Erkekler daha çok horluyor

Horlama, horlayan kişiden daha çok o kişiyle birlikte uyuyan veya yakında bulunanları rahatsız ediyor.

Haberler 21.04.2017 - 08:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Horlamay oluturan darln üst solunum yollarnda burun, geniz, dil kökü, bademcikler ve yutak çevresindeki daralmayla ilikili olduuna deinen Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Kazkayas Havann geçtii alan daraldkça doal olarak horlama da iddetlenecektir. Özellikle uykuda srtüstü pozisyonda yatarken kaslarn iyice gevemesiyle yumuak damak, küçük dil ve dilin de arkaya kaymas sonucu horlama daha belirgin hale gelir. Kadnlarn yüzde 10 ile erkeklerin yüzde 30unda horlama görülüyor. Kadnlarn kas yaplarndaki farkllk nedeniyle horlama daha az izleniyor ancak menopoz sonrasnda kadnlarn da horlama oranlarnda artma oluyor eklinde konutu.

Okyanus suyu ile burun temizlii yaplabilir

Uykuda solunum düzensizliklerine neden olmayan horlamann baz önlemlerle hafifletilebileceini aktaran Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Kazkayas Öncelikle sigarann braklmas ve kilo vermek arttr. Okyanus sular iyi burun temizlii yaparak burnu açmak kaliteli bir uykunun olmazsa olmazdr. Gece yataa gitmeden en az iki saat önceden yemeyi brakmak, akam yemekleri sonras abur cubur attrmalara son vermek ve uyku saatlerinden önce alkollü içki almamak bu tedbirlerden bazlar olabilir. Yüksek yastkla yatmak ya da yatak ban yükseltmek ve uykuda srtüstü pozisyona dönememek için pijamann srt ksmna tenis topu büyüklüünde bir top balamak oldukça ie yarar önlemlerden. Bu palyatif önlemlerin yetersiz kald durumlarda Kulak Burun Boaz muayenesi sonrasnda hastalarmz uyku laboratuvarnda bir gece uyutulurlar ve ileri tan bu ekilde konur dedi.

Uyku apnesi ölümcül olabilir

Uyku apnesinin uykuda 10 saniyeden fazla süren nefes durmas sonucunda ölüme kadar uzanabilecek risk tayan bir hastalk olduunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kazkayas Burada horlamaya sebep olan faktörler çok ileri derecede hastay rahatsz ederler. Boyunun ksa ve kaln olmas bu durumu daha da komplike hale getirir. Hastalarda horlama, sabahlar yorgun kalkma, uykuyu alamama, gündüz uyuklama hali, uykuya temayül, ba ars, çarpnt, ritim bozukluklar ve hipertansiyon ikayetleri görülebilir açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git