Ensede ağrı sinüzit belirtisi olabilir

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal, “Bir çok kişi için can sıkıcı sorun haline gelen sinüzit alın, ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli edebiliyor” dedi.

Haberler 18.05.2019 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahi Uzman Op.Dr.Bahadr Baykal, sinüzitin yüz kemiklerinin arasna yerlemi içi hava dolu boluklarn sinüslerin iltihab anlamna geldiini belirterek, Sklkla souk algnl sonrasnda geliir. Aln, ense veya yüzde görülen ba arlarna yol açabilir. Koyu yeil renkli geniz aknts, burun tkankl, koku ve tat alma bozukluu elik edebilir. çocuklarda ihtiyaç olmad sürece film çektirmeyi önermiyoruz. Elbette küçük çocuklar ba arsn dorudan söyleyemezler ama davranlaryla bunu gösterebilirler. Ban tutma, yanaklarn ovalama, saçn çekme gibi alk olmadnz mizaç deiikliklerini anne babalarn dikkate almalar gerekir. Geniz akntsn sklkla yuttuklar için bulant kusma olabilir, kötü bir az kokusu da çou zaman mevcuttur diye konutu.

Sk sk sinüzit geçiriyorsanz burun içinde mutlaka anatomik bir problem vardr diyen Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahi Uzman Op.Dr.Bahadr Baykal açklamasn öyle sürdürdü;

Kemik erilii, burun eti büyümesi, polipler sinüzit oluumunu kolaylatrr. Alerjisi olanlar ve sigara tiryakileri de risk altndadr. Tabii bunlarn dnda baka sebepler de olabilir, o zaman spesifik olarak aratrmak gerekebilir kiiyi. Sinüzite di implantlar da neden olabiliyor. Son yllarda di implantlarn yaygnlamasyla beraber di kökenli sinüzite daha sk rastlamaya baladk. Üst çeneye implant taklrken sinüs duvar zedelenebilinir, enfeksiyona meyilli hale gelebilir sinüs boluu, ayet bu durumun farkna varlmazsa kii tekrarlayan sinüzit ataklar geçirebilir.

Aslnda siz kendiniz bile sinüzit tansn koyabilirsiniz. 10 günden fazla süren burun akntnz, ba arnz varsa sinüzit olduunuzu düünebilirsiniz. Ama doru tedavi için mutlaka Kulak Burun Boaz Hastalklar uzmanna gitmeniz gerekir. Burun ve sinüsleri açl endoskoplarla deerlendirmek oldukça mühim. Unutmayn ki, yetersiz tedaviler kronik sinüzite yol açabiliyor, bu durumda cerrahi art oluyor diye konutu.

Tedavi için öncelikle antibiyotik tedavisi uygulandn kaydeden Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahi Uzman Op.Dr.Bahadr Baykal açklamasn öyle sürdürdü; Ayrca burun içindeki ödemi ve aknty azaltacak ilaçlar da verebiliyoruz, burun içindeki akntnn düzenli temizlenmesi önemli. Sigara dumanndan uzak durmak iyileme süresini ksaltr.laç tedavisinden fayda görmeyen ve 12 haftadan uzun süren sinüzit cerrahi müdahaleyi gerektirir. Burun içinde deviasyon, polip ya da konka imesi gibi yapsal sorunlarda ayn seansta mutlaka halledilmelidir.

Genellikle genel anestezi altnda zaman zaman da lokal anestezi ile endoskopik sinüzit ameliyatn yapyoruz. Sinüslerin buruna açlan kanallarn tkayan polipler ve dier yapsal sorunlar düzeltilerek doal genilik salanmaktadr. Balon gibi iirilen bir kateter yardm ile de ameliyat yaplmaktadr. Uygun vakalarda oldukça yüz güldürücüdür. Hastalar genellikle ayn gün taburcu edilmektedir. e dönü süresi 2-7 gün arasnda deiir.Yetersiz tedavinin en önemli komplikasyonu gözle ilgilidir. ltihap göz küresine yaylrsa göz çevresinde ar, kzarklk, ilik oluur, eer bu durum atlanrsa körlüe kadar gidebilir. Acil ameliyat gerekebilir. Menenjit de ölümcül olabilen bir komplikasyondur. Günümüzde en sk görülen kafa içi komplikasyon ise beyin zar altnda iltihap olumasdr.

Ana Sayfaya Git