Enginar diyet yapanların gözdesi

VÜCUT hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı geciktiren, romatizma şikayetlerini azaltan, kolesterolü düşüren, sindirim sistemine katkıda bulunan enginar, aynı zamanda diyet yapanların da vazgeçilmez gıdası.

Haberler 20.03.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Eylem Ezgi Fadlolu, 100 gram taze ve çi enginar yaklak 60 kaloridir. 3 gram protein, 7.8 gram karbonhidrat ve 0.2 gram ya içerir. Kolesterol içermez, posa içerii yüksektir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir yönünden zengindir ve A, B1, B6, K ve C vitaminleri içerir. 1 orta boy çi enginar günlük demir ihtiyacnn yüzde 9unu karlayacak kadar demir içerir. Yal bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyve, mineral bolluu bakmndan enginarla yaramaz dedi.

KARACER DOSTU

Enginarn karacier fonksiyonlarnn düzenlenmesinde önemli bir rol oynadna dikkat çeken Fadlolu, öyle konutu:

Karacieri koruyan flavonoidler içeren enginar, karacierdeki dokularn ve hücre zarlarnn içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltr. Karacier fonksiyonlarnn düzenlenmesinde önemli rol oynar. drar söktürücü özelliinden dolay böbreklerin çalmasn düzenler, vücuttaki istenmeyen svlarn atlmasn kolaylatrr. çerdii kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin sayesinde kanser, kalp hastal, yüksek kolesterol gibi önemli hastalklardan vücudu koruyan enginar, içerdii inülin adl maddeyle, kandaki eker düzeyini de düürür. Ayrca içerdii potasyum, vücutta bulunan sodyum-potasyum dengesini olumlu etkileyerek, tansiyonu dengede tutar. Karn ars, mide bulants, ilik hissi, itah kayb gibi sindirim sorunlarn gidermeye yardmc olur. Mide ve barsaklar temizler, romatizma ikayetlerini azaltr. Ya oran düük olduu için diyet yapanlar için vazgeçilmez bir gdadr. Vücut hücrelerini yenileyerek yalanmay da geciktirir.

EN BÜYÜK FAYDASI YAPRAKLARINDA

Enginarn yapraklar ile birlikte tüketilmesi gerektiini belirten Dr. Fadlolu, nasl tüketilmesi gerektiini ise öyle anlatt:

Enginarn taç yapraklarnda, gövdesine oranla 8 kat daha fazla sinarin bulunur. Sinarin, kolesterolün dümesine ve sindirim sistemine katkda bulunur. Bu nedenle enginarn yapraklar ile birlikte tüketilmesi salk açsndan daha faydaldr. Sinarin ayrca safra üretimini uyarmak için kullanlrken, yalarn sindirilmesini de salar. Ancak safra ta olan kiiler enginar yapran dikkatli kullanmaldr. Zeytinyal enginara iç bakla, havuç, patates ilave ederek besin deerini ve lezzetini arttrabilirsiniz. Ayrca etle piirerek protein deerini arttrabilirsiniz. Enginarn faydalarn muhafaza edebilmesi için doru ekilde hazrlanp tüketilmesine dikkat edilmelidir. Uzun süre pien sebzelerde vitamin kayb fazla olduundan hafif diri braklmal, piirme süreleri uzun tutulmamaldr. Enginardaki A vitamininin vücutta kullanlabilmesi için bir miktar zeytinya gerekir. Ortalama bir enginar bana bir tatl ka ya yeterlidir. Bu ekilde yada eriyen vitaminlerin vücutta kullanlmas mümkündür.

Ana Sayfaya Git