Erkeklerde görülen kanserlerin 5 düşmanı

Ürolojik kanserler geniş bir alanı içine alıyor. Tüm kanserlerde olduğu gibi ürolojik kanserlerde de erken tanı hayati öneme sahip.

Haberler 05.04.2017 - 08:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji Uzman Prof. Dr. Cemil Uygur ve Dr. Tolga Muharrem Okutucu Kendi kendine muayene erken tanda büyük önem tayor. Özellikle testislerdeki ilik ve sertlikleri ciddiye almak ve bir üroloji uzmanna bavurmak gerekiyor. drarda arsz kanama olmasnn, mesane ve ürotelyal kanserler açsndan uyarc bir iaret olabilecei unutulmamal. 40 ya itibariyle ise prostat kanseri riski artt için, ylda bir kez üroloji kontrolü yaptrlmal açklamasnda bulundu.

Güncel rakamlara göre prostat kanseri gelimi ülkelerde erkeklerde en sk görülen kanser türüyken, Türkiyede ise prostat kanseri erkeklerde en sk görülen ikinci kanser türü. Mesane kanserinin dünya genelinde kanserler arasnda 11. srada yer alrken, erkeklerde risk daha fazla. Mesane tümörlerinin erkeklerde görülen kanserler arasnda 7. srada olduunu vurgulayan Üroloji Uzman Prof. Dr. Cemil Uygur ve Dr. Tolga Muharrem Okutucu Bu da her yl, her 100 bin kiide yaklak 9 erkek ve 2,3 kadn hastaya karlk geliyor. Prostat kanseri, ürotelyal tümörler, böbrek kanseri, testis tümörleri, böbrek üstü bezi tümörleri, üretra ve penis kanserleri, retroperitoneal tümörler ve üriner sistemdeki organlara baka organlardan sçrayan tümörler üroonkoloji biliminin çalma alan içinde yer alyor dedi.

Domates, meyve ve sebze tüketimi artmal

Üroloji Uzman ve Üroonkoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cemil Uygur ve Üroloji Uzman Dr. Tolga Muharrem Okutucu beslenme ve hayat tarz deiikliklerinin kantlanm bir etkisinin olmamakla birlikte; diyetle alnan hayvansal yalarn azaltlmasnn, ya tercihinin zeytinya yönünde kullanlmasnn, pimi domates, meyve ve sebze tüketiminin artrlmas ve her gün düzenli yürüyü/ar olmayan sporlarn prostat kanseri riskinin azalmasnda olumlu etkilerinin olduunu belirtti.

Erkeklerin 5 düman

1.Sigara/Tütün

Özellikle mesane ve böbrek kanseri geliimiyle dorudan ilikilidir.

2.Kimyasallar

Boya, petrol, deri, metal gibi sektörlerdeki endüstriyel kimyasallarla kar karya kalmak, mesane kanseri için risk faktörleri arasndadr.

3.Obezite

Böbrek tümörleri için önemli bir risk faktörüdür.

4.Kötü genler

Özellikle prostat kanseri geliiminden arlkl olarak sorumludur.

5.nmemi Testis

Testis tümörleri için testis (infertilite) de risk faktörleri arasndadr.

Ana Sayfaya Git