En iyi besin yumurta!

Uzun bir aranın ardından ilk ders zili yarın çalacak. Anne-babalar bu süreçte çocukların bağışıklığını koruyacak besinleri araştırmaya başladı. Kahvaltının önemine dikkat çeken Uzm. Dyt. Cem Nevşioğulları, "Okuldaki algılama düzeylerinin daha iyileştirmesi için çocukların kahvaltısız evden çıkmamasını öneriyorum. Özellikle en kaliteli protein yumurta her gün 1 tane tüketilmeli" önerisinde bulundu.

Haberler 06.09.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzun bir arann ardndan yüz yüze eitim yarn balyor. Uzmanlar ise pandemi döneminde çocuklar için beslenmenin önemli olduunu belirtti. Beslenme ve Diyetetik Uzman Dyt. Cem Nevioullar, beslenme önerilerini aileler için sralad.

EN KALTEL PROTEN KAYNAI

Pandemide özellikle hastalklardan korunmak için güçlü bir savunma sistemine ihtiyacmz var diyen Uzm. Dyt. Cem Nevioullar, u uyarlarda bulundu:

Bu bakl güçlendiren besinlerin tüketilmesiyle elde edilebilir. Özellikle okuldaki alglama düzeylerinin daha iyiletirmesi için kahvaltsz çklmamasn öneriyorum. Kahvaltda hayvansal kaynakl gdalar mutlaka olmal. Bunlar kaliteli protein kaynaklar arasnda yer alyor. Süt ve süt ürünleri, peynir, mevsim sebzeleri, yeillik tüketilebilir. Tatl olarak da bal ve pekmez tüketilebilir. Aileler lütfen çocuklarna süt ürünleri, balk, beyaz ve krmz etten zengin besinler versin. Özellikle en kaliteli protein yumurta her gün 1 tane tüketilmeli. Baklk sistemini güçlendiren besinler özellikle vitamin ve minerallerden bahsetmeliyiz. A, C VE E vitaminleri selenyum, çinko gibi mineraller tüketilmeli.

PANDEMDE EN FAZLA DEMR EKSKLN GÖRDÜK

Besin takviyelerinin gerekli tetkikler yaplmadan kullanlmamasn söyleyen Uzm. Dyt. Cem Nevioullar, Mutlaka öncesinde hastaneye bavurulmal. Kan tetkikleri ve kan düzeylerine baklmas gerekiyor. Gerekirse vitamin takviyesi verilmeli. Kulaktan dolma bilgilerle gidip eczaneden vitamin alp kullanmayalm. Vitaminlerin fazlal çeitli tbbi komplikasyonlara yol açabilir. Ancak pandemi döneminde kliniimiz bavuran çocuklar arasnda en fazla rastladmz demir eksiklii oldu. Bu Türkiyenin balca bir sorunu. Bunun dnda D, B12 vitamini eksikliklerini görebiliyoruz. Protein bakmndan çocuklarmzn çok zengin beslenmediklerini görebildik. Bunlar da tabii bakl kötü etkiliyor diye konutu.

Okul kantinlerine de deinen Uzm. Dyt. Cem Nevioullar, 2020 ylnda yaynlanan bir genelgeye göre okul kantinlerinde yal, kzartma, cips, gazl içeceklerin sat yasakland. Sat uygun olan besinler zaten bakanlk genelgesiyle belirtildi. Bunlar arasnda salata, tost, köfte gibi yiyecekler yer alyor. 30 gram geçmeyecek ekilde kuruyemiler yer alyor. Bu ürünleri kantinlerde görebiliyoruz. çocuklar salkl besinleri tercih edebilirler. Mesela tost ve ayran tüketilebilir. Ara öün olarak kuruyemi tercih edebilirler uyarsnda bulundu.

GÜNDE 8 SAATTEN AZ UYUMAMALILAR

Pandemi döneminde çocuklarn koronavirüsü hafif atlattklarn da söyleyen Uzm. Dyt. Nevioullar, Ayakta geçirdikleri biliniyor fakat son dönemlerde istatistiklere göre çocuklarn da bu hastala yakaland hatta ar geçirebildii de gözlemlendi. Bu nedenle çocuklarn okul döneminde beslenme bata olmak üzere fiziksel aktivite ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle günde 8 saatten az uyumamallar. Gece saatlerinde iyi ve verimli bir uyku almalar gerekiyor. Fiziksel aktivitelerine dikkat etmeleri ve baklk sistemini güçlendirici besinler tüketmeleri çok önemli. Özellikle pandemi döneminde ve k aylarnda tüketilmesi gereken besinlerden balcalar spanak, paz,brokoli, kabak gibi sebzelerden yararlanabiliriz. Ayn zamanda meyve olarak özellikle C vitamini yönünden zengin narenciyeleri tüketmeliyiz dedi.

Ana Sayfaya Git