Erkeklere 9 sağlık uyarısı

Hareketsiz yaşam, sigara tüketimi ve yanlış beslenme özellikle erkeklerde ürolojik rahatsızlıklara yol açabiliyor. Prostat kanseri, böbrek taşı, ereksiyon sorunları gibi erkekleri çok yakından ilgilendiren sağlık sorunları için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Haberler 01.08.2019 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji Uzman Prof. Dr. Turhan çakurlu, erkeklere önemli salk tavsiyelerinde bulundu.

1 Kemer alt arlar ciddiye aln

Kemer alt olarak tabir edilen bel bölgesi ve altnda yaanan arlar ciddi hastalklarn habercisi olabilmektedir. Ar vücutta yaanan sorunlarn bir habercisi olduu için ihmal edilmemelidir. Özellikle pelvis bölgesi denilen karn alt bölgesinde yaanan arlar ile yumurtalk, testisler ve srt bölgesi arlar çeitli önemli hastalklarla ilgili ortaya çkabilmektedir.

Bel bölgesinde yaanan arlar; böbrek ta, idrar yolu çknda darl, böbrek kisti ve böbrek tümörlerinden kaynaklanabilmektedir.

Kask bölgesinde yaanan arlar; prostat hastalklarnn iareti olabilir.

Penis ve testis ars testis iltihab, testis kanseri ve testisin kendi etrafnda dönmesinin iareti olabilir. Kanser genellikle arsz ilik yapar. Arl veya arsz tüm testis iliklerinde mutlaka doktora gidilmelidir.

drar çk srasnda yaanan ar idrar yollarnda enfeksiyon, mesane ta ve mesane kanseri belirtisi olabilir. Mesane kanserinin en bilinen belirtisi idrarda kanamadr.

2 Ereksiyon probleminiz farkl hastalklardan kaynaklanabilir

Ereksiyon problemi erkeklerin önemli sorunlarndan biridir. Cinsel hayatn kaliteli olmas genel hayat kalitesine yansyan bir durumdur. Ereksiyon oluturamama veya oluan ereksiyonun sürdürülememesi olarak tanmlanan Erektil disfonksiyon (ED) problemi 3 ay geçtii durumlarda konunun uzman bir doktora bavurulmaldr. Ereksiyon problemi; kalp ve damar hastalklarnn, diyabet, karacier hastalklar, böbrek yetmezlii, hormonal bozukluklarn ve sinir sistemi hastalklarnn iareti olabilir.

3 drardaki kan ihmal etmeyin

drarda kan görülmesi hem erkekler hem kadnlar için dikkate alnmas gereken bir iarettir. Gözle görülemeyecek kadar az olan sadece mikroskopla görülecek düzeyde idrarda kan olmas bile ihmal edilmeden hemen kontrol edilmelidir. En önemli iki nedeni idrar yollar ta ve idrar yollarndaki kanserlerdir. Özellikle mesane kanseri bata olmak üzere, prostat kanseri ve böbrek kanserlerinde idrarda kan görülebilmektedir.

4 Böbrek tanz varsa daha fazla su tüketin

Su tüketimi insan sal için son derece önemlidir. Salkl bir gün geçirilebilmesi için en az 6 bardak su tüketimi yaplmas gerekir. Su tüketimi metabolizma bakmndan son derece önemli olmakla birlikte böbrek sal ve ta hastalklarn önlemek için de kritik noktadr. Böbrek ta olan veya daha önceden böbrek ta hikayesi olan kiilerin günlük su tüketimini en az 2,5 3 litreye çkarmas gerekmektedir. Normal su yerine ar kahve ve çay tüketimi böbrek ta oluumunu tetikleyebildii için tavsiye edilmemektedir.

5 Yarm saatinizi spora ayrn

Salkl bir hayat için olmazsa olmazlarn banda egzersiz gelmektedir. Hareketsiz bir yaam kilo almaya neden olduu için; ereksiyon sorunu, ksrlk, prostat ve böbrek hastalklar için risk tekil etmektedir. Her gün en az yarm saati egzersize ayrmak erkek sal bakmndan son derece önemlidir.

6 Günün stresinden uzaklan

Büyük ehirlerde yaayanlar için en zor konulardan birisi stressiz bir hayattr. Gün içinde en az 10 dakika stresten uzaklaacak bir aktivitenin içerisinde bulunmak bata kalp damar sal ve ereksiyon sorunlar olmak üzere yaanabilecek birçok problemi önlemektedir.

7 Konserve ve katk maddeli gdalar tüketmeyin

Salkl bir hayat için salkl beslenilmelidir. Özellikle konserve ve katk maddeli gdalar fazla tüketmek böbrek ve mesane kanseri riskini artrmaktadr. drar yolunda toksik madde bulunmas atlm organlar olan mesane ve böbrek rahatszlklarn tetikleyebilmektedir. Kafein, alkol, baharatl gdalarda mesaneyi irite ederek sorunlara yol açabilmektedir. Alkol tüketimi, prostat saln olumsuz etkilerken, ereksiyon sorunlarna da yol açabilmektedir. Yal gdalar, et ve et ürünlerinin ar tüketilmesi böbrek ta oluumuna zemin hazrlayabilmektedir.

8 Sigara içmeyerek 7 ürolojik hastalktan korunabilirsiniz

Sigara tüketimi bütün kanserler için risk tekil etmektedir. Erkek sal için sigara içmemek;

Mesane kanseri

Ereksiyon sorunlar

nfertilite yani ksrlk

Böbrek kanseri

Böbrek ta

Arl mesane sendromu

drar kaçrma risklerini önleyebilmektedir.

9 Kontrollerinizi aksatmayn

Erkeklerin ya gruplarna göre özellikle dikkat etmesi gereken kontroller bulunmaktadr.

18-40 ya aras: Kadnlarn kendi kendini meme muayenesi yapmas gibi erkeklerin de testislerini kontrol etmesi hayati önem tamaktadr. Bu ya grubunda sklkla görülen testis kanserinin en önemli belirtisi arsz iliktir. Arl ilik belirtisi testisin kendi etrafnda damarlar sktracak ekilde 3 kez dönmesinin iareti olabilmektedir. Bu soruna 4-6 saat içinde müdahale edilmezse testis kaybedilebilir. Ailesinde mesane, prostat veya böbrek kanseri hikayesi olan kiilerin kontrol skl artrlabilir veya ek tetkikler istenebilir.

40-50 ya aras: Bu ya grubunda kan ekeri, kolesterol, tansiyon gibi deerlerin normal aralklarda tutulmas önemlidir. Özellikle böbrek sal ve ereksiyon sorunlar için deerlere dikkat edilmelidir. Prostat kanseriyle ilgili ailede bir yatknlk varsa bu ya grubunda yakn takip tavsiye edilmektedir.

50 ya üzeri: Rutin prostat kontrolü ile birlikte böbrek ve mesane kontrolü mutlaka yaplmaldr. Bu ya grubundaki kiilerin idrar yapma alkanlklarnda; sk idrara çkma, gece uykudan uyanarak idrara kalkma, aniden skma, tam boaltamama gibi sorunlar yaanyorsa ihmal etmeden uzman bir doktora bavurmalar gerekir.

Ana Sayfaya Git