Erkeklere müjde

Dünya Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan'dan, azospermi sorunu yaşayan erkeklere müjdeli haber geldi. Gürgan, Round Spermatid Enjeksiyonu yani ROSI ile yüzde 60'lık bir döllenme oranı elde edilebildiğini söyledi.

Haberler 08.10.2017 - 11:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Tüp Bebek Dernei Bakan Prof. Dr. Timur Gürgan, azospermi hastalnn menide olgun sperm hücresine rastlanmamas durumu olduunu hatrlatt. Bu hastaln kendi içerisinde ikiye ayrldn kaydeden Gürgan bunlar tkankla bal azospermi ve tkanklk olmayan azospermi olarak açklad. Prof. Dr. Gürgan, tkankla bal azospermi vakalarnda sperm elde etme orannn yüzde 100 olduunu, fakat asl üzerinde uralan vakalarn tkankla bal olmayan azospermi vakalar olduunu ve bu vakalar ile ilgili önemli gelimeler bulunduu bilgisini paylat.

Dünyann saygn bilim dergilerinden olan PNAS dergisinde yaymlanan azospermi hastalnn tedavisinde kullanlmak üzere gelitirilmi yeni teknikler hakknda bilgi veren Prof. Dr. Timur Gürgan, round spermatid enjeksiyonu yani ROSI olarak bilinen tekniin aslnda yeni olmadn ancak tekniin yeni uygulan ekli ile hem döllenme oranlarnda hem de gebelik oranlarnda art gözlendiini kaydetti.

SONUçLAR UMUT VADEDYOR

PNAS dergisinde yaymlanan sonuçlarn oldukça umut vadedici olduunu, bu çalmann sonuçlarna göre toplamda 86 kadndan elde edilmi 734 yumurtann baz özel teknikler kullanlarak aktive olmasnn salandn kaydeden Prof. Dr. Gürgan Sonuç olarak bu round spermlerin kullanlmas ile yaklak yüzde 60lk bir döllenme oran elde edilmitir. Gelitirilen embriyolarn transfer edilmesiyle ise yaklak yüzde 20 yani 30 adet gebelik oran elde edilmitir. Bu gebeliklerin sonucunda ise 14 canl, salkl ve daha da önemlisi ise herhangi bir genetik rahatszl olmayan bebek dünyaya gelmitir dedi.

çalmay tasarlayan ve derginin ba yazar olan Japonyadan Prof. Dr. Atsushi Tanaka ile yaplan görümelerde bebeklerde herhangi bir geliimsel sorun olmadnn da teyit edildiini belirten Prof. Dr. Gürgan, Prof. Tanakann bu çalmann baarl olmasnn yegane sebebini mikroskop altnda tannmasnn son derece zor olduu round spermlerin embriyologlar tarafndan tannabilmesine borçlu olduunu belirttiini aktard.

Prof. Dr. Timur Gürgan, Türkiyede de ROS uygulamas ile genetik yaps normal ilk döllenmenin gerçekletiini belirterek, uygulamay gerçekletiren Doktor Halil Rusonun çalmasn bu kongrede sunduunu ve yl sonuna kadar bu konuda önemli bir gelimeyi müjdelemeyi umduklarn dile getirdi.

Hç SPERM OLMAYAN ERKEKLERE MÜJDE

Hastalkla ilgili detayl bilgiler de veren Prof. Timur Gürgan öyle devam etti:

Azospermi erkekte hiç sperm hücresinin bulunamad bir hastalk. Bata genetik nedenler olmak üzere çeitli sebeplerle oluur. Son yllarda gelitiren miro-TESE ilemleri ile bu erkeklerin bir ksmnda olgu spermler bulunarak yumurtalar döllenebilmekte ve çiftler çocuk sahibi olabilmektedirler. Ancak çeitli tekniklerle olgun spermin bulunamad erkeklerde çocuk sahibi olma ümidi ortadan kalkmaktadr ve çift büyük bir ümitsizlie dümektedir. Son yllarda gelitirilen ve uygulama alan belirlenmi bir teknik bu ümidini yitirmi erkeklere ve çiftlere umut olmutur. TESE yöntemleriyle sperm veya az olgunlam spermlerin bulunamad durumlarda yeni bir yaklam ön plana çkmtr ve çiftlere umut kayna olmutur.

Ana Sayfaya Git