Erkeklerde kısırlık oranı artıyor

Genetik faktörlerin dışında, çevresel etkenler, alkol, sigara, ilaç ve bazı kimyasalların etkisiyle erkeklerde kısırlık oranının arttığı belirlendi.

Haberler 07.11.2016 - 08:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Timur Gürgan, bir yl boyunca düzenli ve korunmasz cinsel ilikide bulunulmasna ramen, gebe kalnamamasnn ksrlk olarak tanmlandna dikkati çekerek, mutlaka kadn ve erkein hekim kontrolüne girerek, problemin belirlenmesi gerektiini söyledi.

Dünya genelinde ksrlk oranlarnn her geçen gün art gösterdiine iaret eden Gürgan, genetik ve baklk sistemlerini ilgilendiren problemler, çevre faktörlerinin olumsuz etkileri, genetii deitirilmi gdalarn tüketilmesi, obezite, sigara ve alkol kullanm, ar yorgunluk, stres gibi faktörlerin ksrla yol açtn vurgulad.

Gürgan, çeitli nedenlerle geciktirilmi evlenme yann da yumurta ya da sperm faktörlerini olumsuz etkilediini, her geçen gün tedavi gerektirmeksizin salkl gebelik yaayan kii saysnn azaldn söyledi.

- Türkiyede yaklak 2,6 milyon kii ksrlk sorunu yayor

lk tüp bebein 1978de dünyaya geldiini ve gelitirilen yöntemlerle gebelik oranlarnn arttn anlatan Gürgan, DSÖ verilerine göre, geçmite mililitrede 100-120 milyon olarak belirtilen sperm saylar, günümüzde 15 milyona kadar dütü. u anda her yüz çiftten 17si, ksrlk problemi ile kar karya kalyor. Bilimsel verilere göre, Türkiyede de yaklak 2,6 milyon kii ksrlk sorunu yayor. diye konutu.

Gürgan, çiftlerin büyük bölümünde ksrlk nedeninin tespit edilebildiini, yüzde 10luk ksmnda ise ksrln açklanamadn belirtti. Üreme organlarnda herhangi problemi olmayan anne ve baba adaynn, her ay gebe kalma ansnn yüzde 20-25 olduunu anlatan Gürgan, bir yln sonunda ise bu orann yüzde 90a yaklatn bildirdi.

Prof. Dr. Gürgan, halk arasnda genellikle ksrln sadece kadndan kaynakland algsnn bulunduunu, oysa bunda her iki cinsiyetin de etkili olduunu vurgulad.

Son yllarda erkeklerde ksrlk oranlarnda art olduuna dikkat çeken Gürgan, Bilimsel veriler, erkeklerde ksrlk orannn 30 yl önce yüzde 20-25 iken, imdi yüzde 45e çktn ortaya koyuyor. Bu durumda artk kadn ve erkekte ksrlk oran eitlendi. Bebek sahibi olmakta güçlük çeken ailelerin yüzde 45inde sorun erkek kaynakl olurken, yüzde 45inde kadn kaynakl olarak gösteriliyor. Kalan yüzde 10unun ise nedeni açklanamyor. dedi.

- Stres, ilaç kullanm ve ateli hastalklar ksrlkta etkili

Kadna ait sorunlarn, erkeklere oranla daha fazla olduunu dile getiren Gürgan, çünkü kadn yumurtalklar, tüpleri, rahmi, rahim yolu ve hormonlar, genetii ile birlikte deerlendirmek gerekirken, erkei sperm analizi, yumurtalklar, hormonlar ve genetii ile deerlendirmek yeterli. diye konutu.

Gürgan, kadn için ileri yan ksrlk açsndan önemli bir risk faktörü olduunu belirterek, çünkü yumurtalklar, doutan itibaren var olan kapasitesini, ömrün belli bir ksmnda harcar ve bitirir. Bu da kadnn çocuk sahibi olmak için ölene kadar zaman yok demektir. ifadelerini kulland.

Yumurtalk kistlerinin de önemli bir sorun olduuna dikkati çeken Gürgan, Bunlarn içinde çikolata kisti olan kadnlarn yumurta rezervlerinde ve yumurta kalitesinde azalma söz konusudur. Adet düzensizlikleri ve buna sklkla sebep olan poliksitik over hastalna sahip kadnlar da ksrlk açsndan doru deerlendirilmesi gereken hastalardr. eklinde konutu.

Prof. Dr. Gürgan, tüplerde oluan tkanklklar, rahim içindeki ekil bozukluklar, miyom ya da poliplerin de kadnlarn gebeliine engel olabildiini belirterek, hormon bozukluklarnn, genetik hastalklarn da gebe kalmada sorun yaatabileceini söyledi.

Erkek ksrlk sorunlarnn ise sperm deerini bozacak ilaç kullanm, toksik maddeler, ateli hastalklar, testislere uygulanm cerrahi ameliyatlar ve genetik sorunlar olduunu kaydeden Gürgan, bunlarn dnda dorudan hormonlar etkileyen stres gibi d faktörlerin de etkisinin önemine deindi.

- 10 kilo fazlalk, salkl gebelik ansn düürüyor

Deitirilebilir etkenlerle ksrln önlenebileceine iaret eden Gürgan, çan en önemli halk sal sorunlarndan olan obezitenin de bunlarn banda geldiini söyledi.

Gürgan, obezitenin ksrlk üzerindeki etkisinin bilimsel verilerle ortaya konulduunu vurgulayarak, Kiinin vücudundaki 10 kilo fazlalk, salkl gebelik ansn düürmektedir. dedi.

Tütün kullanmnn da yumurtalk rezervlerini azalttna dikkati çeken Gürgan, sigarann erkeklerde spermin saysn ve kalitesini düürdüünü kaydetti.

Ana Sayfaya Git