Erkek kısırlığının bir sebebi daha ortaya çıktı!

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, “Bu genden ayrıştırılmış embriyolar geliştirilirse; erkek kısırlığındaki bir bölüm önlenmiş olur ve diğer genetik hastalıkların önlenmesine ciddi katkı sağlar” diyor.

Haberler 10.06.2017 - 15:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinde yaplan bir aratrmada erkek ksrlndan sorumlu bir gen kefedildi ve potansiyel olarak yeni tedavilerin de önü açld.

anghaydaki Biyokimya ve Hücre Biyolojisi Enstitüsünden bilim insanlar, insan Piwi geninde oluabilecek mutasyonlarn spermlerin geliimini engellediini ve bunun da ksrla sebep olabileceini kefetti.

GEN MUTASYONU KISIR YAPIYOR

çinde 50 milyondan fazla infertil çift olduundan bahseden aratrmaclar, Tüm çinli erkeklerin yaklak yüzde 1inde ve infertil erkeklerin yüzde 10-20si azosperminin varlndan söz ediyor ve baz vakalarda bu duruma Piwi gen mutasyonlarnn neden olduunu belirtiyor. Bu aratrmalar 2011 ylnda balad. Aratrmaclar, nedeni belirlenemeyen azospermi hastalarndan 413 erkein DNAsn inceledi ve sonuçta mutant Piwi genleri olan üç hasta bulundu.

KADINLARIN DOURGANLIINI ETKLEMYOR

Piwi geninin kodlad proteinlerin, fare ve balk gibi hayvanlarda sperm ve yumurta üretimi için gerekli olduu biliniyor. Piwi genindeki mutasyonlar kadnlarn dourganln etkilemiyor. Fakat mutasyon görülen kadnlarn çocuklarna bu mutasyonu aktarma olasl yüzde 50! Bu da potansiyel olarak bu kadnlarn erkek çocuklarnn infertil (ksr) olmasna sebep olabiliyor.

Aratrmalar süresince, bilim insanlar infertilite için olas bir tedavi ekli gelitirdi. Belirli bir peptid-amino asitlerden oluan bir kombinasyon, insan Piwi mutasyonlarndan etkilenen spermi kurtarabiliyor. Bu peptid, mutasyonu olan farelere verildikten sonra spermlerin hareketlendii görülmütür. Fakat bu tedavi ekli henüz insanlar üzerinde uygulanabilir bir durumda deil.

OP. DR. SEVAL TADEMR: BR NEDEN DAHA ÖRENM OLDUK

Türkiyeden de bu konuda görü veren Ferti-Jin Kadn Sal ve Yardmc Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü, Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, Bu tespit daha önce bilinemeyen erkek infertilitesinin nedenlerinden birini ortaya koyuyor. Fakat klinik uygulamaya girmesi biraz zaman alacaktr. Yine de erkek infertilitesinin genetik çalmalar ve erken tedavi açsndan etkili olacaktr diyor.

GENETK HASTALIKLARIN ÖNLENMESNE CDD KATKI SALAR

Ferti-Jin Kadn Sal ve Yardmc Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü, Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, çinde yaplan bu aratrma erkek infertilitesinde genetik faktörlerin önemli etkilerinin olduunu gösteriyor. Son zamanlarda genetik biliminde hzla gelimeler oluyor. Tüp bebekte bundan önemli oranda faydalanlmaktadr. Günümüzde genetik olarak salkl bireylerin dünyaya getirilmesi hedefleniyor. Bulunan bu genin, erkek infertilitesinde etkisi olduu aratrlmtr. Bu genden ayrtrlm embriyolar gelitirilirse; erkek ksrlndaki bir bölüm önlenmi olur ve dier genetik hastalklarn önlenmesine ciddi katk salar dedi.

Ana Sayfaya Git