Engelleri devlet desteğiyle aştılar

Engellilerin kaliteli bir yaşam sürmesi amacıyla birbiri ardına yapılan düzenlemeler, hem engellilerin hem de ailelerinin hayatında büyük değişim sağlıyor.

Haberler 07.06.2018 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede engellilerin kaliteli bir yaam sürmesi amacyla birbiri ardna yaplan düzenlemelerle, hem engellilerin hem de ailelerinin hayatnda olumlu deiimler yaanyor. Batmanda yaayan bedensel engelli Hayrettin Kaya ve Turan Cangirin hayat da, devletin salad imkanlarla deiti.

Engelliler Kanununun 2005 ylnda çkarlmasnn ardndan, Anayasann 10uncu maddesine çocuklar, yallar, özürlüler, harp ve vazife ehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alnacak tedbirler eitlik ilkesine aykr saylmaz ifadesinin eklenmesi, bundan sonra atlacak admlarn balangc oldu.

stihdam konusunda da büyük gelime salanrken, onbinlerce engellinin devlet kadrolarnda ve özel sektörde istihdam edildii bir sürece geçildi. Maa art, evde bakm ve salk hizmeti, ar durumdaki yaknlarna bakmakla yükümlülere ödenen maa, eitim olanaklar, vergi indirimi, erken emeklilik olana gibi düzenlemelerle engellilerin yaam, daha konforlu hale getirildi.

- Kaya: Yatp kalkp devlete dua ediyorum

Bedensel engelli Hayrettin Kaya, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiyede son 10-15 ylda salanan desteklerle neredeyse engellilerin önündeki tüm engellerin kalktn dile getirdi.

Yatp kalkp devlete dua ediyorum ifadesini kullanan Kaya, daha önce engelli maa ve tekerlekli sandalyesi olmadn, devletin engellilere salad imkanlar sayesinde, hem maaa hem de tekerlekli sandalyeye kavutuunu söyledi.

Engellilerin maddi açdan güçlendiklerini, toplumun bak açsnn da bu anlamda deitiini ifade eden Kaya, skntlarnn kalmadn kaydetti.

Batman Valiliinden ald akülü tekerlekli sandalye sayesinde, artk eve hapsolmaktan kurtulduunu anlatan Kaya, Daha önce engelliler olarak evden dar çkamyorduk, imkan yoktu, maamz yoktu, tekerlekli sandalyemiz yoktu, hiçbir ey yoktu, gezip dolaamyorduk ancak artk öyle deil. Devletimiz akülü sandalye verdi, motosiklet verdi, bakc maa baland. Allah onlar bamzdan eksik etmesin. Allah Recep Tayyip Erdoandan raz olsun. Artk biz de varz diyebiliyoruz. Allah devletimizden raz olsun, Allah devletimize zeval vermesin. Bu maa sayesinde artk hiç kimseye muhtaç deiliz. eklinde konutu.

- Cangir: Hayat bizim için artk çok güzel

Ei de kendisi gibi bedensel engelli olan 4 çocuk babas Turan Cangir ise devletin hem kendisine hem de eine maa baladn söyledi.

Devletin salad imkanlardan memnuniyet duyduklarn anlatan Cangir, aldklar engelli maayla hem evlerini geçindirdiklerini hem de çocuklarn okutabildiklerini dile getirdi.

Valiliin, hem kendisine hem de eine tekerlekli sandalye verdiini aktaran Cangir, ayrca yine Valilikçe verilen engelli motosikletiyle ailece gezmeye çkabildiklerini ifade etti.

Durumlarndan memnun olduklarn belirten Cangir, Devlet bakyor bize, Allah onlardan raz olsun. Daha önce imkanmz yoktu ama imdi imkanmz var. Motosikletimiz, engelli araçlarmz var. Hayat bizim için artk çok güzel. Önceki yllarda destek yoktu ama imdi motosikletimizi, engelli araçlarmz bile bize devlet veriyor. Verilen motosiklet, bizim için ayak oldu ayrca 3 ayda bir engelli maa alyoruz. diye konutu.

- çoban: Engellilere bak açs deiti

Batmanda faaliyet gösteren Yaam Boyu Engellileri Koruma ve Spor Kulübü Bakan Vedat çoban da devletin engellilere her tür destei saladn söyledi.

Ülkemiz her alanda olduu gibi engellilere yönelik desteklerde de sçrama yapt. Hükümetin engelliye verdii desteklerle engellilere bak açs deiti diyen çoban, öyle devam etti:

Daha önce engelliler evinden çkmazken, kimi zaman bir ekmee muhtaçken, u anda evde bakm hizmetinden, evde salk hizmetine, maatan, istihdama kadar saymakla bitmeyecek kadar destek var artk. Bugün devletin salad desteklerle engelliler, evlerinin baköesine oturtuldu. Devletimizin salam olduu imkanlarla engellilerimiz, eitim bata olmak üzere her türlü imkana kavutu. Allah devletimizden raz olsun.

çoban, aile gelir düzeyi dikkate alnp engelli maa alamayanlarn da bu hakka kavumasn temenni ettiklerini söyledi.

- Batmanda 8 bin 251 engelliye maa ödemesi

Aile Sosyal Politikalar Batman l Müdürü Ümit çiçek ise engelli vatandalarn hayat kalitesini yükseltmek amacyla Evde Bakm Yönetmeliinin yürürlüe girdii tarihten itibaren çalmalarn aralksz devam ettiini belirtti.

Batmanda u anda 6 bin 204 engelli yaknnn yardm aldn, kurum olarak yardm alan kiilerin evlerini ziyaret ettiklerini dile getiren çiçek, bu ziyaretlerde, engellinin bakm ihtiyaçlarnn giderilip giderilmediinin denetlendiini aktard.

çiçek, bakma muhtaç engelliler için kentte geçen yl, 68 milyon liraya yakn ödeme yapldn, 8 bin 251 engelliye Batman Valilii Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakf tarafndan 41 milyon lira maa ödendiini, 6 bin 204 engelli yaknna da Aile Sosyal Politikalar l Müdürlüünce 68 milyon lira evde bakm hizmeti ödemesi yapldn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git