Enfeksiyona karşı aşı!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, aşının enfeksiyon hastalıklarına karşı şu ana kadar bilinen en iyi koruma yöntemi olduğunu belirterek, "Enfeksiyonu ortadan kaldırmak adına kullanılan antibiyotikler, antiviraller, antiparaziter ilaçlar da var. Ancak bunlar aşı kadar koruma sağlamıyor." dedi.

Haberler 20.01.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akkoyunlu, enfeksiyon meydana geldikten sonra vücutta bir hasar meydana getirdiini, bu hasarn hangi boyutlara ulaaca ve nerelere varabileceinin net olmadn söyledi.

Bu nedenle hastalk gelimeden tedbir almann oldukça önemli olduunu anlatan Akkoyunlu, Alama olay dünyada ilk kez yaplmyor. 120-130 yldan bu yana insanlar viral, parazit ve bakteriyel enfeksiyon hastalklarna kar alama faaliyetleri yapyorlar. Alamann doduu ilk toprak Anadolu topraklardr. lk a, çiçek hastalna kar yaplan alardr. çok primitif ve ilkel yöntemlerle de olsa ilk alama bunlardr. O tarihten itibaren insanlar a teknolojisini gelitirerek devam etmitir. diye konutu.

Prof. Dr. Akkoyunlu, toplumun saln etkileyen mikrobik enfeksiyonlara kar ann insanln en önemli güçlerinden biri olduuna dikkati çekerek, dünyada insan ömrünün uzamasnda en temel faktörlerinden bir tanesinin alama, dierinin ise gdaya ulamn kolaylamas olduunu kaydetti.

KORONAVRÜS AISININ KESNLKLE YAPILMASI GEREKTNE NANIYORUZ

nsanlarn yaam süresinin 1800lü yllara oranla 15-20 yl daha uzamasnn en temel iki faktörlerinden birisinin a olduunu kaydeden Akkoyunlu, A da hiçbir yan etkisi bulunmayan bir ey deil. Sonuçta vücuda dardan yabanc bir cisim enjekte ediyorsunuz. Oturup kar-zarar hesab yaptnz zaman burada alacanz faydann, göreceiniz zarara oranla çok daha fazla olduunu görebilirsiniz. Bu nedenle koronavirüs asnn kesinlikle yaplmas gerektiine inanyoruz. ifadelerini kulland.

1900LÜ YILLARDAN SONRAK EN BÜYÜK PANDEM

Koronavirüs salgnn tüm dünyay etkilediini hatrlatan Prof. Dr. Akkoyunlu, öyle devam etti:

Yakn tarihte gördüümüz en büyük pandemi, 1900lü yllardan sonraki en büyük pandemi. Var olan virüsün yeni bir varyasyonu. lk etapta yaplacak ey virüse yakalanmam insanlar korumaya almakt. laç geliim aamalar çok daha uzun süre alan ve yan etkileri belli olmayan çalmalard. Bu nedenle böyle bir yola gidildi. çok farkl teknolojilerle onlarca a gelitirildi ve üretilmeye de devam ediliyor. Buradaki argümanlarn banda alarla oluan yan etkiler gelir. Sonuçta dardan madde veriyorsunuz, belli içeriklere bal olarak yan etkiler yapabiliyor. Ancak çiçek hastalnda milyonlarca insan hayatn kaybetti. Adan sonra çiçek hastal durdurulabildi. Ann yaplmasyla oluan lokal kzarklklarn, hafif alerjik reaksiyonlarn, kurtarlan hayatlar karsnda hiçbir önemi yoktur. Kzamk as da kzamk nedeniyle ortaya çkan birçok ölümü engellemitir. Hastalk, organ hasarlar, ksrlamaya kadar birçok probleme neden oluyor. A bunlara kar koruyucu oluyor.

ENFEKSYON HASTALIKLARINA KARI U ANK EN GÜçLÜ SLAHIMIZ AILARDIR

Prof. Dr. Akkoyunlu, enfeksiyonun olumadan önlenmesinin, vücudun buna kar güçlendirilmesinin en iyi yöntemlerden biri olduunu vurgulayarak, Bu nedenle a, enfeksiyon hastalklarnda u ana kadar bilinen en iyi koruma yöntemidir. Enfeksiyonu ortadan kaldrmak adna kullanlan antibiyotikler, antiviraller, antiparaziter ilaçlar da var. Ancak bunlar a kadar koruma salamyor. Enfeksiyon hastalklarna kar u anki en güçlü silahmz alardr. deerlendirmesinde bulundu.

Koronavirüse kar dünyada farkl firmalar tarafndan gelitirilen alarn koruyuculuk oranlarnn da farkl olduunu anmsatan Akkoyunlu, bu baar orann birbirinden farkl olmasnn ya gruplaryla deil, hasta saysyla ilgili olduunu dile getirdi.

A uygulanan hasta saylaryla böyle bir fark ortaya çktn ifade eden Akkoyunlu, Bir vakann bile oranlar çok fazla deitirdii hasta gruplar ile çalld için, aslnda birbirinden rakamsal olarak çok farkl olmayan fakat oransal olarak farkl sonuçlar elde edildi. En kötü ihtimalle düünmek zorunda kalrsak yüzde 50 orannda bile baarlysa, a yaptran her iki kiiden birinin enfeksiyon geçirmedii manasna gelir. Bu nedenle a olmak gerekiyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git