En sinsi şiddet çocuğa küsmektir

Çocuğa küsmenin en sinsi psikolojik şiddeti olduğunu belirten uzmanlar, başvurulacak yöntemin küsmek değil aksine iletişim kurarak duygularını aktarmak olduğunu söylüyor.

Haberler 03.01.2022 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahi konu hakknda u bilgiler verdi:

iddet denilince akla belki de çou zaman dayak gelir. Saldrmak, vurmak, iteklemek, tekme atmak, srmak, sarsmak, aplatmak, çimdiklemek, saç çekmek yani fiziki olarak her türlü zarar verme eylemlerin tümü fiziksel iddettir.

Bir de duygular ve ruh saln hedef alan, davran ve kiilik bozukluklarna neden olan, kiide çou defa psikopatolojik etki brakan bir iddet türü vardr ki fiziksel iddet kadar zarar vericidir fakat fiziksel iddet kadar görünür deildir. O da psikolojik iddettir...

çOCUA KÜSMEK

Barma, sert baklar, sert ses tonu, emrivaki konumalar, yaptrmlar, hakaret, korkutma, aalama, küçümseme, bask, cezalandrma, mukayese, etiketleme yani duygu dünyasnda iz brakan eylemlerin tamam da psikolojik iddettir.

Ve gelelim en sinsi iddete...Siz de çocuunuza ya da einize bir nedenden dolay küsenlerden misiniz?

Öyleyse bilmenizi isterim ki, küsme bir tür cezalandrma eklidir ve muhatabnn duygularn hedef alr yani sessiz bir psikolojik iddettir. Aslnda küserek belki de beni anlasn isteriz fakat bu yöntem ile her iki tarafta empati dediimiz karmzdaki kiinin duygularn anlama becerisi devreye girmez. Küserek iliki zayflar, problem büyür, güven sarslr, eleri birbirinden soutur, olumsuz duygularn birikmesine neden olur.

Halbuki duygular dile döküldükçe problemler çözülebilir ve sevgi ba güçlenir. Bavuracan yöntem küsmek deil aksine iletiim kurarak duygularn aktarmak olmaldr.

DDET DOZAJI YÜKSEK

Hele ki küsmeyi çocua yapyorsanz bu çok daha zarar vericidir çünkü ebeveynin küstüü çocuk; duygularn kapatr, davran problemleri göstermeye balar, öfke duygusu biriktirir, güven duygusu, aidiyet duygusu ve benlik algs zarar görür, yalnzlar, sanal aleme dalar, yanl arkadalklar edinir ve daha birçok problemle kar karya kalabilir.

çocua küserek çocuun olaydan ders çkaracan düünen aile; aksine çocuunun duygularn aça çkararak çocuuyla iletiim kurmal, ona rehber olmal, problemi birlikte çözmeli ve doru örnek olmaldr.

leri de her olayda size ve etrafna küsen, iletiime kendisini kapatan, evliliinde de eine küserek çözüm arayan bir evladnz olsun istemiyorsanz çocuunuza küsmeyin.

Ana Sayfaya Git