Epilepsi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, Epilepsi hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberler 27.03.2018 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Epilepsisi Olan Hastalar yilemez, Nöbetleri Ölene Dek Sürer!

YANLI!

Epilepsi hastalarnn % 60 nda nöbetler ilaçla kontrol altna alnr. Baz hastalarn epilepsi türleri ya ile ilikilidir. Delikanllk çanda görülen rolandik epilepsi ilerleyen yllarda kaybolur. Nöbetler çou hastada tedavi ile kontrol altna alnr. Epilepsiye Kar Uluslararas Birlik (ILAE), epileptik bir kii en az 10 yldr nöbet geçirmiyor ve en az be yldr ilaç da kullanmyorsa; iyilemi kabul eder.

Epilepsi ve Nöbet Ayn eydir!

YANLI!

Birbirleri ile oldukça ilikilidirler ama, ayn ey deildirler. Nöbet, normal beyin ilevindeki ksa bozulmadr. Nöbeti olan herkes epileptik olmaz. Diyabetten, üremiye, kanserden yüksek atee dek neredeyse her ey nöbet yapabilir. Epilepsi ise, nöbetlere kar duyarlln artt bir beyin hastaldr.

Epileptik Nöbetler Arl ve Tehlikelidir!

YANLI!

Nöbetler çou kiide arszdr. Nadiren nöbet srasnda ar hissettiini söyleyen hastalar görülebilir. Nöbetlerden kaynaklanan (çarpma, burkulma, ezilme, yanma gibi) ikincil ar nedenleri de olabilir. Nöbetler genel olarak tehlikesizdir.

Nöbet Srasnda Kii Dilini Yutabilir, Bu Da Ölüme Yol Açabilir!

YANLI!

Nöbet srasnda bir kiinin dilini yutmas mümkün deildir. Asla hastann azn açmaya çalmamal, kii yan tarafna yatrlarak azda biriken svlarn solunum yoluna kaçmas önlenmeye çallmaldr.

Epilepsisi Olan Kiilerde Geliimsel Bozukluklar ve Ruhsal Skntlarda Vardr!

YANLI!

Epilepsisi olanlarda otomatikman geliimsel bozukluklar ve ruhsal skntlar olmaz. Genelde epilepsi dnda tamamen normallerdir. Geliimsel kusurlar olanlarn bir ksmnda ise, epilepsi de olabilir. Epileptiklerin bir ksmnda depresyon da görülür. Bazen varsanlar da (hallucination) olabilir.

Epileptikler Araba Sürebilir!

YANLI!

Epileptik hastalarn araba kullanma durumlar, bulunduklar ülkelerin trafik yönetmeliklerine göre düzenlenir. ABD de çou eyalette ilaç tedavisi ile normal olan epileptik hastalar araba kullanabilirken, Türkiyede kesinlikle yasaktr. Tedavi altnda olsun ya da olmasn.

Epileptikler çocuk Douramaz!

YANLI!

Epileptik annelerin bebekleri % 90 dan fazla oranda salkl doar. Ancak salkl bir anne adaynn endieleri gibi, epileptiklerin de düünecek bir sürü eyi vardr. Bir numaral sorun antiepileptik ilaçlardr. Baz antiepileptikler çocua zarar verebileceinden, gebelikte kullanlabilecek güvenli ilaca geçmek gerekir. Yine de unu belirtmeliyiz ki çocukta zararl sonuçlara yol açan sadece bir antiepileptik var.

Epilepsi imi Etkilemez.

YANLI!

Epileptik hastalarn gece vardiyasnda çaltrlmamas gerekir. Sk sk yaplan gece-gündüz mesai deiiklikleri nöbetleri tetikleyebilir.Dolaysyla epilepsi ii etkileyebilir. Yaplan iin tehlikelilii, konsantrayon gereklilii, el kontrol becerileri durumu gibi faktörlerin nöroloji uzman ile birlikte deerlendirilmesi uygun olur. Bu nedenle epileptikler baz meslekler için uygun deildir.

Epilepside Alkol Zararldr!

YANLI!

Tabii ki yüksek miktarda alkol alm hem epileptik ilaç dozlarn deitirir hem de beynin nöbet geçirme eiini düürür. Bu nedenle yüksek alkol alm sakncaldr. Ancak düük dozda alndnda nöbet artna neden olmaz.Ancak yine de bu gibi durumlar nörologla konumak ve onun görüünü uygulamak yerinde olur.

Epilepside Tedavi laç Kan Düzeyi Takipleri le Yaplr!

YANLI!

laç kan düzeyi takipleri, ilacn klinik etkinliini göstermekten uzaktr. Klinik baar, ilaç kan düzeylerine baklarak yaplamaz. Epilepsi tedavisi ampiriktir. laç kan düzeyleri uzman tarafndan hastada zehirlenme üphesi varsa ya da hastann ilac kulland konusunda endieler varsa istenir. Dier kullanmlar tartmaldr.

Ana Sayfaya Git