Ergenlik dönemindeki çocuğunuzla iletişim kurarken dikkat!

Ergenlik dönemi, psikolojik, zihinsel, sosyal ve fizyolojik açıdan bir gelişim sürecidir. Ergenlik, kızlarda 11-12, erkeklerde ise 12-14 yaş aralıklarında başlar ve ortalama 24 yaşına kadar sürer. Bu dönemde çocuğun kendini algılayışı değişmeye başlar. Kimlik arayışı içine girerler. Ergenlerin ihtiyaçları ve ilgi alanları değişir ve anne-babaları tarafından ne tam yetişkin ne de çocuk olarak görülürler. Bütün yaşanan gelişimler gençlerde, çatışmalara, duygusal dengesizliklere ve istenmeyen davranışlarına yol açar. Uzman Psikolog Karin Natan ergenlik dönemindeki gençlerin ailelerine önemli uyarılarda bulundu.

Haberler 08.07.2018 - 12:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ergenler bamsz olmak istediklerinden otoriteye kar direnirler ve bana buyruk davranmaya çalrlar. Bamszla gereksinim duyan gençler, aileleri tarafndan anlalmadklarn düünüp, arkadalaryla daha çok vakit geçirmek isterler. Ailelerinden uzaklarlar. Bu dönemde arkadalar tarafndan beenilmeleri ve kabul görebilmeleri, çok büyük önem kazanr. Bir gruba ait olma ihtiyac yaanr. Sosyal gelime için ergenin akranlar ile beraber olmasna ihtiyac vardr. Bu dönemde annenin-babann ve dier yetikinlerin dünya görüleri reddedilir. Arkada çevresinin deerleri ve dünya görüü genç için önem kazanr. Ergenin arkada ilikileri, anne-babas ile kuraca ilikilerden farkllar.

Anne-babalar da çocuklarnn ergenlik dönemine uyum göstermekte zorlanrlar. Nasl davranacaklarn bilemediklerinden, onlara çocuk gibi davranmaya devam ederler. Genellikle aileleri tarafndan yarglama ve eletirme tepkileri ile karlarlar, kendilerini anlalmam, deersiz, hakszla uram, çaresiz hissederler. Bunun sonucunda iletiimi keser ya da öfkeyle karlk verebilirler.

ERGENLERLE LETM KURMANIN YOLLARI

Ergenlik döneminde, çocuunuzla iletiim kurma tarznzda belirli deiikler yapmanz gerekir. çocuunuzun artk bir birey olma yolunda ilerlediini, isteklerinde ve ihtiyaçlarnda deiimler olduunu kabullenmelisiniz. Yaanan deiimler srasnda çocuunuzla çatmak yerine, onun yannda olabilmek çok önemlidir. Ailelerin çou çocuumuz bizimle hiçbir eyi paylamyor, gizliyor derler. Gençlerin çou da aileme anlattm zaman beni dinlemiyorlar, ne söylesem hemen tepki veriyor kzyor ya da nasihat ediyor, beni anlamyorlar ben de hiçbir eyi anlatmyorum diyor. yi bir dinleyici olabilmek; iyi bir iletiim için çok önemlidir.

ERGEN KIZLARDA DKKAT EDLMES GEREN KONULAR NELERDR?

Kzlar, genellikle ilk adet görmeye baladklarnda panik, suçluluk ve korku duygular yaarlar. Bu dönemin doal bir süreç olduunu annelerinden duymaya ihtiyaçlar vardr. Anneleriyle iyi iletiim salanamazsa, arkadalar tarafndan yanl bilgi edinebilirler.

Bu nedenle adet dönemi ve cinsellikle ilgili bilgilendirmelerin anneleri tarafndan korkutulmadan, açklayc bir biçimde yaplmas cinsel geliimine fayda salar ve size olan güvenin salamlamasna yardmc olur.

Makyaj yapmak, süslenmek, abartl kyafetler giymek isterler. Kzlarn seçimlerini ve isteklerini eletirmek, yasaklamak yerine onlara seçenek sunmaya çaln. Gence, model olmaya çaln. çocuksu kyafetler almak yerine, onun seçim yapmasna izin verin.

ERGEN ERKEKLERDE DKKAT EDLMES GEREKEN KONULAR NELERDR?

Erkeklerde görülen fiziksel deiimlerin nedenleri babalar tarafndan açklanmaldr. Gençler aileden bilgi edinemedii takdirde, arkadalarndan veya internetten yalan yanl bilgiler edinebilirler. Tüylenme, mastürbasyon, cinsel dürtülerin artmas gibi konularda aileden alnan bilgiler çok önemlidir. Aileler ergenlere cinsellikle ilgili bilgi verirken mastürbasyon ihtiyacn veya cinsel dürtü uyanlarn ayp, günah olarak yorumlamamalar gerekir. Bu ihtiyaçlarn fiziksel geliimin bir parças olduunu anlatmalar gerekir.

ALELERE KISA ÖNERLER:

-- letiim becerilerini kullann,

-- Özgürlük alan sunun,

-- Kontrol ve takip etmek yerine, iletiim kurun,

-- Ar korumac ve baskc olmayn,

-- Koulsuz sevildiklerini hissettirin,

-- Anlayl ve sabrl olun.

nlar oldukça düüktür dedi.

Ana Sayfaya Git