En yaygın beyin hastalığı: migren

Baş ağrısı denince genellikle akla ilk gelen, beyin tümörleri oluyor. Oysa, migren baş ağrısının en sık nedenlerinden biri ve beyin hastalıkları arasında en yaygın olanı… Öyle ki, ülkemizde her 5 kadından ve her 10 erkekten biri migren hastası! Yani her 7 kişiden biri, migren sorunuyla yaşıyor.

Haberler 19.07.2019 - 23:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaam kalitesini bozarak maduriyet yaratan ilk 5 hastalk arasnda yer alan migren; ayn zamanda kiiler aras ilikileri, i, aile hayatn bozan ve ciddi özürlülük yaratan bir hastalk. Peki, ya tedavisi? Migreni kontrol altna almak için öncelikle hastal tanmak, ataklar tetikleyen nedenleri fark etmek gerekli.

Migrende hem atak geldii zaman ary kontrol altna alabilecek hem de ba ars sk ise yaam kalitesini arttrabilecek ilaç tedavileri mümkün. Eer kii ayda 15 gün ve üstünde arl gün yayorsa yani kronik migreni varsa , bilimsel olarak etkinlii kantlanan botoks yöntemi kullanlyor.

Migren sorunu olan hastalarn doktora geç bavurduklar için geç tan aldklarn belirten Nöroloji Uzmanlar Prof. Dr. Aye Saduyu Kocaman, Prof. Dr. Pnar Yalnay Dikmen ve Doç. Dr. Elif Ilgaz Aydnlar, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü kapsamnda, en yaygn beyin hastal olan migren ve tedavisiyle ilgili son gelimeleri anlatt.

Hayat kalitesini düürüyor!

Migrenin ba ars genellikle ban bir yarsndan balyor. Zonklayc tarzdaki ar saatlerce sürüyor ve kii bazen ne sese ne a ne de dokunulmaya tahammül edebiliyor. Elik eden mide bulants ve kusma durumu daha da vahim hale getirebiliyor. Beyin hastalklar hakknda farkndalk yaratmak amacyla ilan edilen 22 Temmuz Dünya Beyin Gününde Acbadem Maslak Hastanesi Migren Tedavi Merkezinden Nöroloji Uzmanlar Prof. Dr. Aye Saduyu Kocaman, Prof. Dr. Pnar Yalnay Dikmen ve Doç. Dr. Elif Ilgaz Aydnlar migren konusunda önemli bilgiler aktard. Migrenin tedavi edilebilir bir hastalk olduunu belirten uzmanlar, hastann bilinçlenmesi, yaam eklini düzenlemesi, ataklar esnasnda uygulanacak doru ilaç ve müdahalelerin yan sra ataklarn skln önleyecek düzenlemeler sayesinde hastaln kabus olmaktan çktna dikkat çekti.

Ne zaman krmz bayrak?

Bir ba arsnn ne zaman migren olarak nitelendirilebilecei bu konuda en çok sorulan sorulardan biri. Mide bulants, günlük aktivitelerinizi etkileyen iddetli ba ars, k ve sese kar rahatszlk migrenin belirtileri olarak kabul ediliyor. Ancak yeni balayan veya farkl nitelikte bir ba ars yayorsanz, arnn iddeti zaman içinde artyorsa, egzersizle birlikte ortaya çkyorsa, belli bir huyu olmayan ve tedaviye cevap vermeyen ba ars yayorsanz krmz bayrak olarak deerlendirmeli ve hemen bir nöroloji uzmanna bavurmalsnz.

Bu faktörler tetikliyor

Migren arlar çevresel faktörlerle, yiyeceklerle, stresle, hormonlarla tetiklenebiliyor. Kronik stres, anksiyete, depresyon gibi durumlar; gebelik, menopoz öncesi dönem; fazla parlak a, gürültüye, hava kirliliine ya da scak havaya maruz kalmak ve lodoslu havalar, atmosferik hava deiimleri iddetli migren arlarnn ortaya çkmasna neden olabiliyor. Bunlarn dnda fermente besinler, çikolata, kuruyemi, balk, alkol, soya soslar ya da kafeinli içecekler veya yeterince sv almam olmak da migren ataklarn balatabiliyor.

Migren tedavisinde Botoks

Migrenle ilgili bilinmesi gereken belki de en önemli bilgi tedavi edilebilir olduu. Hastann migrenle ilgili olarak bilinçlenmesi, yaam biçimini buna göre düzenlemesi ve hem atak srasnda hem de ataklar önlemek için kendisine önerilen düzenleme ve ilaç tedavilerine uymas sayesinde migren kontrol altna alnabiliyor. Ancak kronik migrenin tedavisinde en etkili yöntem ise botoks uygulamas. Prof. Dr. Aye Saduyu Kocaman, Prof. Dr. Pnar Yalnay Dikmen ve Doç. Dr. Elif Ilgaz Aydnlar, saygn uluslararas medikal dergilerden Acta Neurologica Belgicann Temmuz 2018 saysnda yaynlanan aratrmalaryla, botoks uygulamas yaplan kronik migren hastalarnn yüzde 82.8inde tedaviden etkin sonuç alndn kronik migrende botoks tedavisinin migren arsnn sklnn ve iddetinin azaltlabildiini ortaya koyduklarn belirtti. Uygulama sayesinde hastalar ar ar kesici almak zorunluluundan ve iddetli arnn yol açt psikolojik sorunlarla yaamaktan kurtuluyor.

Migrende yeni umut: Migren As

Nöroloji Uzmanlar Prof. Dr. Aye Saduyu Kocaman, Prof. Dr. Pnar Yalnay Dikmen ve Doç. Dr. Elif Ilgaz Aydnlar; bu yl migren hastalar için güzel haberlerin olduunu söylediler. Migren alar 2018 ylnda hem Amerikada hem de Avrupada piyasaya çkt. Migren ata srasnda beyinde salglanan ve ba arsn balatan en önemli kimyasal iletici olan Kalsitonin-genle ilikili peptit reseptorüne kar monoklonal antikor içeren bu alar yllar süren bilimsel çalmalar sonras Amerika ve Avrupada kullanlmaya baland. Bu alar cilt alt ya da damar yolu aracl ile veriliyorlar. Kullanm skl ayda bir ya da üç ayda bir kez yaplan uygulamalar eklinde oluyor. Bu alarn en önemli avantaj yan etkilerinin çok az olmas ve dier kullanlan ilaçlarla olumsuz bir ilikiye girmemesi. Alar bir ay içinde hzla ie yaramaya balyor ve muhtemelen bir yl içinde Türkiyede de mevcut olacaklar. Uzmanlar bugüne dein kulland tedavilerle baar salayamam migren hastalar için bu yeni tedavinin umut verici olduunu ifade ettiler.

Ana Sayfaya Git