Epilepsi hastalarına ameliyat müjdesi

Önce ‘garip bir his’ ardından nöbet gelir. Beyin fonksiyonları kısa süreliğine kaybolur. Yere düşer ve tıpkı elektrik akımına kapılmış gibi çırpınmaya başlar. Bir çok hastanın ağzından köpük gelir.

Haberler 13.12.2016 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede yaklak 700 bin epilepsi (sara) hastas bu nöbetlerle hayatn sürdürmeye çalyor. Bu rakama her yl 30 bin civarnda yeni epilepsi hastas ilave oluyor.

laç tedavisinden yant alnamayan ve sk nöbet geçiren epilepsi hastalar, cerrahi müdahaleyle bu rahatszlktan kurtulabildikleri halde ikence çekmeye devam ediyor. çünkü epilepsi cerrahisi, sonuçlar çok iyi olmasna ramen, epilepsi hastalar ve tedavi uygulayan hekimler tarafndan anlalmaz bir ekilde çok az kullanlyor. Hastalar, epilepsi merkezlerine yollanmyor. Oysa uygulanan baarl cerrahi yöntemlerle hastann bir daha nöbet geçirme riski yüzde 90 orannda engellenebiliyor.

Yale Üniversitesi Tp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünde Epilepsi Cerrahisi alannda üst-ihtisas yaptktan sonra 2001 den beri epilepsi cerrahisi grubuyla baarl ameliyatlara imza atan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Ersin Erdoan, ölüme ya da epilepsi nöbetlerine mahkum edilen hastalar için iyi haberler verdi.

Prof. Dr. Ersin Erdoan, hastalar epilepsi nöbetlerinden kurtaran cerrahi yöntem ve yaanan çarpklklar hakknda unlar kaydetti:

LACA DRENçL EPLEPS ÖLÜME SEBEBYET VERR

Epilepsi için hedeflenen tedavi; nöbetleri, yan etki olmadan, mümkün olan en ksa sürede ortadan kaldrmaktr. Bu hedefler genellikle pek karlanmamaktadr. ABDde antiepileptik ilaçlarla yeterli tedaviye ramen nöbetleri devam eden yaklak 1 milyon hasta bulunmaktadr ki bunlar epilepsi hastalarnn yüzde 40n ve epilepsi maliyetinin yüzde 80ini temsil etmektedir. laca dirençli epilepsi, bebeklerde ve küçük çocuklarda geliimsel gecikmeye neden olurken, büyük çocuklarda ve yetikinlerde ciddi sakatlk ve genel nüfusta görülme oranndan 5-10 kat daha fazla ölüme sebebiyet verebilmektedir.

20 YIL GEçTKTEN SONRA GETRYORLAR

Tam teekküllü epilepsi tan ve tedavi merkezlerinin nöbet kontrolünü salad gösterilse de, ilaca dayankl epilepsili kiilerin yüzde 1den az bu merkezlere sevk edilmektedir. Bu kiiler genellikle epilepsi balangcndan ortalama 20 yldan fazla zaman geçtikten sonra gelmektedirler. Bunun olas bir nedeni, tüm bu epilepsi merkezlerinin her gelene ameliyat yapt yanlgsdr. Tam teekküllü epilepsi merkezleri; nörologlar, klinik nörofizyologlar, beyin cerrahlar, nöroradyologlar, psikologlar, psikiyatrlar, sosyal hizmet uzmanlar ve danmanlardan olumaktadr. Burada yaplan aratrmalar; baz hastalarn epilepsiye bal olmayan nöbetleri olduunu ve deiik tedavilerle tedavi edilebileceini ya da uygun ilaç ile tedavi edilebilecek epilepsi sendromlarnn yanl tehis edildiini ve yanl ilaç veya yanl doz ile tedavi edilmeye çalldn göstermitir. Bu merkezlerde hastalara cerrahiye ek olarak çeitli alternatif tedavi yaklamlar sunulmaktadr ve nöbet geçirmeye devam eden hastalar için tam teekküllü epilepsi merkezleri, deneyimli danmanlara sahiptir.

HASTALAR EPLEPS MERKEZLERNE YOLLANMIYOR

Epilepsi cerrahisi sonuçlar çok iyi olmasna ramen, epilepsi hastalar ve tedavi uygulayan hekimler tarafndan anlalmaz bir ekilde çok az kullanlmaktadr. Genellikle, mükemmel cerrahi adaylar genel nörologlar tarafndan sklkla epilepsi merkezlerine yollanmamaktadr. Fakat ilaca dirençli epilepsili daha fazla hasta tam teekküllü epilepsi merkezlerine gönderilirse, epilepsi uzmanlar tarafndan daha fazla cerrahi aday belirlenebilecektir. laca dirençli epilepsili hastalar, ki bunlar ikili uygun antiepileptik ilaçlarn denemesine ramen baarsz olarak tanmlanan nöbetleri devam eden tüm hastalardr. Bu hastalarn tam teekküllü epilepsi merkezine zamannda gönderilmesi gerekmektedir. Erken sevk, geri döndürülemez psikolojik ve sosyal problemlerden, bir ömür boyu sakatlktan ve erken ölümden kaçnmak için en iyi imkan salar.

Ana Sayfaya Git