En pratik çözüm saç kurutma makinesi

Kulaklarınızı enfeksiyondan korumak için kuru olması çok önemli. Kulağı kurutmanın en doğru yolu ise; ne kulak çubuğu, ne de kibrit çöpü kullanmak! En sağlıklı yöntem; düşük ayardaki saç kurutma makinesini kulağa 20-30 santim uzaktan tutup kurutmak!

Haberler 11.05.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalar snmaya balad. nsanlar hafta sonu da olsa bir-iki gün deniz tatiline çkyor. Kulak-Burun-Boaz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, yaz aylarnn yaklamasyla birlikte görülme skl artan d kulak iltihab hakknda bilgi verdi

Hijyen artlar iyi olmayan havuz ve denizlerde yüzenlerde d kulak yolu enfeksiyonlarna, özellikle de mantara yakalanma riski artyor. D kulak enfeksiyonu; kulak kanalnn banyo veya suya girme sonrasnda nemli kalp mikroplarn üremesi sonucunda ortaya çkan bir iltihaptr. Genellikle d kulak egzamas olanlarda, kulan pamuklu çubuklarla temizlerken zedeleyenlerde, kulak kanalna kimyasal madde girenlerde görülür. Hafif dereceli d kulak iltihabnda antibiyotikli kulak damlalar yeterlidir. Uygun tedavi ile d kulak iltihab, genellikle 7-10 günde iyilemektedir.

Kulak-Burun-Boaz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, Eksternal otit; d kulak yolu ve kulak kepçesinin enfeksiyonudur, yüzücü kula olarak da bilinir. Kulak-burun-boaz hastalklar içerisinde sk karlalan bir durumdur ve hafif bir seyirden hayat tehdit edici boyutlara kadar deiik aamalarda olabilir. Yaz aylarnda sk görülür diyerek uyard.

KULAK KR TME KAYBINA SEBEP OLUR

D kulak yolu cilt alt dokusunda zengin bir damar a ve ya bezleri vardr ki bunlar serümen denilen koruyucu yal bir örtü salglarlar. Serümenin az üretilmesi enfeksiyon riskini artrr, fazla üretilmesi de tkaç oluumu ve buna bal iitme kayb, tkaç arkasnda biriken materyalin enfekte olmas gibi riskler tar. Serümen salgsna deri döküntüleri, dardan gelen toz partikülleri, ölü mikroplar ilave olduunda bir tkaç olutururlar ki buna buon (kulak kiri) denir.

TME CHAZINIZI SIK SIK TEMZLEYN

itme cihaz kullananlarda özellikle yaz aylarnda daha çok d kulak yolu enfeksiyonlar sk görülme eilimindedir diyen Kulak-Burun-Boaz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, Kulak içi cihazlarda cihazn kendisi, kulak arkas olanlarda kulak kalb d kulak yolunu tkayarak d kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasn bozar. Yazn özellikle terleme ile kulak yolu asiditesinin bozulmas, bu enfeksiyona zemin hazrlar. Bu nedenle cihaznz sk sk temizlemekte yarar vardr diyerek iitme cihaz kullananlara önerilerde bulundu.

KULAA KBRT çÖPÜ SOKMAYIN

eker hastalarnda; d kulak yolu iltihab ve d kulak yolunda mantar üreme riski daha fazladr diyen Kulak-Burun-Boaz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, Bu nedenle kula pamuklu çubuk, kibrit çöpü gibi maddeler ile tahri eder biçimde temizlemek; mantara bal d kulak yolu iltihabna zemin hazrlayabilir. Enfeksiyondan korunmak için kulan kuru kalmas çok önemli. Kula kurutmann en doru yolu ise; saç kurutma makinesi kullanmaktr. Kulaklarda oluan nemi, düük ayardaki saç kurutma makinesini kulaa 20-30 santim uzaktan tutarak kurutun dedi.

YEMEK YERKEN BLE ARIR

D kulak yolu iltihab gelitiinde hastann en temel ikyeti iddetli kulak arsdr. Kulaa dokunmakla, kulak memesini aa doru çekmekle, yemek yeme srasnda çene hareketleriyle ar artar. Bunun yan sra d kulak yolunun imesine bal kulakta tkanma, enfeksiyon iddetine göre aknt, bazen iddetli enfeksiyonlarda kulak kepçesinde kzarklk ve ime görülebilir. Bu durumdaki bir hasta mutlaka bulak-burun-boaz uzman tarafndan deerlendirilmelidir.

Ana Sayfaya Git