Erkeğe biçilen roller bireyleşmesinin önüne geçiyor!

Toplumda kendisine biçilen rolden dolayı bir erkeğin nazik olması, duygularını ifade etmesi, hatta ağlaması kadınsı olmakla suçlanmasına, dışlanmasına ve bireyleşememesine sebep oluyor. Çocukların yetiştirilmesi sürecinde halen ‘sen erkek oldun artık ağlamaman gerek’ gibi yanlış söylemlerin kullanıldığını belirten uzmanlar, toplumsal rol eşitliklerinin gerektiği gibi izah edilemediğine dikkat çekiyor.

Haberler 29.07.2021 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Aziz Görkem çetin, erkek çocuklarn yetitirilmesinde yaplan hatalara deinerek toksik erkeklik kavramna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

TOKSK ERKEKLK GB KAVRAMLAR ÖNYARGIYA YOL AçABLYOR

Son günlerde kullanlan, kendisine biçilen role bürünmeye çalan erkein hem duygularn bastrmas hem de her ne pahasna olursa olsun üstünlük ve iktidarn kantlamaya çalmasyla birlikte dönütüü durum olarak açklanan toksik erkeklik kavramna deinen Aziz Görkem çetin, toksik erkeklik gibi kavramlar kullanmann insann önyarglarn besleyebildiini ve bu kavramn erkeklere kartlk olarak anlalabildiini kaydetti.

BREYLEEMEM ERKEK SORUNU DAHA Y TANIMLIYOR

Toksik erkeklik yerine bireyleememi erkeklik demenin daha uygun olduunu belirten Aziz Görkem çetin, unlar söyledi:

Bu tarz kavramlar kiilerin ifade edilen hususa önyargl bakmasna yol açabiliyor ve asl izah edilmek istenen nokta gözden kaçrlm oluyor. Yanl öretileri ve hatal ilenmi kültürel kodlar anlamadan ya da çözüme yönelmeden isim takp geçmek gibi geliyor. O yüzden bu kavram bireyleememi erkeklik diyerek açklamak daha doru olacaktr. çünkü agresif temal kavramlar olayn anlamn gölgede brakyor. Kii, bunu bir sorun olarak görmeyip erkek dümanl yaplyor diyerek yanl giden sürecin farknda olamyor. Toplumun kendisinden beklenenleri yapmaya eilim gösterip benliine dair duygular bastran, kendisini toplumda güçlü ve iyi göstermeyi hedefleyen bireylememi kiiler olarak bu kavram açklanabilir.

NAZK VE DUYGULARINI FADE EDEN ERKEK DILANABLYOR

Toplumumuzda maalesef kadn ve erkee biçilmi rollerin olduunu vurgulayan Aziz Görkem çetin, Toplumsal ilikilerde erkee toplumlar aras, kadna ise toplum içi ilikiler dayatldn söyleyebiliriz. Toplumlar aras ilikilerde erkee kalan pay güçlü olmak ve ezilmemek gibi unsurlar oluyor. Aslnda bu da iddet ve savaa dair davran örüntülerini temsil ediyor. Toplumumuzda bir erkein nazik olmas, duygularn ifade etmesi hatta alamas kadns olmakla suçlanp, dlanmasna sebep olabiliyor. Gücü ve erkeklii korumann yolu iddetmi, duygusal olmamakm gibi görünüyor. Bu ksr durumda ancak bireylemi bir kiinin ayrabileceini söyleyebiliriz. Saygy kendi potansiyeli üzerinden salayamayan bireyler, toplumun onlara biçtii role bürünmeye çalarak hem duygularn bastryor hem de gücünü kantlamaya çalyorlar. Bu durumda salksz ve arada kalm, kendini gerçekten var edemeyen bir yaam ortaya çkyor. dedi.

çocuklara toplumsal cinsiyet eitlii öretilmeli

Bu kavrama yol açan noktann erkeklik kavram olduunu ifade eden Aziz Görkem çetin, Toplum erkeklik kavramn duygularn ifade etmeyen, sert, güçlü olarak tanmlyor. Eer bu tanma uyulmazsa kadns olmakla suçlanyor. çocuklarmz yetitirirken bile sen erkek oldun artk alamaman gerek tarznda söylemler hala ifade ediliyor. çocua toplumsal rollerin eitlii izah edilmiyor. Yaplan aratrmalar, toksik erkeklik normlar üzerindeki en önemli etkenlerden birinin arkada çevresiyle kurulan ilikilerin olduunu ifade ediyor. Bu nedenle toplumsal etkinin büyük bir pay olduunu söyleyebiliriz. Ailenin burada en önemli rolü, çocuunun toplum ile ilikisini kurarken toplumsal cinsiyet eitliini vurgulayarak gücü birini ezmek için deil de kontrol ederek birini korumak için kullanabilmesini izah etmektir. diye konutu.

Ebeveynlerin yaklam çok önemli

Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem çetin, Aileler ve belki de özellikle anneler, erkek çocuklarnn yardm etmelerini engelliyor ve kz evlatlarnn yardm etmesi ise zaten olmas gereken bir durummu gibi yaklamlarda bulunuyorlar. dedi ve sözlerini öyle tamamlad:

Babalar sen kzsn eve bu saatte gelemezsin, böyle davranamazsn diyerek çocuklarna toplumsal cinsiyetin eitsizliinin ne kadar doal ve olmas gereken bir durum olduunu öretiyorlar. Oysa çocuklar romantik iliki ve öteki ile kurduklar ilikilerini aileyi referans alarak ekillendiriyorlar. O nedenle aileler; ister kz ister erkek olsun tüm çocuklarn kendi ayaklar üzerinde durabilen, duygularn ve düüncelerini ifade eden, sorumluluk alan, saygl bireyler olarak yetimeleri gerektiini fark etmeliler.

Ana Sayfaya Git