Erkeklerde meme büyümesinin altında başka hastalıklar yatıyor olabilir

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Bülent Çığşar, erkeklerde estetik ve psikolojik sorunlara yol açabilen meme büyümesinin cerrahi yöntemlerle kısa sürede tedavi edilebildiğini ve erkeklerde en sık yapılan estetik ameliyatların başında jinekomasti ameliyatları olduğunu belirtti.

Haberler 15.06.2017 - 23:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümünden Op. Dr. Bülent çar, erkeklerde estetik ve psikolojik sorunlara yol açabilen meme büyümesinin cerrahi yöntemlerle ksa sürede tedavi edilebildiini ve erkeklerde en sk yaplan estetik ameliyatlarn banda jinekomasti ameliyatlar olduunu belirtti.

BÖBREK, KARACER VE TROT HASTALIKLARI JNEKOMASTYE NEDEN OLABLR

Erkeklerde arya da yol açan meme büyümesi ile ilgili olarak Dr. çar unlar söyledi:

Nedeni çou zaman tam olarak bilinmemekle birlikte, jinekomasti genellikle östrojen-androjen hormonlarnn orannda bozulma gibi bir nedenle ortaya çkmaktadr. Bu durum hayatn belli dönemlerinde görülebilmekte ya da baz hastalklar da jinekomastiye yol açabilmektedir. Böbrek üstü bezi ile karacier hastalklar, hipofiz tümörleri, tiroit rahatszlklar ile böbrek yetmezlii, bu tabloya neden olabilmektedir. Böbrek üstü bezleri, hipofiz ve testis tümörleri ile akcier kanseri hastalklarnda da görülebilmektedir. Öte yandan baz ilaçlar ve uyuturucu maddeler de jinekomastinin ortaya çknda etkili olabilmektedir.

MEME BÜYÜMESNN NEDENNN BELRLENMES ÖNEML

Tedavi için öncelikle meme büyümesinin nedeninin belirlenmesi gerektiini belirten Dr. çar, fiziki muayenenin tek bana yeterli olduunu belirtti ve sözlerine öyle devam etti: Yeni oluan olgularda, meme ars veya hassasiyet halinde karacier, böbrek ve tiroit fonksiyon testleri, hormon seviyesi için birtakm kan tetkikleri, mamografi veya ultrasonografik inceleme gerekmektedir. Ergenlikte görülen jinekomasti, genellikle geçici olmaktadr ve hastalarn yaklak yüzde 90nda üç yl içinde kendiliinden düzelme görülmektedir. Bu artlarda düzenli takip yeterli gelebilmektedir.Erikinlikte ise öncelikle altta yatan sebep varsa bunun düzeltilmesi gerekir.Bir neden olmadnda ya da mevcut sorun giderilmesine ramen hastann durumunda düzelme görülmezse, cerrahi tedavi planlanmaktadr.

ERKEKLER LEM SONRASI RAHATçA DENZE GRP STEDKLER GB GYNEBLYOR

Cerrahi ile fazla büyümü meme dokusunun alnarak, göse normal bir görünüm kazandrlmas amaçladklarn söyleyen Dr. çar bunu hastann durumuna göre cerrahi ilem ya da liposuction ile yapabildiklerini belirtti ve

Deride belirgin iz brakabilen açk cerrahi nadiren tercih edilmektedir. Liposuction, özellikle de ultrasonografik liposuction yöntemleri daha az iz brakmas ve iyileme süresinin ksa olmas nedeniyle skça tercih edilmektedir. Ancak meme dokusunun ciltle beraber fazla büyüdüü baz durumlarda, düz bir göüs yaps oluturmak için meme dokusuna ek olarak derinin de çkartlmas gerekir. Bu durumda az da olsa yara izi olabilmektedir dedi.

CERRAH SONRASI KLO KONTROLÜ ÖNEML

Cerrahi sonras hastann ayn gün ya da ertesinde taburcu edildiini belirten Dr. çaran, çou hastada iyileme süreci yaam kalitesini etkilemedii gibi, ar da yaanmamaktadr. Kii, jinekomastinin büyüklüüne göre hasta 3-7 gün sonunda normal yaamna dönebilmektedir. Ancak operasyon geçiren hastalarn yaklak 2 hafta korse kullanmas gerekmektedir. Tedavi sonras jinekomastinin tekrarlamas beklenmez; ancak hastalarn kilo almas halinde ya dokusu oluabilir. Bu nedenle kilo kontrolü önemlidir dedi.

Ana Sayfaya Git