Erkek kısırlığına çözüm!

Evli çiftlerin yaklaşık beşte biri istemelerine rağmen çocuk sahibi olamadıkları için doktora başvuruyor. İnfertilite yani kısırlık problemine her iki cinsiyette de eşit oranda rastlanıyor ve tedaviler kişiye özel olarak planlanıyor. Örneğin çevresel koşulların da bozulmasıyla önemi giderek artan erkek infertilitesinde günümüzde modern yöntemler öne çıkıyor hatta sperm olmaması durumunda bile kök sperm hücreleriyle çocuk sahibi olmak mümkün olabiliyor.

Haberler 30.04.2021 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAA

DYARBAKIR-Üroloji Uzman Op. Dr. Yusuf lker çömez, erkeklerde görülen infertilite ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

lk atlacak adm sperm tetkiki yaptrmak

çiftler bir yln sonunda doum kontrol yöntemi kullanmadklar halde çocuk sahibi olamyorlarsa kadnlarn bir jinekoloji uzmanna, erkeklerin de bir üroloji uzmanna bavurmas önem tamaktadr. nfertilite her iki cinsiyette de eit oranda görülür. Ancak bazen her ikisinin de ortak olarak etkilendii durumlar olabilmektedir. Bu nedenle yardmc üreme teknikleri yönünden çiftlerin birlikte ele alnmas gereklilii ortaya çkmaktadr. Erkekler için ilk olarak en basit olan sperm tetkiki yaplr. Hiç sperm çkmad veya çok az olduu durumlarda öncelikle bu durumun çözülmesi gerekir. Eer sperm says ve kalitesi normal ise kadn, jinekoloji uzman tarafndan deerlendirilir.

Doru beslenmeyle giderilebiliyor

Erkeklerde ksrln en sk görülen nedenlerinden biri Varikosel denilen damar genilemeleridir. Ancak her üç hastann birinde iyi yaplan bir varikosel ameliyat sonras gebelik elde edilmesi mümkün olmaktadr. Varikosel dndaki erkek ksrl nedenleri ise; hormonal bozukluklar, iltihabi bozukluklar, oksidatif stres denilen sperm DNA bozulmas ile sonuçlanan etkenlerdir. Bunlar, güncel testler ile artk rahatlkla tan konulabilecek problemlerdir. Hava kirlilii ve elektromanyetik dalgalarn bu hasarlar tetikleyebilecei düünülür. Sperm normal olsa bile DNA hasar nedeniyle gebelik elde edilemeyebilir. Ancak bu sorunlar ilaçlar ve beslenme ile tedavi edilebilir.

TESE yöntemiyle azospermiye çözüm

Menide hiç sperm olmamas durumuna azospermi ad verilmektedir. Baz kiilerde doutan sperm olmayabilir. Erken yata erkek çocuklarnda testislerin 6 aya kadar yerine inmemesi ya da geç inmesinden kaynaklanan sperm bozukluklaryla da karlalabilir. Hiç sperm çkmamas ve spermin sonradan bozulmas durumlar da tedavi edilebilir. Bazen kanal tkankl ya da hormonal bozukluklar nedeniyle azospermi olabilir. Bu tabloda da hasta baaryla tedavi edilebilir. Bunlar dnda ise tüp bebek yöntemleri ile çocuk sahibi olmak mümkün olabilir. Testis içindeki canl spermler, TESE denilen yöntemle, ameliyat mikroskobu altnda görülen uygun alandan alnarak çocuk sahibi olunabilir.

Sperm hücresi yoksa bile çocuk sahibi olunabilir

Testislerden alnan dokularda sperm olmayan ancak kök sperm hücresinin bulunduu vakalarda da hastalarn çocuk sahibi olma potansiyelleri vardr. Son yllarda gelien teknoloji sayesinde bu hücrelerin geliimlerinin hangi aamada durduuna göre, uygun tedavi yöntemi ile tüp bebek yaplmas mümkündür. Vücudun dier bölgelerindeki kök hücrelerden de sperm elde etme çalmalar deneysel olarak devam etmektedir. Ancak henüz insanlar için onaylanm olan çalma bulunmamaktadr.

çiftlerin bebek sahibi olmaya çaltklar dönemde; vakit kaybetmeden uzman yardm almalar, umutsuzlua kaplmayp sabrl olmalar ve tedavi planlamasna harfiyen uymalar önemlidir.

Bebek sahibi olmak isteyen erkeklere 7 öneri

Sigaradan uzak durun.

Obezite hastalnz varsa profesyonel yardm alarak kilo verin.

Stresten uzak durmaya çaln. Eer baaramadnz düünüyorsanz uzman yardm almaktan çekinmeyin.

Akdeniz tipi beslenme tarzn benimseyin

Antioksidan yönünden zengin ve taze gdalar tüketin.

Fast food tüketmeyin, ilenmi ve hazr gdalardan uzak durun. Bu tür besinler erkeklerde hormon dengeleriyle oynadndan ksrlk riskinin artmasna yol açmaktadr.

Keçiboynuzu ve portakal suyu gibi vücuttan toksinleri uzaklatrabilen besinleri tercih edin.

Ana Sayfaya Git