Erken doğum problemlerine dikkat

Erken doğumların ya da erken doğum riskinin büyük bir kısmında neden olan faktörlerin bilinmediğini belirten Op.Dr. Evrim Aksoy, tüm hamileliklerin yüzde 8’inin erken doğum ile sonuçlandığını söyledi.

Haberler 15.08.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op.Dr. Evrim Aksoy, Gebelik 40 haftalk sürenin sonunda doum eylemi ile sonuçlanan bir süreçtir. Doumun 36. gebelik haftasndan önce gerçeklemesine erken doum denir. Zamanndan önce doan bebeklere prematüre bebek ad verilir. Fakat gebelik sürecinde oluan baz durumlar erken doum riskinde etkin rol oynayabilir. Özellikle baz durumlarn erken doum riskini arttrd tespit edilmitir dedi.

Erken doumun nedenlerinden birinin Enfeksiyon (idrar yolu enfeksiyonlar) olduunu ifade eden Op.Dr. Evrim Aksoy, Dier nedenler de plasenta ile alakal komplikasyonlar ( plasenta previa, dekolman plasenta ), polihidramnios (amniyos suyunun fazla olmas), çoul gebelikler, gebelik döneminde cerrahi operasyon, karn bölgesine darbe almak, travmatik olaylar, servikal yetmezlik, uterin ya da serviks ile ilgili yapsal anormallikler erken doum tehdidini ve riskini arttrmaktadr. Sigara ve alkol kullanm, Anne yann 18den küçük olmas, Anne yann 35ten büyük olmas, daha önceki gebeliklerde erken doum hikyesi, Anemi (kanszlk), ar zayf olma, ateli hastalklar, doumlar aras sürenin çok ksa olmas, stres faktörü, sosyoekonomik düzeyin düük olmas, yardmc üreme yöntemleri ile elde edilen hamilelikler erken doum riski tamaktadr diye konutu.

ERKEN DOUM RSK

Doumun zamanndan önce balamasnn öncelikle rahim kaslmalar olmak üzere anne adaynn fark edebilecei çeitli belirtilerle ortaya çktn kaydeden Op.Dr. Aksoy, Özellikle her anne adayn erken doum tehdidine kar bu belirtileri bilmesi gerekir. Erken doumunun gerçeklemesi için normal doumda olduu gibi güçlü rahim kaslmalarnn mutlaka olmas gerekir. Kaslmann gerçeklemesi ile rahim az açlarak doum eylemi balatlr. Kaslmalarn etkisi ile anne aday ar yaarken, baz anne adaylarnda herhangi bir ar durumu yaanmayabilir. Bu nedenle erken doumun dier belirtilerinin de göz önünde bulundurulmas risk açsndan önem kazanmaktadr. Pelviste dolgunluk hissi, Adet sancsn anmsatan kramp eklinde ar, pozisyon deitirilmesine ramen geçmeyen bel ars, vajinal akntnn artmas veya sulu, kanl ve youn miktarda gelmesi, ishal ile birlikte barsak kramplar, bu belirtilerin herhangi birinin olmas halinde rahim kaslmalarnn olup olmadnn kontrol edilmesi gerekir. Ortaya çkan bu belirtiler rahim kaslmalar olmadan erken doumu ifade etmez. Fakat belirtilerden herhangi birinin olmas halinde, rahim kaslmalar hissedilemiyorsa mutlaka doktora bavurulmas önerilir ifadelerini kaydetti.

RAHM KASILMALARI

Anne adaynn erken doum tehdidi karsnda meydana gelen rahim kaslmalarn saptayabilmesi için, avuç içini hafifçe karnna dokundurmasnn yeterli olduunu vurgulayan Op.Dr. Aksoy, Avucun altnda rahimin toplanyor hissi vermesi, rahim kaslmas belirtisidir. Bu srada ar duyulmas gerekmez. Yalnzca kaslmann sklnn ve süresinin ölçülmesi önemlidir. Saatte dört defa ya da daha sk ortaya çkan kaslmalarda mutlaka doktora bildirilmesi gerekir. Gebelik süresince anne adaynn düzenli olarak gebelik kontrollerine gitmesi, erken doum gibi dier gebelik komplikasyonlarnn tehis edilmesi ve giderilmesi amac ile mutlaka aksatlmamas gerekir. Özellikle anemi, idrar yolu enfeksiyonlar, serviks (rahim az) ve vajinal enfeksiyonlarnn önceden saptanmas ve tedavi edilmesi erken doum riskini azaltacaktr. Bunun yan sra belirlenen riskli gebeliklerde, anne adaynn daha sk doktor kontrollerine gitmesi gerekir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git