümlerin neredeyse yarsndan fazlasnn çok basit önlemler ile engellenebilir olmas olarak gösteren Prof. Dr. Karateke, öyle devam etti:

Anne ölüm oranlar ayn zamanda ülkelerin en önemli gelimilik göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Anne ölüm oran üreme çanda olan (15-49 ya aras) her 100 bin kadn için bir yldaki anne ölüm saysn gösterir. TJOD Türkiyede u an 100 binde 14,4 olan anne ölüm orann 100 binde 10un altna düürmek amacyla bir buçuk yldan bu yana Yaasn anneler, anneler yaasn adl bir proje yürütüyor.

GENç KADIN DOUMCULARIN ETM çOK ÖNEML

Prof. Dr. Karateke, TJODun genç kadn doumcularn eitimine çok önem verdiini belirterek, kongredeki konumaclarn yüzde 70ten fazlasnn 45 ya altndaki genç akademisyenler olduunu kaydetti. Karateke, En büyük misyonlarmzdan birisi de genç akademisyenlerimizi yetitirmek, geleceimizi iyi yetimi akademisyenlere teslim etmektir. Bu nedenle genç meslektalarmza özen gösteriyor, kymet veriyor ve iyi yetimeleri için sürekli destekliyoruz dedi.

RAHM AZI KANSER ÖNLENEBLR

Prof. Dr. Karateke, serviks (rahim az) kanserinin yalnzca erken tannr deil, önlenebilir kanser olduunu söyledi. Rahim az kanserinin sebebinin ve gelime sürecinin bilindiini, gelime sürecinde bu kanseri yakalayacak birçok tan yöntemi olduunu vurgulayan Karateke, serviks kanseri asnn da katks ile bu hastaln yok edilebileceini kaydetti.

OBEZTE, KADIN KANSERLERNN EN ÖNEML NEDENLERNDEN BR

Prof. Dr. Karateke, endometrium (rahim içi) ve over (yumurtalk) kanserinde ülkemizde art görüldüünü, bunun en önemli nedenlerinden birinin obezite olduunu söyledi. Obezitenin arttkça jinekolojik kanserlerin de arttn kaydeden Karateke, obezitenin kadn salnn yan sra toplum sal için de risk olduunu belirtti. Karateke, bütün branlarn, obezitenin önlenmesi için ortak mücadele etmesinin gerekli olduunu da vurgulad.

CELL FREE DNA TEST SGK KAPSAMINA ALINMALI

TJOD Dernei 2nci Bakan Prof. Dr. Cansun Demir ise Türkiyede ilk kez GATA bünyesinde kurulan laboratuvarda uygulanan cell free DNA testi hakknda bilgi verdi. Bebein hücrelerinden anneye kan geçtiini kaydeden Demir, bu kanda bebekte down sendromu gibi sendromlarn olup olmadnn incelenebildiini söyledi. Yüzde 99.9 orannda sonuç elde edildiini anlatan Prof. Dr. Demir, bu testin haricinde 2li ve 3lü testler uyguladklarn, bunlarn sonuçlarna göre de direkt amino sentez yaptklarn aktard. Amino sentezde annenin karnna bir ine batrldn anlatan Demir, çok az da olsa enfeksiyona bal gebelik kayp riski olabildiini belirtti. Bu kayp riski olmasa da annelerin karnlarna ine batrlmasndan korktuunu dile getiren Prof. Dr. Demir, Bu yöntemin amino sentezin yüzde 100 yerini alma ans yok. Ama amino sentezi ciddi oranda azaltabiliyor. Ancak pahal olduu için SGK bu testi henüz ödemiyor dedi.

Testlerin birçounun yurt dna analiz için gönderildiini kaydeden Prof. Dr. Demir, Bizim isteimiz bu testlerin Türkiyede de yaplmas ve SGKnn ödeme kapsamnda olmas. Bu teknikle 2li ve 3lü testin pabucu dama atlacak. GATAnn bünyesinde yaplmaya baland. Türkiyede çok yetenekli genetik uzmanlar var. Türkiyede kurulsa maliyet azalr diye konutu.

Ana Sayfaya Git