Erkek menopoza girer mi?

Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş, "Her 100 kadından birinin yaşadığı erken menopozun seyrini yavaşlatmak ve menopozun etkilerini minimize etmek mümkün." ifadelerini kullandı.

Haberler 19.10.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Aye Parlakgümü, her kz bebek dünyaya geldiinde menopoz yann yumurta saysna göre genetik olarak belli olduunu belirtti. Bunun dnda baz faktörlerin menopoz yan deitirebildiinin altn çizen Parlakgümü, Her 100 kadndan birinin yaad erken menopozun seyrini yavalatmak ve menopozun etkilerini minimize etmek mümkün. ifadelerini kulland.

Kadnlarda 12 ay boyunca menstrüel kanama olmadnda menopoz tansnn kesinletiini bildiren Parlakgümü, menopozun bir hastalk ya da yallk belirtisi deil, sadece kadnn üreme çann bittiini iaret eden doal bir süreç olduunu aktard.

Parlakgümü, yala birlikte yumurta saysnn giderek azaldn belirterek, Yumurtalar belli bir saynn altna indii zaman adetler seyrekleir ve yumurtalar tükenince de adet kesilir. Yaplan aratrmalarda dünya genelinde ortalama menopoz ya 51 iken, ülkemizde ortalama menopoz yann 47- 49 ya aralnda olduu bildiriliyor. Bunun dnda bir de erken menopoz riskiyle kar karya kalan bir hasta grubu daha var. Hastalarn yüzde 1inde 40 yandan önce menopoz görülüyor. Aslnda menopoz ya genetik olarak bellidir. Her kz bebek dünyaya geldiinde sahip olduu yumurtalk says menopoz yan belirler. Buna karn erken menopozu sigara tetikleyerek menopoz yan deitirebiliyor. ifadelerini kulland.

SALIKLI BESLENMEK VE SPOR YAPMAK GEREKR

Prof. Dr. Aye Parlakgümü, menopozun tan ve tedavisinde vakit kaybetmemenin önemine olduunu belirterek, Menopozun ilk belirtilerin görüldüü, adet kanamalarnn düzensizletii premenopoz döneminde hormon düzeyi ve rahmin genel durumunu bilmek sürecin gidiatn olumlu yönde etkileyecektir. deerlendirmesinde bulundu.

Menopoz sürecinin salkl geçmesi için önerilerde bulunan Parlakgümü, unlar kaydetti:

Salkl beslenmek ve spor yapmak gerekir. Menopoz döneminde kilo almaya bir yatknlk oluabilecei için hastalar beslenmelerine dikkat etmeli, yarm yal süt-yourdu bol tüketmeli, düzenli olarak egzersiz yapmaldrlar. Bol posa içeren sebzeler özellikle yeil yaprakl olanlar tüketilmeli, sv almna özellikle dikkat edilmelidir. Vajinal kuruluk ve ilikide ar eer hastay rahatsz edecek boyutta ise vajinal veya ksa süreli azdan hormon tedavisi ile verilebilir. Ate basmalar younsa ksa süreli hormon içeren tedaviler veya hormon almak istemeyen hastalara bitkisel östrojenler önerilir. Sinirlilik, depresyon gibi belirtiler anti-depresanlarla, kemik erimesi ise kalsiyum, D vitamini ve kemik koruyucu ilaçlarla tedavi edilebilir.

KAYETLER 2 YIL DEVAM EDEBL

Menopoza giri dönemindeki ikayetlerin geçici olduunu belirten Parlakgümü, menopoz belirtilerini öyle sralad:

Menopoza giren baz kadnlarda adetler birdenbire kesilirken, bazlarnda önce seyrekleir ve sonra kesilir. Menopoza giri döneminde zaman zaman ate basmalar, terleme, çarpnt, uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve depresyon belirtileri olabilir. Bu ikyetler geçicidir. Ancak birkaç yla kadar uzayabilir. Menopoz döneminde kadnlk hormonu olan östrojenin çekilmesine bal olarak ciltte kuruluk, kemiklerde erime, vajinal kuruluk, iliki esnasnda ar, cinsel isteksizlik oluabilir.

Parlakgümü, menopoza geçi döneminde adet düzensizlii, ate basmalarnn görüldüünü ve bu ikayetlerin yaklak 2 yl sürebileceini bildirdi.

Baz hastalarda bu ikayetlerin daha uzun sürebildiinin altn çizen Parlakgümü, bu ikayetlerin menopoza geçi döneminde görüldüünü, menopoza girildikten sonra adetlerin kalc olarak kesildiini aktard.

Parlakgümü, menopoz döneminde hastalarn kontrollerini aksatmamalar uyarsnda bulunarak, Hastalarn, 1 ila 2 ylda bir rutin mamografi kontrolleri, 3-4 ylda bir kemik younluu ölçümleri, 2-3 ylda bir smear kontrolleri ve yllk gaitada gizli kan testi yaptrmalar gerekmektedir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git