Engelli hastalarda diş tedavisinde genel anestezi ile çözüm

OTİZM sendromu nedeniyle uzun süre bir koltukta oturamayan 14 yaşındaki hastaya genel anestezi ile diş tedavisi yapıldı. Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay, diş hekimliğinde sedasyon ve genel anestezinin son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlandığını belirtti ve diş hekimi korkusu olan yetişkinlere, engelli hastalara genel anestezi ile tedavi yapabildiklerini söyledi.

Haberler 12.07.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

OTZM sendromu nedeniyle uzun süre bir koltukta oturamayan 14 yandaki hastaya genel anestezi ile di tedavisi yapld. Altnba Üniversitesi Di Hekimlii Fakültesi Hastanesi Dekan Prof. Dr. Hakk Sunay, di hekimliinde sedasyon ve genel anestezinin son yllarda sklkla kullanlmaya balandn belirtti ve di hekimi korkusu olan yetikinlere, engelli hastalara genel anestezi ile tedavi yapabildiklerini söyledi.

HASTANEDEN KAçIYORDU

14 yandaki otizm sendromlu Murat Subann di tedavisini gerçekletiren di hekimi Doç. Dr. Bura Özen ise engelli çocuklarda di frçalamann çok geç baladn bu nedenle di problemlerinin çok daha fazla olduunu belirtti ve unlar söyledi:

Gelen hastamz 14 yanda otizmli bir hastayd. Esasnda geldii andan itibaren hastanede koarak kaçma davran olan, hiçbir koul altnda daha önce azn açmam bir hasta. Ailesi de ne olduunu bilmiyor. Sadece ön gruptaki çürükleri görüyorlar ama arka gruptaki çürükler konusunda hiçbir fikirleri yok. Hastann kan tahlilleri yapldktan ve anestezi doktorumuz tarafndan sistemik durumu deerlendirildikten sonra, hastamz genel anestezi ile uyuttuk ve bu esnada filmlerini aldk. Üst ön grupta ve tüm azlar bölgesinde çürükleri vard. Bunlarn hepsinin tedavilerini gerçekletirdik. Di ta ve di eti problemleri vard. Bunlar da hallederek, sorunsuz ve salkl bir ekilde hastamz veliye teslim ettik.

ENGELL çOCUKLARDA D PROBLEMLER çOK FAZLA

Engelli çocuklarda az salnn çok sk karlalan bir problem olduunu belirten Doç. Dr. Özen sözlerine öyle devam etti:

En fazla karlatmz noktalar unlar: Birincisi engelli çocuklarda az sal çok büyük bir problem olarak karmza geliyor ve maalesef çocuk diinin ardn çou zaman aileye ifade edemiyor. Bu çocuklarda frçalama alkanlklar çok geç balyor. Veli dier problemlerle ba ederken di konusunu atlyor. Sonrasnda bakyor ki di problemi gerçekten çok büyük bir problem. Bunu çözmek için öncelikle bu çocuklarda di frçalamaya, ilk dii sürmesiyle balamamz lazm. Bunun dnda bu çocuklarda hipotonik kaslar var, gelimemi kaslar var. Özellikle az bölgesinde. Bu çocuklarn, salya akn çok fazla görüyoruz. Bu sefer sosyallemelerinde, konumalarnda ve hatta bazen yemek yemelerinde problem yayoruz. Burada biz devreye giriyoruz ve sedasyon ve genel anestezi ile bu çocuklarn di tedavilerini yapma ans buluyoruz. Ama tabii ki bunlar bu noktada brakmamak lazm. Bu çürükleri tedavi ettikten sonra da özellikle velilere unu ifade etmeye çalyoruz. Öncelikle dilerini günde iki sefer frçalamay atlamayn ve gün içerisinde bir ey yedikten sonra bol su içirin. Ayrca çocuklarn zeka seviyeleri düük olsa dahi alg seviyelerinin düük olduunu düünmeyin. Muhakkak yemekte ailece bir araya gelin, sofrada yerleri olsun ve yemek yedirmeye çaln.Ailenin bir parças olduklarn hissetsinler ve psikolojik olarak da motivasyonlar artsn. çocuun da kendini zorlayarak o yemekleri yemek için kendini zorladn aile de görecektir. Bu sayede çocuk, çineme kaslarn daha fazla kulland ve daha kat yemekler yedii içinyüz kaslar gelierek, dudak dna salya ak azalacak veya duracak, yutkunmay örenecek ve sonuçta belirli sesleri çkararak evdeki yaknlarna seslenebilecektir. Bu deiim aile ve çocuk için de daha konforlu bir yaamn ilk adm olacaktr..

OLUM HASTANE ORTAMINDAN KORKUYORDU

Genel anestezi ile di tedavisi yaplan Murat Subann babas Rza Suba ise olunun hastaneden çok korktuunu ve bu nedenle bu yöntemi seçtiini belirterek unlar söyledi:

Muratn di problemi vard. Aratrdk. Bu hastane bize uygun geldi. Getirdik. Sa olsun burada da hocalarmz gereken ilemi yaptlar. Otizmli benim olum. O yüzden anesteziyi uygun gördük. Normal muayene yaptrmyor, korkuyor. Di hekimi koltuuna oturmaktan, hastane ortamna gitmekten korkuyor çocuk.

Prof. Dr. Hakk Sunay ise di hekimliinde genel anestezi ile alakal olarak unlar söyledi:

Di hekimliinde sedasyon ve genel anestezi son yllarda sklkla kullanlmaya baland. Yetikin hastalarda di hekimi korkusu ve genel salk koullarndan dolay ve çocuklarda ise yine ayn ekilde di hekimi korkusu ve bunun yannda koopere olamayan, engelli hastalarda çok büyük bir ihtiyac karlamakta. Bu gerekçelerle bavuran hastalarmza, hastanemiz bünyesinde kurulmu olan uluslararas standartlardaki ameliyathanelerimizde hizmet vermekteyiz.

Ana Sayfaya Git