Endişe bebeği etkileyebilir

Koronavirüse yakalanma endişesinin hamilelerde erken doğum ya da düşük riskine yol açabileceğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, anne adaylarına önemli uyarılarda bulundu.

Haberler 06.04.2020 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Önceki yllarda yaanan SARS, MERS salgnlarndan elde edilen deneyime dayanarak koronavirüsün (COVID-19) hamilelerde daha ar seyredebileceine dikkat çeken Prof. Dr. Erkut Attar, asl önemli noktann hamilelerdeki endieye bal olarak yaanabilecek sorunlar olduunu söyledi.

HASTALII AIR GEçRME RSKLER YÜKSEK

Virüsün özellikle hamilelik dönemindeki kadnlar ve bebekler üzerindeki etkisi ile ilgili olarak henüz çok az ey bilindiine deinen Prof. Dr. Erkut Attar, Gebelik döneminde yaanabilecek her türlü sorunun hem anne, hem de bebein sal açsndan önem tad için enfeksiyondan korunabilmek adna gebelerin çok daha dikkatli olmas gerekiyor. Gebelerin Covid-19a yakalanma riski genel popülasyonuna göre daha yüksek görünmez. Ancak hastal ar geçirme risklerini daha yüksek dedi.

VRÜSÜN ANNE KARNINDAN BEBEE GEçTNE DAR KANIT YOK

Dünyada Covid-19lu bir yeni doan vaka görüldüünü ancak bebein anne karnndan koronavirüs alp almadna dair henüz bir veri olmadn belirten Prof. Dr. Erkut Attar, söz konusu vakann anne karnndan m virüsü ald, yoksa doumdan sonra temasla ya da emzirme ile mi kaptnn henüz net olmadn iaret etti. Prof. Dr. Erkut Attar, Belirti göstermeden covid-19 hastas olan gebelerde de anne karnndaki çocuk için bir risk bulunmuyor. Ancak test sonucu pozitif olan annelerin bebeklerine de mutlaka test yaplmas gerekiyor. Virüs pozitif annelerin bu konuda hekimlerini ve salk ekiplerini de mutlak bilgilendirmeleri gerekmekte. Aksi takdirde, doum srasnda veya sonrasnda bebee ya da salk ekibine bulatrma riskleri bulunuyor ifadelerini kulland.

HASTALIK ENDES BEBE DE ETKYOR

Covid-19 olan hamilelerde dünyada erken douma yol açtna dair vakalar görünse de bu konuda bilimsel verilerin henüz bulunmadnn altn çizen Prof. Dr. Erkut Attar, öyle devam etti:

Bu dönemde asl önemli nokta anne adaylarnn yaad endie. Hastala yakalanma endiesi erken doum ya da düük riski gibi tehlikeli olaslklara yol açabiliyor. Bununla birlikte Covid-19 pozitif olan bir anne adaynn ilk 10 hafta ilaç kullanmas çocuk için risk oluturabiliyor, ancak 10. haftadan sonra böyle bir risk oluturacana dair bir kant bulunmuyor.

GEBELK TAKB ARALIKLARI UZADI

Genel sosyal izolasyon kurallarnn bu dönemde hamileler için de dier bireylerde olduu gibi geçerli olduunu söyleyen Prof. Dr. Erkut Attar, Mümkün olduunca takipleri için çok gerekli deilse kontrole çarmyoruz ya da kontrol aralklarn uzatyoruz. Ancak bu arada koronavirüsten korunmak adna baz önemli gelimelere yol açabilecek sorunlar da göz ard etmemek gerekiyor. Bu anlamda gebelikte 12. hafta çok önemlidir. 16. ve 20. haftalar da keza gebelik takibinde önemli dönemlerdir. Bu haftalarda takiplere gelebilirler. 34. haftaya kadar ayda bir olan kontrolleri 1,5 ayda bire, 34. haftadan sonra 2 haftada bir yaplmas gereken kontrolleri uzun aralklarla örnein 3 haftada bire çkartarak gebelerin hastane ortamna çok girmemesine özen gösteriyoruz. Ancak hastaneye geldiklerinde de biraz önce de vurguladm gibi kontrollerini dier hastalarla ve çalanlarla temas ettirmeden özel alanlarda yapyoruz. diye konutu.

SALIK ALT YAPIMIZ GÜçLÜ

Covid-19lu bir anne adaynn rutin kontrolleri ve doum yapabilmesi için Türkiyede salk alt yapsnn da doumhanelerin de buna uygun olduunu aktaran Prof. Dr. Erkut Attar unlar söyledi: Dier birçok ülke buna hazrlksz yakalanm olsa da, ülkemize nispeten daha geç gelmesinden dolay daha hazrlklydk. Koronavirüs testi pozitif olan ve akcier tutulumu ya da solunum sknts olan anne adaylarnda doum srasnda yaanabilecek zorlanmalar nedeniyle sezaryene gitmek zorunda kalabiliriz. Genel anestezide çkabilecek sorunlar da göze alarak epidural anestezi tercih ediyoruz. Covid-19 hastas bir anne normal doum da yapabilir ancak doum srasnda ve hemen sonrasnda annenin temasla bebee hastalk geçirme riski bulunuyor. Bunun için de doum öncesinde hazrlklar çok iyi yapyoruz.

Ana Sayfaya Git