Erişkinlerde dikkat eksikliğine dikkat

Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, odaklanma sorunu olmayan erişkinler için sıra dışı bir durum olmadıkça hayatın genellikle belirli bir denge içinde olduğunu belirterek, “Bunun yanında eğer kendinizi sürekli geç kalan, dağınık, unutkan ve sorumlulukların altından kalkamaz bir halde buluyorsanız sizde de Dikkat Eksikliği Bozukluğu ya da Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) bulunması olasıdır” dedi.

Haberler 25.02.2018 - 12:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, çocukluk çanda balayan DEHB erikinlikte belli ölçüde gerilediinden ve belirtileri baz kiilerde azalma gösterdiinden dolay erikinlerde sklkla görmezden gelindiini ya da fark edilmediini anlatarak, Oysa her 25 erikinden birinde DEHB rahatszl bulunur. Oldukça çeitli ve geni belirtileri ilikilerden kariyer alanna dek her alanda kiinin yaamn engelleyebilmektedir. DEHB olan bireyler dikkat ve odaklanma sorunu yaadklar için zeka ve hafzalarn yani zihinsel kapasitelerini yeterince iyi bir ekilde kullanamazlar. nsanlar odaklanmay genellikle basit biçimde ve bir irade meselesi olarak düünür. Oysa odaklanma bir kamerann sabit bir nesneye odaklanmasndan çok farkl olan bir zihinsel süreçtir. Bütün zihinsel süreçler gibi karmak nörobiyolojik bir alt yaps vardr ve çou kez irademiz dnda gerçekleir. DEHB olan erikinler ite bu dikkat ve odaklanma süreçlerinde dier kiilere oranla daha çok sknt yaarlar diye konutu.

Dikkat eksikliinin nedenleri?

Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, DEHBnin erikinlerde sk gözlenen 3 ana belirti kümesi bulunduunu belirterek açklamasn öyle sürdürdü:

Odaklanma ve Dikkati Sürdürme Zorlu

Dikkat gerektiren ilerde odaklanamamaktan dolay güçlük çekme, Ayrntlara dikkat etmede zorluk ve dikkatsizce sk sk hata yapma, Uzun zihinsel çaba gerektiren ilerden kaçnma, holanmama, erteleme, Projeleri balatamama ya da sürekli erteleme, Dikkatin kolayca baka yöne kaymas, Sk sk hayallere ya da baka bir yere dalma, Birisiyle yüz yüze konuurken dinlemede güçlük, leri veya etkinlikleri organize etme ve düzenlemede zorlanma, Unutkanlk ve Eyalar sk sk kaybetme ya da unutma.

Dürtüsellik ve Hiperaktivite;

Sorulan soru tamamlanmadan yant verme, Sk sk söz kesme, Bakalarnn iine fazlaca karma, Srasn beklemekte zorluk çekme, Sürekli kpr kpr olma, Uzun süre sabit yerde duramama, huzursuzluk, Bo zaman faaliyetlerini sakin ve sessizce yapamama, Sonuçlar düünmeden hareket etme. Bu ana belirtilerin yan sra DEHB olan erikinler duygularn düzenlemekte zorlanma yaarlar. Engellenmilik hissi ile baa çkamama ve çabuk sinirlenme bu kiilerde sk görülür. Motive olmakta zorlanrlar ve sklkla daha iyisini yapabilecekleri duygusu ile yaarlar. Benlik saygs düüklüü nedeniyle (özellikle eletiriye kar) tahammülsüzlük yaarlar. Bu kiilerde hem odaklanma sorunlar hem de duygusal güçlükler nedeniyle oyun ve internet bamll sk gözlenir. Ayrca kayg bozukluklar, depresyon, alkol madde kullanmaya eilim de vardr. Tpk çocuklarda olduu gibi erikinlerde de saptanmas ve yol açt sorunlarn, elik eden rahatszlklarn belirlenmesi oldukça önemlidir. Zaman yönetimi ve organizasyonu, kendi zihinsel çalma biçiminin farknda olup buna göre tedbirler alma, dikkat gelitirici egzersizler, önceliklerini sraya koyma ve bunlar sk sk gözden geçirme DEHB olanlarda oldukça önemlidir. Günümüzde DEHB olan kiiler bu ilevlerin birlikte çalld destekleyici psikoterapiden ve ilaç tedavisinden oldukça fayda görmektedirler.

Ana Sayfaya Git