Erkek çocuklarda 'inmemiş testis' sorunu

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, erkek çocuklarda görülen 'inmemiş testis' sorununun ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Haberler 15.08.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Mithat Günaydn, erkek çocuklarda görülen inmemi testis durumu hakknda bilgi verdi. Dr. Günaydn, ntrauterin dönemde, testis çocuun karnnn içindedir, doumdan önce, inguinal (kask) kanaldan geçerek skrotuma (torbaya) iner. Bu ini gerçeklemezse inmemi testis denilen durum olutur. Bu da ciddi bir salk sorunudur dedi.

nmemi testis sonuçlarnn son derece önemli olduunu ifade eden Doç. Dr. Günaydn, Kask kanal veya karn bölgesindeki s, skrotum yani torbadaki sdan 1,5-2 derece daha fazladr. Bu nedenle sya maruz kalan testis dokusunda bozulma meydana gelir. Nasl ki tavuk yumurtas scakta kalnca bir süre sonra bozuluyor, burada da ayn durum söz konusu. Bozulan testis dokusu sperm yapma yeteneini zaman içinde kaybeder. Sonuçta sperm says, kalitesi etkileniyor ve testis sya ne kadar maruz kalrsa infertilite yani çocuk sahibi olamama (ksrlk) riski artyor. kinci sonuç, bu testisten erikin yalara gelindiinde testis kanseri çkma olasl normale göre büyük oranda artmaktadr. Tek tarafl inmemi testisin tedavisi, kesinlikle cerrahi müdahaledir. Tek tarafl inmemi testis tedavisinde hormon tedavisinin yeri yoktur. çift tarafl inmemi testislerde hormon tedavisi denenebilir diye konutu.

Hastaln tedavi süreci hakknda da bilgi veren Dr. Günaydn, unlar söyledi:

Ameliyat ya 6 aydan sonradr ancak 1 yandan sonraya da braklmamaldr. Testis kask kanalnda ne kadar uzun sure snn etkisinde kalrsa zarar görme oran artmaktadr. çocukta, inmemi testis ameliyatnn önüne geçecek baka bir hastalk yoksa anestezi almasn geciktirecek üst solunum yolu enfeksiyonu, kanszlk gibi sorunlar yoksa en ksa sürede opere edilmelidir. 5-6 saat açlk sonras yaklak yarm saat ya da 1 saatlik bir ameliyatla testis indirilebilir. Günü birlik ameliyatlardandr. Testis muayenede ele gelmiyorsa, öncelikle karn ve skrotal bölge ultrasonu yaptrmak gerekir. Sonuçta testis ele gelmiyorsa ya karn içindedir ya da ele gelmeyecek ve ultrasonda da tespit edilemeyecek kadar küçülmütür. Ele gelmeyen testiste mutlaka laparokopik olarak (kapal yöntem) inmemi testis aratrlmaldr. Zaman zaman inen ve zaman zaman da yukar kaçan testis için de tedavi yöntemleri var. Bu duruma utangaç (retraktil) testis denilmektedir. Karar verilmesi zor durumdur. Testisin skrotumda ne kadar süre ile kald, ne kadar süre ile yukar kaçt takip edilmelidir. Özellikle, çocuk gece uyurken alt açlp baklmal, gündüz baklmal, sonuçta 24 saatin yardan fazlasnda skrotuma inen bir testisle kar karya kaldmzda ameliyat edilmesine gerek olmad düünülür. Ya da kask kanalndan deilde skrotum üzerinden yaplan bir kesi ile testisi tespit etmek yeterli olacaktr.

Ana Sayfaya Git