En kritik döneme girdik

Bilim Kurulu'nun Acil Tıp Uzmanı üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Biyoistatistiksel modellemelere göre önümüzdeki iki haftanın çok kritik olduğunu, hatta en kritik döneme girdiğimizi düşünüyorum. Bir süre daha dişimizi sıkarsak haziran ayında bir miktar nefes alacağımızı umuyorum” dedi

Haberler 08.04.2020 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisiyle birlikte acil olmayan poliklinik ve ameliyat randevularnn ertelenmesiyle acil servisler bir kez daha vatandan salk kurulularna eriebilmesinde en önemli klinikler haline geldi. Acil tp öretim üyelerinden uzmanlarna, asistanlarndan acil tp tecrübesine sahip pratisyen hekimlerine, hemirelerden paramediklere kadar bir çok salk çalan acil servislerde koronavirüse kar 7/24 kesintisiz hizmet veriyor. Bunlardan biri de Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz. Ankara ehir Hastanesi Acil Tp Klinii Eitim Görevlisi ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Kaypmaz, acillerde salk çalanlarnn koronavirüsle mücadelesini anlatt.

SALIKçILARIN çABASI

Acil servislerde tüm personelin, kiisel koruyucu ekipman giyerek görev yaptn belirten Kaypmaz, ekipmanlarn salk çalanlarnn olmazsa olmaz olduunu vurgulad. Kaypmaz, en az 8 saatlik bir vardiya boyunca salk çalanlarnn N95 maske ile nefes almaya çaltn, gözlerle yüzün bir bölümünü örten koruyucu gözlük takmak zorunda kaldn, bunun yan sra siperlik, önlük veya vücudu tamamen saran tulumlar da giymek zorunda kaldklarn belirterek, koullarn zorluunu öyle ifade etti:

Kiisel koruyucu ekipmann içinde neler hissedildiini tarif edecek olursak... Benim gibi saç olmayan birisi için bu saydm ekipmanlarn arka tarafndaki lastik bantlar bile yüzünüzü ve banz fazlasyla rahatsz ediyor. Kullanlan ekipmanlar sralamamdaki amaç, salk personelinin fedakrca insan salna katk sunabilmek ve kendilerinin bu virüsle enfekte olup olmadn önemsemeksizin dier hastalarmza ve kendi ailelerine bu hastal bulatrmamak için gösterdii çabay gözler önüne sermek. Bu süreçte kimi acil salk personeli evinin dnda Salk Bakanl tarafndan tahsis edilen misafirhane, otel gibi yerlerde kalmay tercih etti, kimi de kendi evinde, kendini en sevdiklerinden izole etti.

DMZ SIKALIM

Kovid-19da ilk pozitif vakann açklanmasndan 5 Nisana kadar gelen süreçte vaka saynn 27 bini geçtiini söyleyen Kaypmaz, Bu kadar pozitif vakay yakalamamzda en büyük etken tabi ki günlük test saysnda 20 bini geçmi olmamz. Pozitif olduu tespit edilen vakalarn ayn zamanda yakn temasllar da taranyor. Pozitif vakalarla yakn temas olmu kiilerin izolasyonuyla da hastaln yaylmasnn önüne geçilmesi hedefleniyor dedi. Türkiyenin salk kapasitesinin gücünü de düününce izolasyon tedbirlerine harfiyen uyulduu takdirde bu salgn ülke olarak en az hasarla atlatmann mümkün olduunu vurgulayan Kaypmaz, öyle devam etti:

Bu balamda biyoistatistiksel modellemelere göre önümüzdeki iki haftann çok kritik olduunu, hatta en kritik döneme girdiimizi düünüyorum. Bir süre daha diimizi skarsak, haziran aynda bir miktar nefes alacamz umuyorum. Unutulmamal ki bu bizim elimizde. Özellikle bu iki hafta olmak üzere nisan ay içerisinde evde ne kadar sklrsak, bunun meyvelerini o kadar erken toplarz.

Ana Sayfaya Git